Manara pin-up
Flipperit, osa 1: 20 vuoden kuolinkamppailu
sivu: 1 · 2 · 3

Tuhon jälkeen vuonna 2012

Vaikka maailmassa on ollut vain yksi valmistaja, se ei tarkoita etteikö halukkuutta alalle olisi. Uutiset uusista projekteista eivät ole vähentyneet vuosien varrella vaan pikemminkin lisääntyneet. Varsinkin yhdysvalloissa asiaan suhtaudutaan suurella intohimolla. Monesti haaveet omasta laitevalmistuksesta ovat lähteneet varaosaliiketoiminnasta tai aikaisemmasta kokemuksesta laitteiden parista. Karkeasti ottaen hankkeet voidaan jakaa pyrkimyksiin aloittaa vanhojen laitteiden uusiovalmistus tai kokonaan oman flipperin rakentamiseen. Molemmat ovat kertaluokkaa vaikeampia tehtäviä, joissa ei valitettavasti pelkkä palava innostus riitä. Yhteinen tekijä kaikilla yrittäjillä onkin, ettei kukaan ole vielä onnistunut tavoitteissaan.


Sinnikkäät yrittäjät

Illinois Pinball on yrittänyt aloittaa flipperituotantoa pitkän aikaa Capcomin aikoinaan rakentamien prototyyppien Kingpin (1996) ja Big Bang Theory (1996) -teemaisten laitteiden pohjalta. Yritys on hakenut mm. ennakkotilaajia projektille. Ensimmäisessä vaiheessa oli tarkoitus valmistaa 150 laitetta hinnan pyöriessä hieman yli 7 500 taalassa. Ensimmäinen haku vuonna 2007-2008 ei tuottanut tarpeeksi innokkaita, mutta projekti on edelleen etenemässä.

Pinball Factory (Australia) hankki vuonna 2005 joitain Ballyn lisenssejä tarkoituksenaan uusiovalmistaa vanhoja nimikkeitä (mm. Medieval Madness, Bally, 1997). Vuosien varrella aikataulua on siirretty aina eteenpäin, kunnes 2010 oikeudet myytiin Planetary Pinball Supplylle.
Yhtiöllä oli tarkoitus myös rakentaa kokonaan oma flipperi Crocodile Hunter -teemalla. Projekti meni jäihin Steve Irwinin kuoleman (9/2006) jälkeen, mutta ei koneesta siihen mennessäkään ollut ilmestynyt mitään konkreettista, lukuun ottamatta muutamaa tietokoneella tehtyä konseptikuvaa.Planetary Pinball Supply (Yhdysvallat) osti Williamsin/Ballyn oikeudet Pinball Factoryltä. Yritys keskittyy pääasiassa tuottamaan uusio-osia lisenssien alaisiin laitteisiin, mutta sillä on myös oikeus valmistaa flippereitä. PPS solmi alkuvuodesta diilin Jersey Jack Pinball -yhtiön kanssa, joka yrittää rakentaa Wizard of Oz -teemaista flipperiä. Laitteen on kaavailtu tulevan tuotantoon 2011/2012.

Euroopastakin löytyy yksi rohkea yritys. Marsaplay (Espanja) on rakentanut uusioversion Canasta 86 (Industria, 1986) -nimisestä kasariflipperistä uudella tekniikalla. Kuvien perusteella näyttäisi siltä, että laite on jopa päässyt jonkinlaiseen sarjavalmistukseen. Kunnioitettava saavutus, vaikka itse laite vaikuttaakin melko yksinkertaiselta.


Ultrapin - Digitaalinen flipperi

Ultrapin on arcade-pelin ja flipperin risteytys parin vuoden takaa. Laitteen muoto on flipperin, mutta pelikenttänä toimii iso näyttö, jossa sisältö on puhtaasti digitaalisessa muodossa. Valittavana on 12 eri flipperiteemaa vanhoista 80- ja 90-luvun klassikoista. Ohjelmistona käytetään Visual PinMamea, joka on saatavilla myös PC:llekin. Laitteita tuotiin myös Suomeen. Laite maksaa saman verran kuin uusi oikea flipperi eli lähes 5 000 dollaria.


Flipperisimulaattorit

PC-koneille on rakennettu flipperisimulaattoreita, MAME-tyyppisiä emulaattoreita, joihin saa ajettua laitteiden piirien sisältöjä. Paketti sisältää yleensä visuaalisen kopion kentästä ja todellisen rom-piirin logiikan. Pallon käyttäytyminen ei ole kovinkaan realistista, mutta ohjelmalla saa kyllä melko hyvän kuvan flipperin sisällöstä ja sääntösetistä. Ohjelmistoista yleisimmät ovat PinMame/Visual PinMame. Visual PinMamen pohjalta on rakennettu myös aikaisemmin mainittu Ultrapin.


