Manara pin-up
Jodorowskyn sarjakuvat, osa 1: Suomalaiset julkaisut
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Hannibal Viisi: Kymmenen naista ennen kuolemaa (1991) :: Anibal Cinq


Kirjailija

Kustantaja

  • Jalava

ISBN

  • 951-8954-70-4
Hannibal Viisi: Kymmenen naista ennen kuolemaa #1  

Incal ei suinkaan ollut Jodorowskyn ensimmäinen avaruusooppera. Jo 1960-luvulla hän loi Meksikossa yhdessä taiteilija Manuel Moron kanssa avaruusagentin nimeltä Anibal 5. Jodorowsky kaivoi hahmon naftaliinista 90-luvun alussa uutta sarjaa varten, jonka piirtäjäksi hän otti moninkertaisen yhteistökumppaninsa Georges Bessin. Aikanaan runsaasti omalaatuista laatusarjakuvaa julkaissut Jalava ehti julkaista Hannibal Viiden uuden tulemisen suomeksi heti tuoreeltaan. Sarjan ainoaksi jäänyt albumi sisältää kaksi seikkailua, jotka paneutuvat Jodorowskia kiehtovien muodonmuutosten ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden alueille.

Hannibal Viisi on kyborgi, joka kykenee vaihtamaan olomuotoaan, mutta saattaa uuteen kuoreensa totuttautuessaan unohtaa oman identiteettinsä. Albumin alussa hänet on muutettu apinankaltaiseksi luolamieheksi. Kiertoradan avaruusasemalla toimiva Euroopan puolustusliitto lähettää hänet maanalaiseen kaupunkiin tappamaan Interterrorin pahan mandariinin Lao Te Kungin, jonka vaimo on violetti gorilla. Fu Manchu -tyylinen pahis on satoja vuosia vanha, mutta säilyttää nuoruutensa tissikkäiden naisten vapaaehtoisella uhrilahjalla. Juoni kääntyilee ja vääntyilee älyttömällä vauhdilla, ja ruudut on ahdettu täpötäyteen Jodorowskyn symbolismia ja kieroa huumorintajua mukailevia ideoita. Hannibalin tehtävän suorittamisella on seksikkäitä seurauksia.

Jos ensimmäinen juttu on vielä jossain määrin suoraviivainen, toinen tarina on vielä kahelimpi. Suoraan edellisen lopusta jatkuva tapaus kertoo mandariinin kostosta ja maailmanvalloitussuunnitelmista. Puolet ruumiistaan menettänyt roisto kloonaa Tsingis-kaanin, Al Caponen, Napoleon Bonaparten ja Hitlerin kyborgikloonit epäkuolleen armeijansa sotapäälliköiksi Himalajalle. Jep. Hannibalin täytyy naamioitua dementoituneeksi papparaiseksi, mandariinin hovinarriksi, pysäyttääkseen katalat suunnitelmat.

Äärettömän machoine päähenkilöineen ja tämän kaheleine kyborgiominaisuuksineen (Hannibal pystyy esimerkiksi ejakuloimaan napalmia) tarina on kuin happoinen supersankarisarjakuva. Bessin piirtämissä toimintakohtauksissa on supersankaroinnin dynamiikkaa ja kunnon Marvel-tyyliin kaikki höpöttävät jatkuvasti, vaikka kaikki räjähtelisi ympärillä. Supersankari, tuo lihaksikas adonis, on Jodorowskylle ennen kaikkea maskuliinisen seksuaalisuuden edustaja.

Monet sarjassa esiintyvät asiat ja konseptit viittaavat seksiin ja perversioihin joko suoraan tai symbolisesti. Hannibalilla on esimerkiksi taustajoukkojen riveissä on valkopartainen vanha tietäjä Sir Pinker Typer. Ukko ei ole mikään stereotyyppinen velho, vaan sugar daddy -tyyppinen karkkia mutustava pulska iljetys, jonka ympärillä norkoilee nahkakorsettiin puettu pikkutyttö. Typer on kytketty piuhoilla erilaisiin koneisiin, ja hän kommunikoi Hannibalin kanssa telepaattisesti. Kaikki albumin naiset ovat erittäin piukkoja alastomia typyköitä, jotka korostetusti poseeraavat joka ruudussa pornolehdistä tutuissa tissit ja perse esiin -asennoissa. Varsinaisia aktikohtauksia on albumissa kuitenkin vain yksi.

Teoksella ei vaikuta olevan mitään erityisen kiinnostavaa keskeistä pointtia, vaan se tuntuu lähinnä sekoilulta sekoilun vuoksi. Mutta onhan sitä silti rakastettava sarjakuva-albumia, jossa jetit ja zombit mättävät toisiaan kirveillä päähän.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
kirjan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6