Manara pin-up
Early Access -selviytymispelit
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Rust (2013)


Jakelija

 • Facepunch Studios Ltd.

Kehittäjä

 • Facepunch Studios Ltd.

Alusta

 • Microsoft Windows
 • Macintosh
 • Linux
Rust #1  
MobyGames

DayZin tavoin Rust edustaa post-apokalyptistä selviytymispeligenreä. Pelin kehittäneen brittiläisen Facepunch Studiosin taustalta löytyy muun muassa suositun Garry's Modin vuonna 2004 luonut Garry Newman. Rust sai syntynsä kun firman työntekijät ihastuivat DayZiin, mutta eivät olleet täysin tyytyväisiä sen pelimekaniikkaan. Vaikutteita peliin myönnetään saadun myös S.T.A.L.K.E.R.:sta sekä Minecraftista. Pelin varhaisessa kehitysversiossa olivat mukana itse asiassa myös zombiet, mutta nyttemmin ne on poistettu ja ulkopuolisena uhkana ovat jäljellä vain radioaktiiviset alueet sekä mutatoituneet sudet ja karhut. Yksinkertaisimmillaan Rustia voisi luonnehtia aikuisten Minecraftiksi, etenkin pelien rakentelutoiminnallisuuksien samankaltaisuus huomioiden.

Rustin kehitys on hiljattain jakautunut kahteen erilliseen osaan: legacy- ja experimental-versioon. Näistä legacy-versio on se millaisena useimmat pelin mieltävät Rustista puhuttaessa. Experimental-versio on pelin tuleva lähes täysin muunneltu versio, jossa jäljellä alkuperäisestä on lähinnä rakentelumoottorin perusidea, muttei paljon muuta.


Rust (legacy)

Pelin alkaessa pelaaja (alaston mieshahmo) herää keskeltä metsää kädessään isohko kivi. Hetken ihmettelyn jälkeen alkaa käydä selväksi, että kivellä voi joko hakata puusta irti kokonaisia tukkeja (niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin), surmata metsäneläimiä (tai muita pelaajia) tai hakata muista kivistä irti lisää kiviä. Kivistä ja tukeista voi rakentaa paremman kirveen, jolla kivien ja tukkien keräys nopeutuu. Tarpeeksi kiviä ja tukkeja keräämällä on mahdollista rakentaa itselleen myös yö- sekä tulisija, ynnä muuta parempaa rakennuskalustoa, kuten työpenkkejä ja sulatusuuneja. Eläimistä irtoaa nahkaa, joka on avuksi vaatteiden parsimisessa. Edistyneemmillä työkaluilla osaava pelaaja voi kyhätä itselleen jopa improvisoituja tuliaseita. Mahdolliset asumukset eivät pelissä ole rajoitetut esimallinnettuihin vaihtoehtoihin, vaan pelaajan on mahdollista halutessaan rakentaa lattiat, seinät, raput ja ikkunat erikseen ja asetella ne talon muotoon tahtomallaan tavalla. Hauskaa hupia!

Rust [1]
Rust [2]

Käsinkosketeltava kuolemanuhka ei Rustissa pääse ikinä yhtä sydäntätykyttäviin ulottuvuuksiin kuin DayZissä, koska pelaajan on mahdollista nikkaroida itselleen makuupusseja, jotka toimivat uudelleensyntymäpaikkoina kuolon korjatessa. Aina on tietenkin vaara, että joku ilkiö tulee ja tuhoaa makuupussin, mutta sen varalta makuupusseja kannattaa sijoitella useisiin tarkoin valittuihin paikkoihin ympäri pelialuetta.

