Manara pin-up

kolumni

No niin, mitäs paskaa nyt taas? Populisti...? Onko Elitisti myynyt sielunsa markkinataloudelle ja kansan takapuolta nuoleskellaan nyt kieli pitkällä uuden populistisen julkaisun muodossa?

Ei, ja ei. Populisti on Elitistin sisarjulkaisu, jossa populaarikulttuuria (siis muutakin kuin elokuvia) tarkastellaan totutun elitistisesti - pääosin vanhan tutun toimituksen voimin.

Elitisti jatkaa siis elokuvakulttuurin ruotimista samalla kun Populisti sen rinnalla keskittyy muuhun kulttuuriin ja yleismaallisesti kiinnostaviin ilmiöihin. Mitään tarkkoja aiherajauksia ei ole haluttu asettaa, ja mikä tahansa tarpeeksi elitistinen kohde voidaan ottaa tarkasteluun. Julkaisun pääpainon voidaan kuitenkin jo nyt melkoisella varmuudella sanoa lepäävän musiikissa, peleissä, sarjakuvissa, kirjallisuudessa ja muissa tutun turvallisissa populaarikulttuurin muodoissa.

Miksi uusi aluevaltaus?

Aiemmin elitisti.org -sivustolla julkaistuissa (ja nyt Populistin suojiin siirretyissä) kolumniteksteissä on tarkasteltu useampaankin otteeseen elokuvaharrastamisen alennustilaa Suomessa. Elitistin toimituksella riittäisi intoa laajempaankin elokuvakulttuurivalistukseen, mutta kansaa ei kiinnosta. Mikä siis avuksi, kun elokuvarintamalla korkeammalle kurottaminen ei enää ole mielekästä?

Elitistihän on jo alkuajoistaan asti toisinaan rönsyillyt kulttuurirajojensa ulkopuolelle omaa linjaansa etsien. Sittemmin melko tarkkaan määritetyt linjat ovat kääntyneet omanlaiseksi haasteekseen. Alkuperäistä konseptia ei ole haluttu tahrata ja kaikenlainen turha elokuvarajojen ulkopuoleinen perseily on ollut käytännössä kiellettyä (niin verkkolehdessä kuin foorumillakin). Samaan aikaan himo elokuvakulttuurin ulkopuolista kulttuurivalistustyötä kohtaan on jatkanut sykkimistään toimituksen sielussa. Nyt uuden sisarverkkolehden ja selvän pesäjaon kautta toimitus voi viimein huokaista helpotuksesta ja suoltaa vapaasti kulttuuritekstejä kansan iloksi aiheesta kuin aiheesta.


Mutta mitäs tässä sen enempää aiheesta lätisemään. Olkaa hyvä ja tutustukaa vapaasti uuteen julkaisuun - ja miksei myös Elitististä Populistiin siirrettyyn vanhaan sisältöön. Kannattaa huomioida lisäksi foorumille perustetut uudet Populisti-spesifiset alueet, joissa keskustelu määriteltyjen aihepiirien rajoissa on kaikille vapaata.

Kaikenlaista palautetta otamme ilolla vastaan niin foorumin kuin Facebookin kautta!