Manara pin-up
Pulp - osa 2: Action, Romance and Mutants
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Ajankohta 2005, hieman yli 15 vuotta tuhon jälkeen
Tuhon hetki 1988, maailmanlaajuinen ydinsota

Traveler on ehtaa Mad Max -meininkiä. Travelerin maailmassa tiet ovat täynnä murhanhaluisia ja ryösteleviä moottoripyöräjengejä. Ammukset, säilyketölkit sekä polttoaine taasen rahan lähin vastine. Päähenkilö itse on entinen sotilas ja nykyinen palkkasoturi, jonka hermosto vaurioitui kaasuhyökkäyksestä Keski-Amerikan operaatioissa hieman ennen ydinsodan syttymistä. Tämän ansiosta hänen aistinsa ovat herkentyneet ja reaktionopeus parantunut. Traveler matkaa Yhdysvaltojen erämaissa omine agendoineen ja joutuu uusiin konflikteihin. Osasyynä näihin on hyvin varusteltu ja haluttu nelivetoinen ajoneuvo aseineen.

Entisistä Yhdysvalloista on enää jäljellä vain suuruudenhullu presidentti, joka on linnoittautunut NORADin tukikohtaan Coloradoon. Maa on pirstoutunut erilaisiin kaupunkivaltioihin ja sotapäälliköiden hallitsemiin alueisiin. Maailmasta löytyy mutantoituneita ihmisiä ja tappavia eläinlajeja, mutta osa näistä on vain pakoon päässeitä koe-eläimiä hallituksen laboratorioista. Ihan täydellistä realismia ei kirjojen sisältö siis ole.

D.B. Drumm -pseudonyymin takaa löytyy kaksi kirjoittajaa: Ed Naha ja John Shirley. Ed Nahan Traveler-tarinoita ei ole suomennettu. Hän toimi alkuaikoina Fangorian päätoimittajana, Starlogin toimittajana ja on tehnyt myös muutaman elokuvakäsikirjoituksen. Nykyisin Naha pitää poliittista blogia, joka on nimeltään yllätyksettömästi News and commentary from the vast left-wing conspiracy.

John Shirley on ehdottomasti kaikista artikkelissa esiintyvistä kirjailijoista se mielenkiintoisin. Hänet tunnetaan mm. yhtenä cyberpunkin alkuaikojen auktoriteeteista ja genren muovaajista. Hän on lisäksi käsikirjoittanut tv-sarjoja, elokuvien ja pelien novellisointeja sekä musiikkia. Shirley osaa kirjoittaa ja maailma hahmottuu myös lukijalle paljon paremmin kuin muissa verrokeissa. Toisaalta koko sarja tuntuu olevan Shirleylle vain väkivaltaista iloittelua ilman suurempia kirjallisia vaateita. Suomentajan sekoilut ja hälläväliä-asenne tuovat mukavaa vastapainoa: Välillä puhutaan sivukaupalla treveller:stä, "Jim Morrisonin iskelmistä" tai muuten vaan oudoista lauseista. Toisaalta roskaisempi suomennos sopii tähän kirjallisuuden lajiin paremmin kuin veitsi mutanttiin. Traveler-pokkarien kolme viimeistä kirjaa on ehdottomasti parasta apokalyptistä kioskikirjallisuutta mitä meillä on julkaistu. Ensimmäinen tarina (Taistelija #3, Henkesi Edestä) on melko tylsä ja kliseinen Yojimbo-klooni.


Traveler-bibliografia (John Shirley ja Ed Naha)

Taistelija oli samankaltainen pokkaribrändi kuin Viihdeviikareiden Action. Siinä julkaistiin useita eri sarjoja saman päänimikkeen alla. Taistelija-sarjaa julkaisi Winthers Forlag. Kaikki Travelerit julkaistiin alun perin D.B. Drumm -nimellä. Suomeksi ehdittiin julkaista neljä ensimmäistä tarinaa (joskin väärässä järjestyksessä).

Listan ensimmäisessä sarakkeessa järjestysnumero, alkuperäisnimi, julkaisuvuosi ja oikea kirjoittaja, suomennos ja julkaisuvuosi meillä sekä sarja, jossa tarina ilmestyi.