Se mikä Rustissa ei ole hauskaa ovat teinihakkerit, jotka ovat vallanneet joka ikisen virallisen palvelimen, jolla peli pyörii. Lukuisista peliä käynnistäessä nähtävistä anti-cheat- ja bannivaroituksista huolimatta on takuuvarmaa, että jossain vaiheessa tulee törmänneeksi ilkikuriseen teiniin, joka lentelee hahmollaan pitkin taivaita ja tulittaa pelaajan loputtomilla ammuksillaan kuoliaaksi heti tämän havaittuaan. Ja jos tämä sellaisenaan ei riitä tuottamaan tarpeeksi mielipahaa hyväntahtoiselle kodinrakentajalle, niin rakennelmien supernopea itsestään kuluminen viimeistään huolehtii siitä. Päivän pari odottamalla ovat talosi kaikki ensimmäisinä rakennetut seinät kadonneet taivaan tuuliin ja kaikki taloon säilötyt tavarat takuuvarmasti varastettu.

Rust [3]
Rust [4]

Peliin on sisäänrakennettu myös minecraftmainen yö- ja päiväsykli. Yöllä hahmo on kylmissään eikä parane mahdollisista haavoistaan, ellei löydä jostain kodin lämpöä. Yö ei sinällään tuo mukanaan mitään ylimääräistä uhkaa, mutta aiheuttaa pelkällä pimeydellään ylimääräistä ärsytystä etenkin aloittelevalle talonrakentajalle, joka tahtoisi vain rauhassa ahertaa työmaallaan.

Rustin kokeellinen experimental-haara puolestaan on - ainakin nyt kirjoitushetkellä - totaalinen sekasotku.


Rust (experimental)

Jo ensivaikutelma on hyvin pahaenteinen, kun alkuruudun options-valikon takaa löytyy ainoastaan buginen näkymä, jossa otsikkonappien klikkailu avaa esiin täysin tyhjän dialogialueen. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää joko klikata alkuruudun "start game" tai "quit" -valintaa. Huomionarvoista on myös se, että joillain latauskerroilla alkuvalikko saattaa jäädä kokonaan latautumatta ja vastassa on vain hämmennystä aiheuttava synkkä metsä ja animoitu susi, vailla mitään mahdollisuutta aloittaa tai lopettaa peliä. Toisinaan yhteydenotto pelipalvelimelle jämähtää kokonaan, eikä peli ala.

Rust [5]
Rust [6]

Jos alun ongelmat onnistuu ohittamaan ja pelin saa käyntiin, on pelaajalla vastassaan visuaalisesti hyvin sekava maailma täynnä bugisia paikallaan jököttäviä peuroja ja muita erittäin epämääräisiä ongelmia. Talon seinien läpi voi varastaa tavaraa uuneista ja laatikoista. Erilaisten rakennuselementtien valinta pitäisi tapahtua oikeaa nappia klikkaamalla, mutta avautuvan valikon toiminta on täysin sattumanvaraista. Lyhyesti summattuna, pelin experimental-versio ei ole missään määrin pelikelpoinen.

Rust [7]
Rust [8]

Jos pelin kehittäjät tai peliä jakeleva Valve jaksaisivat puuttua legacy-version hakkeritoilailuihin, olisi Rustissa hyvinkin paljon potentiaalia. Rakentelumoottori on artikkelissa käsitellyistä peleistä monipuolisin ja maailma muutenkin tarpeeksi kiehtova, jotta siellä jaksaa viettää mielellään reilusti aikaa ympäristön ja pelimekaniikan rajoja tutkien.


Rust (legacy, rust.alpha - 11 Sep 2014, 7:26PM)

 • Rakentelu toimii ja rakentaminen on kivaa
 • Kiehtova, joskin hieman yksioikoinen maailma
 • Teinihakkerit
 • Rakennelmat tuhoutuvat liian nopeasti ja helposti
 • Visuaalisuus:***
 • Immersio:***½
 • Pelimekaniikka:***½
 • Uudelleenpelattavuus:**½

Rust (experimental, 2014-09-12_17-35-42)

 • Rakentelumoottorissa on potentiaalia
 • Ei oikeastaan mitään muuta hyvää sanottavaa tällä hetkellä
 • Visuaalisuus:***½
 • Immersio:*½
 • Pelimekaniikka:**
 • Uudelleenpelattavuus:*
***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
pelin!
Sivu:

1 2 3 4 5