Manara pin-up
Jodorowskyn sarjakuvat, osa 1: Suomalaiset julkaisut
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6


Alejandro Jodorowskyn sarjakuvat, osa 1

Suomalaiset julkaisut


Mystikko, kirjailija, muusikko, teatteriohjaaja, elokuvantekijä, hengellinen guru. Alejandro Jodorowskysta on moneksi. Elitistit arvostavat erityisesti miehen filmografiaa (mm. The Holy Montain, El Topo, Santa Sangre), mutta toisinaan Jodorowskyn visiot ovat osoittautuneet liian suuriksi valkokankaalle. Jo 60-luvulta lähtien hän on kirjoittanut sarjakuvia, jotka ovat palvelleet taiteilijan monimutkaisia, omaperäisiä visioita. Näitä teoksia ovat kuvittaneet monet alan parhaat piirtäjät, tunnetuimpana Moebius alias Jean Giraud.

Jodorowskyn sarjakuvat kattavat monia eri genrejä, mutta ovat erehtymättömästi tekijänsä näköisiä. Monisyinen symbolismi, nopea kerronta, uskomaton ideoiden rikkaus, värikkäät hahmot ja kieroutunut huumorintaju rikastuttavat kertomuksia. Monet ohjaajan omissa elokuvissaan käsittelemät teemat nousevat esiin myös sarjakuvien sivuilta. Näistä päällimmäisiä ovat esimerkiksi hengellisyyden ja seksuaalisuuden erilaiset ulottuvuudet, ihmisen luonteen ja ruumiin heikkoudet ja rajallisuudet sekä vallan korruptoiva luonne ja luontainen sortuminen väkivaltaan.

Koska bibliografia on mittava, jää tämä katsaus Jodorowskyn sarjakuviin todennäköisesti tavalla tai toisella vajaaksi. Moniosaisen sikermän tarkoituksena on paneutua niihin kiinnostavimpiin avainteoksiin, jotka ovat saatavilla suomeksi tai englanniksi. Tässä ensimmäisessä osassa tullaan tarkastelemaan Suomessa julkaistuja teoksia. Jodorowskyn taiteellisesti kunnianhimoisten sarjakuvien julkaisuhistoria on ollut varsin värikäs. Omituiset opukset ovat olleet hankalia myydä, ja moni aloitettu sarja on valitettavasti jäänyt kesken. Pitkän aikaa suurinta osaa sarjakuvista oli tarjolla laihanlaisesti espanjaa tai ranskaa taitamattomille lukijoille, mutta onneksi tilanne on parantunut hieman. Painotekniikan kehityttyä ollaan onneksi painettu muutama kovakantinen nide, jotka kokoavat kaksi ensimmäistä Incalin kirjaa yksiin kansiin.


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
Sivu:

1 2 3 4 5 6