Manara pin-up
Judge Dredd - Lain arpiset kasvot
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5


DREDDXPERIENCE: Kaksiulotteiset


2000AD (1977-)

2000AD on antologia -tyyppinen julkaisu ja Judge Dredd on yksi monista sivuilla vierailevista hahmoista. Yksi Dredd-episodi on noin kymmenen sivun mittainen. Jotkut tarinat ovat vain yhden episodin pituisia, mutta toiset taas jatkuvat kymmeniä episodeja. Ensimmäinen iso kokonaisuus oli "Cursed Earth" (Kirottu Maa, Judge Dredd 22-23, Jalava)-jatkotarina, joka kesti 25 episodia.

Judge Dredd kuuluu edelleen 2000AD:n kantaviin voimiin ja lehteä on julkaistu jo yli 1800 numeroa.


Judge Dredd Megazine (1990-)

Judge Dredd Megazine on 2000AD:n tapainen antologia, jossa alun perin kaikki tarinat sijoittuivat Dredd-universumiin. Myöhemmin antologiassa alettiin julkaista myös muita tarinoita. Vuonna 1990 John Wagner siirtyi Megazineen ja 2000AD:n Dredd-tarinat jätettiin ns. nuoremmalle tekijäkaartille. Heikkotasoisempien tarinoiden seurauksena 2000AD:n myynti laski ja Wagner palasi myöhemmin ohjaamaan myös näitä tarinoita.

Judge Dredd Megazinea on ilmestynyt yli 330 numeroa.


Jalava: Judge Dredd 1-30 (1989-2000)

Jalavan julkaisut ovat Titan Books -albumien suomennoksia. Ne eivät ole kronologisessa järjestyksessä vaan ryhmiteltyinä erilaisiin teemoihin tai tarinakokonaisuuksiin. Jalava julkaisi albumeja 30 kappaletta vuosina 1989-2000. Albumeissa on julkaistu kaikki ensimmäisen vuosikymmenen klassikot ja parhaimmat tarinat (1977-1987), mutta lukujärjestykseen kannattaa kiinnittää huomiota *). Tämän jälkeisiä tarinoita ei ole suomennettu.

Jalava julkaisi myös kolmen albumin verran PSI-Judge Andersonin seikkailuja vuosina 1991-1993. Judge Anderson on suosittu hahmo ja seikkailut usein Dreddin rinnalla, varsinkin Judge Death -tarinoissa. Hahmo on myös Dredd 3D (2012) elokuvassa.


Lehtimiehet: Judge Dredd (1984-1985)

Lehtimiehet julkaisi sarjakuvaa 15 kappaleen verran. Siinä julkaistiin pääasiassa vuosien 78-82 tarinoita sekalaisessa järjestyksessä. Lehdissä oli monet alkuvuosien klassikkotarinat kuten "Judge Death Lives", "Cursed Earth" ja "Judge Caligula". Nämä klassikot tultiin myöhemmin julkaisemaan Jalavan albumeina.

Julkaisuissa on silti muutamia tutustumisen arvoisia tarinoita, kuten Judge Deathin debyytti (Judge Dredd 1/1984). Jonkinlainen anekdootti on myös "Return of Rico", joka on harvoja Pat Millsin käsikirjoittamia tarinoita (Judge Dredd 10/1985). Se julkaistiin vuosia myöhemmin pidempänä kolmen episodin tarinana.


Jalava: Judge Dredd (1991-1992)

Jalava kustannus julkaisi Judge Dreddiä hetken aikaa myös lehtenä. Se julkaisi aluksi melko kattavasti alkuajan tarinoita, mutta jo viidennessä osassa unohti kronologisuuden. Sarjasta löytyy kuitenkin mm. ensimmäinen 2000AD:n Dredd-tarina "Judge Whitey" (Judge Dredd 2/1992) sekä ensimmäinen laajempi tarinakokonaisuus "Robot Wars" (Judge Dredd 1/1991). Maininnan arvoinen on myös "Block Mania" (Judge Dredd 5-6/1991), joka on prologi "Apocalypse War" -tarinalle (Operaatio Maailmanloppu, Judge Dredd 10-11, Jalava).

Jalavan lehden henkinen painolasti oli ehkä jonkinlainen tietoisuus siitä, että parhaimmat tarinat päätyvät lehden sijasta aina albumeihin.


"Judge Dredd: Complete Case Files" & "Judge Dredd: The Restricted Files"

Complete Case files on sarja, jossa julkaistaan Dredd-tarinoita kronologisessa järjestyksessä. Yhdessä opuksessa on tarinoita keskimäärin 300 sivua. Complete Case Fileä on julkaistu tähän mennessä 19 kappaletta eli noin 6000 sivua (ajallisesti ollaan noin 90-luvun puolessa välissä). Restricted Files -sarja on samankaltainen sarja, mutta jossa julkaistaan muita Dredd-spesiaaleja ja sarjakuvastrippejä. Complete Case Files on ainoa käytännössä järkevä (ja taloudellinen) tapa tutustua sarjaan laajelmalti. Case Files on taasen julkaisun Yhdysvaltalainen vastine. Sitä ei voi suositella, koska julkaisuaikataulu on todella hidas.

