Caroline Munro
Hammer: kauhun vuodet - osa 2: DRACULA 1958 - 1974
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Dracula A.D. 1972 (1972)

Draculan kosto

aka Dracula 1972; Dracula 1972 D.C.; Dracula Today; 1972: Dracula colpisce ancora!; Drácula 73; Dracula jagt Mini-Mädchen

Dracula A.D. 1972 #1 Dracula A.D. 1972 #2

Hammerin Dracula-sarjan kuudes osa valmistui viiden periodikauhun jälkeen. Sen idea oli tuoda roppakaupalla uusia aineksia loppuun palaneeseen konseptiin. Idea olisi saattanut toimia, jos elokuva olisi tehty alusta loppuun huolella. Tähän ei kuitenkaan Hammerin tuotantokoneisto antanut myöten.

Dracula A.D. 1972 [1]
Dracula A.D. 1972 [2]

Dracula A.D. 1972 kannattaa katsoa, jos ei keksi mitä sana Alucard tarkoittaa. Kyseisestä sanasta kun tehdään koko elokuvan käännekohta. Paljastetaan sen verran, että kaikki alkaa nätisti. Van Helsing ja Dracula - Peter Cushing ja Christopher Lee ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958 - käyvät jälleen kerran viimeistä taisteluaan 1800-luvun loppupuolella. Dracula saa turpiinsa heti alussa. Hänen onnekseen maailmassa riittää pahuuden palvelijoita, mistä johtuen hänen tuhkansa säästetään. Vihdoin vuonna 1972 tuhkille tulee käyttöä, kun nuorukainen nimeltä Johnny Alucard (Christopher Neame) päätyy puolivahingossa herättämään Draculan henkiin mustassa messussa yhdessä Van Helsingin jälkeläisen Jessica Van Helsingin (Stephanie Beacham) kanssa. Johnny ja Jessica saavat kuitenkin enemmän kuin tilasivat ja Dracula tilaisuutensa kostaa. Hän päättää tuhota kaikki Van Helsingin perilliset.

Dracula A.D. 1972 [3]
Dracula A.D. 1972 [4]

Dracula tulevaisuudessa. Kaksi sanaa, jotka muodostavat jokseenkin epätoivoisen lauseen. Ideoiden loputtua viiden aiemman osan myötä piti keksiä kokonaan jotakin uutta. Lisää epätoivoa löytyy elokuvan mainoslauseesta: "Past, present or future, never count out The Count!" Se on vähän kuin sanoisi, että missä ikinä ollaankaan, ei unohdeta vanhaa kunnon Draculaa, tai kuten ajatus alkuperäiselle kielelle kääntyy: "The good old fellow is here again!" Jos ensimmäinen Dracula teki kauhusta puhdasta, riisuu Dracula A.D. hahmolta viimeisetkin arvokkuuden rippeet. Viidesti kuollut epäkuollut sinnittelee nyt tulevaisuuteen saakka, saa seurakseen raflaavia soundeja, typerää dialogia ja joukon hippejä. Positiivista on ainoastaan kahden Hammer-kaunottaren, Stephanie Beachamin ja Caroline Munron, läsnäolo. Edes Lee ei jaksa enää innostua. Hän vetää roolinsä läpi rutiinilla. Peter Cushing nähdään vain muutamassa kohtauksessa. Käännekohtakin on lainattu, Robert Siodmakin Son of Draculasta (1943).

Dracula A.D. 1972 [5]
Dracula A.D. 1972 [6]

Traagisen jutusta tekee että kyseessä on parivaljakon Alan Gibson - Don Houghton se parempi Dracula-elokuva. Vielä ei puhuta sentään koko saagan surullisimmasta kohtauksesta, jossa Stokerin kirjoittaman - yhden maailmanhistorian myydyimmän - kirjan synnyttämä paha kuolee, koska Kristus sattui kantamaan päässään piikikästä kruunua. Muutenkin Dracula A.D.:ssa pysytään vielä klassisissa elementeissä pukuja ja rakennuksia myöten sekä yritetään välttää kaikista pahimmat ylilyönnit. Tämäkään ei auta, sillä elokuva ei tarjoa mitään muistettavaa. Se on sitä samaa vanhaa uudessa entistä rumemmassa paketissa. Molemmat Gibsonin Draculat kuvastavatkin hyvin aikaa, jona Hammer alkoi olla menneen talven lumia. Dracula A.D.:n tuotantotiimissä nähdään toki vielä Hammer-veteraanit Don Mingaye, puvustuksesta vastaava Rosemary Burrows sekä leikkaaja James Needs, mutta kaksi vuotta myöhemmässä jatko-osassa, The Satanic Rites of Dracula, on mukana enää toinen Hammerin leikkaajista, Chris Barnes. Kaikki muut olivat lähteneet.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSJLJMMK*
  2.5 3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.44/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -7 (12)
58%
Dracula A.D. 1972 (1972)  Dracula A.D. 1972 (1972)Draculan kosto  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10