Caroline Munro

Genresanasto - Vlácil, Frantisek

kirjain: [A] [B] [C] [E] [F] [G] [H] [I] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [R] [S] [T] [V] [W] [valokeilat]

Vlácil, Frantisek

Frantisek Vlácil (19.2.1924 - 28.1.1999) syntyi nykyisin Puolalle kuuluvaan Cieszyn kaupunginosaan. Jo varhain taiteesta kiinnostunut nuorukainen päätyi toisen maailmansodan jälkeen opiskelemaan Brnon Yliopistoon, jossa hän tutustui mm. animaatioelokuvien tekemiseen. Ura elokuvien parissa jatkui erilaisten dokumenttien ja avustustehtävien parissa kunnes vuonna 1960 hän sai valmiiksi kokeellisen esikoiselokuvansa Holubice (aka. The White Dove).

Perinteisen elokuvakerronnan sijaan Vlácil pyrki jo varhaisissa töissään korostamaan kameran roolia kerronnan välineenä. Hän ei kuitenkaan kuulunut maan uuden aallon ohjaajiin, saati opiskellut kuuluisassa Prahan elokuvakoulussa. Esikoista seuranneet elokuvat Dáblova past (The Devil's Trap, 1962), Marketa Lazarová (1967), Údolí vcel (Valley of the Bees, 1968) ja Adelheid (1970) tekivät hänestä kuitenkin maan tärkeimpiin lukeutuneen ohjaajan. Samalla hän aloitti yhteistyönsä hovisäveltäjänsä Zdenek Liskan kanssa. Nousujohtoisesti alkanut ura keskeytyi Prahan kevättä seuranneeseen "normalisoinnin" aikakauteen, jona maan neuvostoliittolaismyötämielinen johto pyrki vakauttamaan Tsekkoslovakiaan sosialistiset olosuhteet.

Vuosia 1970-1980 voi hyvällä syyllä kutsua hiljaisuuden vuosiksi. Ohjattuaan joukon dokumentteja Vlácil palasi kokopitkien elokuvien maailmaan käytännössä vasta 70-luvun lopussa, siis vajaat kymmenen vuotta Adelheidin jälkeen. Vlácilin perintö oli kuitenkin jäänyt elämään. Neuvostoliiton hajotessa vuosikymmenen lopulla, muistettiin häntä lukuisilla julkisilla palkinnoilla, mm. elämäntyöstä. Vlacilin kuollessa tammikuussa 1999 nostettiin hänet oman aikansa suurimpiin kuuluneeksi taiteilijaksi.

Filmografia (ohjaus, kokopitkät):

Mág (1988)
Albert (1985)
Stín kapradiny (1984) :: Shades of Fern
Pasácek z doliny (1983)
Hadí jed (1981)
Koncert na konci léta (1980) :: Concert at the End of Summer
Stíny horkého léta (1978) :: Shadows of a Hot Summer
Dým bramborové nate (1977) :: Smoke on the Potato Fields
Adelheid (1970)
Údolí vcel (1968) :: Valley of the Bees
Marketa Lazarová (1967)
Dáblova past (1962) :: The Devil's Trap
Holubice (1960) :: The White Dove
Vstup zakázán (1960) :: No Entrance

Elitistissä käsitellyt Frantisek Vlácil -elokuvat:

 JSJMMMTKALKA
1.Údolí vcel (1968)...4.5...4.504.00
2.Marketa Lazarová (1967)3.55.03.03.834.60
 JSJMMM4.174.30
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kirjain: [A] [B] [C] [E] [F] [G] [H] [I] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [R] [S] [T] [V] [W] [valokeilat]