Sarjasta on julkaistu lukemattomia erilaisia teema-albumeita ja koostesarjoja. Niitä kannattaa hyödyntää jos tietää mitä haluaa. Sarjaan vasta tutustuvan kannattaa lukea ensin Jalavan albumit *) ja siitä edetä Complete Case Filesien kautta (osasta 12 eteenpäin) systemaattisesti tai isompia tarinakokonaisuuksia poimien.

Complete Case Filesien(kin) ulkopuolelle jää silti vielä lukuinen joukko Dredd-universumiin liittyviä spinoff- ja minisarjoja sekä Judge Dredd crossovereita. Laajin näistä on Judge Anderson: PSI Division spinoff-sarja. Yksi merkittävä minisarja on "America" (1990). Se on tarina demokratia-aktiivista, josta tulee terroristi Total War -nimiseen järjestöön. Myöhemmin järjestön tiet tulevat risteämään myös Dredd -tarinoiden kanssa. America on tutustumisenarvoinen myös siksi, että John Wagner pitää sitä henkilökohtaisesti parhaimpana tarinanaan.


90-luvun suosion vuodet

90-luvulla Dredd-brändin ympärillä oli runsaasti säpinää. Laajeneminen Yhdysvaltoihin oli hyvässä vauhdissa ja elokuvastakin huhuttiin. Kun elokuva lopulta vahvistui, niin se aiheutti Dredd-tuotteiden vyöryn markkinoille.

2000AD toimi tuolloin yhteistyössä DC Comicsin kanssa. 1991 oli julkaistu ensimmäinen Judge Dredd -crossover Judgement in Gotham (suom. Batman & Judge Dredd: Gotham Cityn tuomiopäivä, 6/92). Myöhemmin 90-luvulla näistä sarjakuvahahmojen ja -universumien crossovereista tuli kokonainen muoti-ilmiö. Judge Dreddkin tulisi kohtaamaan vastaavissa mm. Alienit, Predatorin ja Lobon.

Elokuvan julkaisun kynnyksellä DC Comics alkoi julkaista jopa kolmea erilaista Dredd-sarjakuvaa (1994-1996), joista osa poikkesi 2000AD jatkumosta. 2000AD:n kustantaja taas toi markkinoille nuorimmille lukijoille tarkoitetun ja väkivallasta riisutun Judge Dredd: Lawman of the Future -sarjan. Sanomattakin lienee selvää, että tämän kevytversion julkaisu loppui lyhyeen.

Virgin books julkaisi 1993-1995 Dredd-kioskipokkareita yhdeksän kappaletta. Sarjan toinen pokkari julkaistiin Suomessa nimellä Villiä viihdettä (David Bishop, Savage Amusement, 1993). 2100-luvun maailma ei kirjallisena tuotoksena toiminut.


Judge Dredd (1995)

Koko 90-luvun olivat eri elokuvakäsikirjoitukset kiertäneet ja ohjaajahuhuruletissa pyöri kaikkea Richard Stanleyn ja Renny Harlinin väliltä. Kun elokuva lopulta vahvistettiin, kaikki näytti hyvältä: uutta nousua toimintatähtenä elävä Sylvester Stallone ja marginaaliseen genreensä (tieteistoiminta) nähden todella huima 70 miljoonan dollarin budjetti.

Elokuvan massiivisella budjetilla haalittiin nimekäs näyttelijäkaarti (josta pelkästään Sylvester Stallonen palkkio oli 20 miljoonaa) ja lavasteet. Gianni Versace suunnitteli univormut. Rahaa paloi, kun 2100-luvun maailmaa mallinnettiin Hollywood-tyyliin. Elokuvan lavasteet ja löyhät viittaukset sarjakuvaan toimivatkin melko hyvin. Katuja ja tuomarien uniformuja vaivasi kuitenkin muovisuus ja kaupunki oli estetiikaltaan enemmän B-luokan Blade Runneria (1980) kuin Mega-City yhtä. Eniten mätti kuitenkin asenne, uskalluksen puute ja Dredd-maailman hengen unohtaminen. Koko uniikki maailma tungettiin vain kliseiseen actionsankari humoristisen sidekickin kera -konseptiin ja elokuva oli ytimeltään sitä samaa kuin kaikki muutkin tuon ajan toimintaelokuvat.

Ohjaaja Danny Cannon on myöhemmin syyttänyt Sylvester Stallonea projektin epäonnistumisesta, mutta tosiasiassa lähtökohdat olivat jo pahasti pielessä, kun elokuvaa kaavailtiin alun perin PG-13 ikärajalle (siitä tuli kuitenkin loppujen lopuksi R). Koko elokuvan ongelmat ovat paljon syvemmällä kuin siinä, että Stallone otti kypärän pois päästään. John Wagnerin kommenttia siteeraten "elokuvan suurin ongelma on se, että sillä ei ole mitään tekemistä esikuvansa kanssa". Produktio ei flopannut taloudellisesti, mutta se lopetti Dredd-brändin 90-luvun laajenemiskauden.


*) Lukujärjestykseen saa apua Kimmo Lakoman 2000AD-sivuilta (sivu sittemmin poistunut verkosta). Jostain syystä kronologisesta listasta puuttuvat 1984-1985 julkaistut tarinat. Niiden sisältöä voi kuitenkin tutkia erillisestä linkistä.

Sivu:

1 2 3 4 5