Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3004
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

The Black Gestapo (1975)

Musta gestapo

aka Black Enforcers; Ghetto Warriors

The Black Gestapo #1 The Black Gestapo #2

"The New Master Race!"

Yön ensimmäinen elokuva oli ehkä myös sen paras. Lee Frostin lievästi sanoen härö näkemys vaihtoehtoisista mustista panttereista täräyttää tajunnan keskelle asenteiltaan äärimmäisen mustavalkoista maailmaa.

The Black Gestapo [1]
The Black Gestapo [2]

New York, Harlem, 1975: Naapuruston musta väki elää kovia aikoja. Umpirasististen himonussijaviiksivalkonaamojen pääasiassa ylisuurilla aurinkolaseilla varustettu syndikaatti kiskoo liikeyrityksiltä rahaa, kauppaa huumeita, pieksee miehiä ja raiskaa naisia - noin alkajaisiksi. Ahmed (Rod Perry) saa sorrosta tarpeekseen ja perustaa oman partiomaisiin univormuihin (hihoissa mustan nyrkin kuva!) puetun "Kansan armeijansa" ylläpitämään veljien oikeuksia. Tästähän ei viiksiprikaati innostu ja kovat otteet luovat kovia miehiä. Eversti Kojah (Charles Robinson) vaatii oikeuksia perustaa oma sotaisampi iskuryhmänsä pahoja paikkoja varten. Nämä ylvään mustat militanttipartiolaiset eivät suinkaan jaa pipareita ovelta ovelle, vaan kipuavat ikkunasta sisään, leikkaavat munat irti ja vetävät ne vessasta alas. Syndikaatin pomo Vincent (ohjaaja itse yrittämässä tasapainoilla intensiivisen ja naurettavan välillä) polttaa päreensä vastatoimista ja sota voi alkaa. Välienselvittelyiden jälkeen Kojah irrottaa oman joukkionsa aidattuun luksustaloon, jossa heistä treenataan vastarintaan kykeneviä sotilaita. Luonnollisesti entistä natsimaisimmissa mustissa univormuissa. Valta tietysti korruptoi ja musta yhteisö joutuu selvittelemään vielä välit itsensäkin kanssa.

The Black Gestapo [3]
The Black Gestapo [4]

Ikään kuin Black Gestapo -nimi ei jo tekisi tarpeeksi selväksi mistä elokuvassa on kyse, vyöryttää Frost varoittavan taideteoksensa alkuun arkistomateriaalia vanhoista kunnon saksalaisista natseista keskellä hanhenmarssiparaatia. Tästä siirrytään itseensä Hitleriin käppäilemässä reippaasti upseereineen. Kun Aatu nostaa kätensä ilmaan, kuva pysähtyy ja kääntyy negatiiviksi - sitten kankaalle popsahtaa tuo nimistä hienovaraisin, Black Gestapo! Ahaa, kyse on siis mustista natseista. Luojan kiitos herra Frost ei pidättele paukkujaan myöhemminkään elokuvassa, vaan mustien sotajoukon raikuessa ilmoille taisteluhuutoaan "KOSTO! KOSTO!", hivuttaa visionääri ääniraidalle 30-luvun ihmismassojen "Sieg Heil!" -mylvintää...

Näyttelijäsuoritukset ovat sisältöön nähden täysin sopivia. Perry ja Robinson uhittelevat toisilleen ääritosissaan ja ohjaaja Frost jää hyvin mieleen tupeestaan huolehtivana blofeldmaisena (ruseteilla varustettu söpö koira roikkuu lamaannutetun näköisenä pelottavan intensiivisen silityksen kohteena miehen käsivarrella ties kuinka kauan) syndikaatin johtajana. Mukana myös tissejään keikuttamassa mm. Ilsoista ja Supervixensistä tuttu Uschi Digard.

The Black Gestapo [5]
The Black Gestapo [6]

Poliittisesti korrektisti ajatellen Black Gestapossa on niin monta asiaa pielessä ettei edes tiedä mistä aloittaa. Se on yksinkertaistava, loukkaava, törkeä, typerä, mauton ja suoranaisen käsittämätön. Mutta kuka vittu nyt siitä välittää? Paitsi ihailevassa hengessä. Taide ei synny tyhjiössä, ja tämä onkin mielettömän päräyttävä, aivonupit kaakon tuolle puolen ja pitemmälle väkisin rynttäävä heijastus ajastaan. Ääniraita vinkuu whacka-whacka-svengiä kun miehet hoitelevat hommat miesten kesken rodusta riippumatta. Naisten paikka on sänkyä päällystävänä mykkänä tissitelineenä, hellänä hoitsuna tai muuten vaan huorana.

Donna Youngin rooli on kohtalaisen iso, eli hän esiintyy useammassa kuin yhdessä kohtauksessa. Roolihahmon nimi on White Whore ja alkupuolen herkässä kohtauksessa viiksivallut uhkaavat sytyttää hänen tussunsa tuleen. Ah, kulttuuri, nimesi on Lee Frost. Valitettavasti yltiöinhottavat valkonaamat katoavat elokuvasta ilman mitään varoitusta reilusti ennen kliimaksia. Mustien sisäinen kiistely ei tarjoa puitteita aivan yhtä reteälle meiningille kuin höröttelevien valkoisten retkujen ja ylpeiden mustien äijien jengisota. Lopussa koittava Ahmedin yksinäinen kommandohyökkäys entisten tovereidensa turmeluksen tyyssijaan kuitenkin korvaa paljon ja elokuva saa arvoisensa lopetuksen.

(elokuva on käsitelty sivustolla myös artikkelin Totuus blaxploitaatiosta DVD:llä - osa 3 yhteydessä)

****-
keskiarvo
toimitus
2.86/5.00 (7)
 JSSMTPIRMEMMPI
  3.5 4.0 3.0 4.0 1.5 2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.23/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (28)
39%
The Black Gestapo (1975)  The Black Gestapo (1975)Musta Gestapo  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10