Manara pin-up
Jodorowskyn sarjakuvat, osa 2: Jodoversumi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8


Alejandro Jodorowskyn sarjakuvat, osa 2

Jodoversumi


Mystikko, kirjailija, muusikko, teatteriohjaaja, elokuvantekijä, hengellinen guru. Alejandro Jodorowskysta on moneksi. Elitistit arvostavat miehen elokuvauraa yli kaiken (mm. The Holy Montain, El Topo, Santa Sangre), mutta toisinaan Jodorowskyn visiot ovat osoittautuneet liian suuriksi elokuvakankaalle. Jo 60-luvulta lähtien hän on kirjoittanut sarjakuvia, jotka ovat palvelleet hänen monimutkaisia, omaperäisiä visioitaan. Näitä teoksia ovat kuvittaneet monet alan parhaat piirtäjät.

Jodorowskylle erityisen rakas lajityyppi on scifi, ja Incalista alkaen hän on luonut omaa scifi-universumiaan, jossa tuttujen hahmojen ja konseptien maailmaa on laajennettu useilla eri lisäosilla. Kirjoittaja kutsuu luomaansa universumia Jodoversumiksi. Tarinat perustuvat usein binääriseen maailmankatsomukseen, joka luo tarinoille yhtenäisiä teemoja. Jodorowsky asettaa vastakkain totalitarismin ja vapaa tahdon, järjen ja tunteet, itsekkyyden ja uhrautuvaisuuden, teknologian ja perinteet. Keskeiset hahmot ovat täynnä heikkouksia ja he tekevät julmia ja häikäilemättömiä tekoja. Mutta pahinkaan hahmo ei ole täysin pelastamattomissa, kunhan ymmärtää katsoa itse luomansa laatikon ulkopuolelle.

Jodoversumiin sijoittuvissa sarjakuvissa on tietysti mukana paljon huikean omaperäisiä, kompromissittomia visioita. Mutta ikävä tosiasia on, että jotkin tarinat toistavat tympeästi näitä perusteesejä. Kaikissa ei ole aidon epookin tuntumaa ja henkeäsalpaavia visioita.

Suurimman osan Jodorowskyn tuotannosta on alun perin julkaissut piirtäjä Moebiuksen osittain 70-luvulla perustama kustantamo Les Humanoïdes Associés. 2000-luvulla kustantamo on laajentanut myös englanninkielisille markkinoille nimellä Humanoids. Kiinnostus jo ammoin tehtyjä sarjakuvia kohtaan on kiitettävästi noussut viime vuosina ja tuoreita, laadukkaita käännöksiä englanniksi on tullut Humanoidsilta runsain mitoin.

Koska bibliografia on mittava, jää tämä katsaus Jodorowskyn sarjakuviin todennäköisesti tavalla tai toisella vajaaksi. Moniosaisen sikermän tarkoituksena on paneutua niihin kiinnostavimpiin avainteoksiin, jotka ovat saatavilla suomeksi tai englanniksi. Tässä toisessa osassa tarkastellaan englanniksi julkaistuja Jodoversumin jatko- ja esiosia.


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8