Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3004
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Fist of Fear, Touch of Death (1980)

Bruce Leen kuoleman nyrkki; Kuoleman nyrkki

aka The Dragon and the Cobra; Fist of Fear

Fist of Fear, Touch of Death #1 Fist of Fear, Touch of Death #2

Historian siivet havisevat! No, ainakin eräänlaisen historian, jollaista harva pystyisi kuvittelemaan näkevänsä ja vielä harvempi ylipäänsä kuvittelevan olemassaoloon.

Elokuva alkaa New Yorkin Madison Square Gardenin ulkopuolella, jossa Adolph Caesar (ei nimi miestä pahenna...), joka vakuuttaa kyseessä olevan suoran televisiolähetyksen, haastattelee karatemestari Aaron Banksia Bruce Leen kuolemasta. Aaron paljastaa että Lee murhattiin! Kuoleman kosketuksella!

Fist of Fear, Touch of Death [1]
Fist of Fear, Touch of Death [2]

Fist of Fear, Touch of Death on olevinaan dokumentti, jossa kuvataan Bruce Leen seuraajan ratkaisemiseksi järjestettyjä karatekisoja. Tai ainakin teoriassa kuvataan, sillä heti aluksi Caesar ilmoittaa että paikalle on saapunut "kansainvälinen elokuvatähti" Fred Williamson, tuo miehekkään retein blaxploitaatiotähti kautta aikojen. Koska suorastakin lähetyksestä löytyy hetki aikaa, Fred kaappaa elokuvan omille raiteilleen (musiikkikin lähtee hieman, no, mustemmille raiteille) ja saamme kokea uroon jännittävät seikkailut hänen matkallaan areenalle. Seikkailut koostuvat lähinnä hotellihuoneessa lisää seksiä vonkaavasta bimbosta (Fred suostuu armollisesti) ja taksin nenän edestä viemistä yrittävästä nörtistä.

Fist of Fear, Touch of Death [3]
Fist of Fear, Touch of Death [4]

Williamsonia haastatellaan hetki, mutta sitten saamme jälleen lisää karatemestareiden mielipiteitä Bruce Leesta, ja välillä edesmennyt tähti itsekin lausuu pari sanaa mielen ja kehon välisestä tasapainosta sekä tappavasta kämmenkosketuksesta. Suu liikkuu täysin eri tahtiin kuin sieltä tulevat sanat, mutta mitäs pienistä. Kenties mielettömin kokonaisuus seuraa pitkähkössä jaksossa, jossa kerrataan Leen elämäntarina. Tässä tapauksessa se tarkoittaa pätkiä vanhasta kiinalaisesta perhedraamasta, jossa Lee esiintyi - tietysti täysin uusiksi dubattuna. Draama alkaa kun Bruce on 18-vuotias intohimoinen nuori karateka, jonka isoveli palaa vuosien jälkeen kotiin. Leen kaikki repliikit on korvattu jatkuvalla horinalla, joka vääntää jokaisen keskustelun karateen. Välillä muistelossa ruvetaan muistelemaan Leen iso-iso-isän urheita seikkailuja maan parhaana samuraisoturina. Eli lisää pätkiä vanhaa materiaalia, tällä kertaa vauhdikasta wuxia-kamppailua. Muistelo kulkee kutakuinkin niin, että joku sanoo jotain, Lee vastaa jotain karatesta, joku sanoo hänelle että se tuhosi iso-iso-isäsi, hypätään samuraiseikkailuihin, hypätään takaisin, Lee puhuu karatesta... leikkaukset, repliikit ja ajoitus ovat käsittämättömiä ja kokonaisuus puhdasta hölynpölyä. Oudoimmilleen homma yltyy kun Leen isä kääntää yhtäkkiä keskustelun illalliseensa ja siihen, miksei hän voisi saada pihviä.

Fist of Fear, Touch of Death [5]
Fist of Fear, Touch of Death [6]

Sanoinko mielettömin kokonaisuus? Oikeastaan vähintään 50 prosenttia tämän kiehtovan "dokumentin" kohtauksista kilpailee koko elokuvan pimeimmän hetken tittelistä. Seuraavaksi kun tarinoidaan Leen filmiurasta (dramatisoidun koe-esiintymisen kera tietysti) ja jatkuvan innostunut Caesar kertoo läpimurron koittaneen kun Lee sai Katon roolin Green Hornet -televisiosarjassa. Seuraa jälleen kvanttihyppy logiikan tuonpuoleiselle tasolle ja saamme nähdä kohtauksen, jossa taistelulajiekspertti Bill Louie estää huligaanijoukkoa raiskaamasta kahta hytkyvätissistä hölkkääjää kirkkaassa päivänvalossa keskellä New Yorkin puistoa. Bill on luonnollisesti Kato-asussa, maskeineen kaikkineen. Viikset ja takatukka, onko mikään kauniimpaa? Kohtauksen tunnelmaa on vaikea välittää, mutta vakuutan sen olevan erittäin... shokeeraava. Lopuksi Caesar ilmoittaa, että tämä demonstroi jälleen yhden osan Leen monipuolisuutta!

Fist of Fear, Touch of Death [7]
Fist of Fear, Touch of Death [8]

Aaron Banks palaa jälleen kuvaan, hourailemaan lisää kuoleman kosketuksesta. Seuraa myös lisää feikattua Lee-haastattelua, tällä kertaa Banksin kanssa. Banks vakuuttelee Leelle että juuri tämä on tehnyt suurimman vaikutuksen karateen maailmassa, Lee puolestaan kieltelee tätä ja hivelee Banksin egoa samalla tavalla. No, ainakin Leen dubbaaja. Lopulta sitten ratkaistaan kuka onkaan Bruce Leen seuraaja (mitä ikinä se mahtaa tarkoittaakaan), kahden aiemmin näkemättömän miehen potkunyrkkeilyottelulla. Niinpä. Caesar vielä vakuuttaa loppusanoissaan, että voittaja ei kuitenkaan ole Leen seuraaja.

Mikä siis oli kaiken tarkoitus? What's it all about, Brucie? Kovin hankala sanoa. Käsikirjoitus on Ron Harveyn ainoa ja ohjaus Matthew Mallinsonin ainoa. "Dokumentti" on selkeästi puhdasta rahastusta Leen maineella ja hänen kuolemaansa ympäröivällä mystiikalla, mutta tehty niin että täytyy olla täysin päästään vialla ottaakseen sen vakavissaan millään tasolla. Hölmöily on kuitenkin tietyllä tasolla erittäin tiukasti hallittua sekoilua, mikä johtaa epäilemään jonkun kyynisen absurdistineron tuotantotiimissä tienneen tarkalleen mitä teki ja kuinka tyhmiä ihmiset ovat. Tai ehkä maailma oli viattomampi vuonna 1980. Ehkä Bruce Lee ansaitsi juuri tällaisen tribuutin. Toisaalta, ehkä ei.

****-
keskiarvo
toimitus
3.40/5.00 (5)
 JSSMIRMEMM
  3.0 1.5 4.0 5.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.14/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (7)
29%
Fist of Fear, Touch of Death (1980)  Fist of Fear, Touch of Death (1980)Kuoleman nyrkki  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10