Modifioidut teemat

Uuden flipperin luominen oli pitkä projekti ja käyttäjät halusivat uusia laitteita mahdollisimman usein. Oikotienä vaihtelevuuteen syntyi muutamia pyrkimyksiä tuottaa valmiisiin laitteisiin uusia teemoja. Tämä tarkoitti siis uusia takankansi-, kotelo- ja pelikenttä tarroja olemassa oleviin laitteisiin. Kaupallisesti pyrkimykset eivät olleet kannattavia. Nyttemmin myös jotkut harrastajat ovat rakennelleet omia teemoja. Vanhempiin koneisiin (70- ja 80-luku), joissa ei ole vielä pistematriisinäyttöä se onkin melko helppo tehdä: teetetään vain uusi ulkoasu tarroineen sekä itse kabinettiin että pelikenttään. Myöhemmissä malleissa modifiointi muuttuu melko vaikeaksi koska se vaatii myös koko laitteen ytimenä toimivan rom-piirin sisällön uudelleenkoodausta. Omituisin teemamodifikaatio mitä eteen on tullut lienee Bill Paxton -flipperi. Oikealla hieno Iron Maiden -teemainen modifikaatio (alkup. F-14 Tomcat, Williams, 1987).

Special When Lit (2009)

Special When Lit on nykyajan flipperikulttuuriin keskittyvä dokumentti. Puolentoista tunnin ajan esitellään harrastajakulttuuria ja erityisesti sen fanaattisempaa puolta. Surkuhupaisten huru-ukkojen vastapainona on äärimmäisen omistautuneita kilpapelaajia. Dokumentti on välillä häpeilemättömän itsekeskeistä nostalgiassa rypemistä. Puoleksitoista tunniksi ei kuitenkaan riitä asiaa ja sisältö on muutenkin hajanaista sekä itseään toistavaa.


Flipperien tulevaisuus

Flippereiden paluuta haikaillaan, mutta sitä ei tule koskaan tapahtumaan. Ihmisten käyttäytymistavat eivät enää tue flipperien pelaamista. Sosiaalisia suhteita ei enää ylläpidetä kokoontumalla samaan paikkaan, joka oli flippereille olennaisin infrastruktuuri. Toinen suuri syy on kodin viihde-elektroniikka. Flipperit eivät houkuta uusia käyttäjiä eikä uutta sukupolvea, kuten eivät muutkaan kömpelöhköt peliautomaatit. Palveluntarjoajan kannalta laite on myös hankala. Se vie tilaa muutaman arvokkaan neliön asiakaspaikkoina ja mekaanisuutensa vuoksi vaatii ylläpitoa. Samaan tilaan mahtuu vaikkapa kaksi raha-automaattia, joista tilan omistaja saa helposti ennakoitavan korvauksen. Tästä huolimatta, muutamissa paikoissa pidetään edelleen yllä laitteita asiakkaiden pelattavina. Tällaisia liikkeitä kannattaa ehdottomasti suosia (Suomen flipperien sijoituspaikat näkee kätevästi flipperit.net:in palvelusta: Flipperitutka). Flipperiharrastus säilynee jatkossakin, mutta muuttuu yhä vain marginaalisemmaksi harrastukseksi. Toisaalta retrokulttuurin nousu viime vuosina saattaa hieman pelastaa tilannetta.

Ensimmäisen osan liitännäisartikkelina toimii Star Trek: Next Generation (1993) -laitteen arvio, jossa kerrotaan myös yleisellä tasolla itse pelien sisällöstä.

Sivu:

1 2 3

kommentit

odota...
Ilkka Hieta kommentoi (31.1.2012 15:53:52)
user avatar Barb Wire-flipperiä tuotiin uutena Suomeen Pelikan toimesta.
Viimeinen Pinball 2000 kone oli Star Wars Episode 1 (ei pelkkä Episode 1).
Muuten erinomainen artikkeli, jossa paljon asiaa :-)
vastaa »
Jarkko Lehtola kommentoi (31.1.2012 19:28:38)
user avatar Virheelliset kohdat korjattu. Kiitos palautteesta.
vastaa »
DasKendoJugend kommentoi (6.2.2012 01:55:40)
user avatar Kiitos hienosta artikkelista ja etenkin Flipperitutka-linkistä! Pelasin äskettäin Scared Stiffiä Tampereella, joten oli mukava huomata, että Helsingistäkin löytyy kyseinen flipperi. Sitä täytyykin käydä kokeilemassa.
vastaa »
anonyymi kommentoi (7.2.2012 20:29:12)
user avatar Hyvä ja asiapitoinen artikkeli. Samanlaisen kohtalon koki juoksi tosin jo aikaisemmin.
vastaa »
anonyymi kommentoi (7.2.2012 20:30:15)
user avatar Korjaus. jukeboksi
vastaa »

kommentoi artikkelia ja/tai elokuvia