1 First, You Fight 1984 John Shirley Henkesi Edestä 1986 Taistelija #3
2 Kingdom Come 1984 John Shirley Matka Kauhuun 1987 Taistelija #14 *
3 the Stalkers 1984 John Shirley Joukkotuhon jälkeen 1986 Taistelija #8 *
4 To Kill a Shadow 1984 John Shirley Murhaavat varjot 1987 Taistelija #11 *
5 Road War 1985 John Shirley
6 Border War 1985 John Shirley
7 the Road Ghost 1985 Ed Naha
8 Terminal Road 1986 John Shirley
9 the Stalking Time 1986 Ed Naha
10 Hell on Earth 1986 Ed Naha
11 the Children's Crusade 1987 Ed Naha
12 the Prey 1987 Ed Naha
13 Ghost Dancers 1987 Ed Naha

*) Suomennetut tarinat ilmestyivät väärässä järjestyksessä. Taistelija sarjan numerointia ei kannata tuijottaa. Oikea lukujärjestys on: Henkesi edestä (Taistelija #3), Matka kauhuun (Taistelija #14), Joukkotuhon jälkeen (Taistelija #8) ja Murhaavat varjot (Taistelija #11)


Suomessa ilmestyneet tarinat

Henkesi edestä (1986)
D.B. Drumm (John Shirley)
Sarja: Taistelija #3
Alkuteos: Traveler #1: First, You Fight (1984)

Atomisodan jälkeen kaikki muuttui pahemmaksi. Ne harvat kaupungit, jotka olivat säästyneet tuholta, joutuivat uusien sotaherrojen ja heidän ryöstelevien vasalliensa haltuun. Hehkuvissa autiomaissa mutanttien maantierosvojen joukot vainosivat uhkarohkeita... ja keksivät näppäriä keinoja lopettaa näiden tuskat lyhyeen.

Vain yksi mies on kyllin kova ja mieletön kiitääkseen Amerikan halki. Hänen ainoa toiveensa on pysyä hengissä. Maailmassa, jossa raiskaus ja ihmisteurastus ovat satunnaisia huvituksia. Hän on kunnon mies ja käyttää itsestään nimeä Traveler!


Joukkotuhon Jälkeen (1986)
D.B. Drumm (John Shirley)
Sarja: Taistelija #8
Alkuteos: Traveler #3: the Stalkers (1984)

Traveler pysäytti autonsa ja tuijotti tietä. Se taipuili kuin joku siirtelisi kannatinpalkkeja sen alla. Ne tulivat esiin ja kävivät hänen kimppuunsa. Häntä kuvotti. Ne olivat epäsikiöitä, kaksi metriä pitkiä ja pöhöttyneitä. Niiden päässä oli ylimääräisiä reikiä kuin sieraimia ja silmät olivat keltaiset ja pyöreät kuin pöllön silmät.

Ja ne olivat nälissään. Ihmisen lihasta ne saivat aterian helpommin...


Murhaavat Varjot (1987)
D.B. Drumm (John Shirley)
Sarja: Taistelija #11
Alkuteos: Traveler #4: To Kill a Shadow (1984)

Kostaakseen vanhan maailman tuhon Travelerin oli kohdattava uuden maailman oudot kauhut.

Kun saaste lankesi, useimmille ihmisille oli kylliksi tekemistä säilyäkseen elossa. Travelerille elossa pysyminen merkitsi lopullista välien selvittämistä majuri Vallonen kanssa.

Mutta Vallonella oli mahtavia liittolaisia. Kun Traveler väijyi vihollisiaan, viholliset vaanivat häntä ja heidän palkkalistoillaan oli ydinsaasteiden tuottamia kammottavia hirviöitä.


Matka Kauhuun (1987)
D.B. Drumm (John Shirley)
Sarja: Taistelija #14
Alkuteos: Traveler #2: Kingdom Come (1984)

Traveler oli tottunut vaaroihin. Sen vuoksi hevosvetoisen autosaattueen opastaminen radioaktiivisen laskeuman saastuttaman ja verenhimoisia tierottia vilisevän alueen läpi tuntui helpolta tehtävältä.

Mutta pian Traveler sai huomata, että kaunis naismatkustaja oli paljon arvokkaampi kuin kulta, polttoaine tai panokset ja että tierottiakin pahemmat oliot tavoittelevat häntä...

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8