Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Snake in the Eagle's Shadow (1978)

Kotkan varjo

aka Se ying diu sau; Bruce Vs. Snake in Eagle's Shadow; Eagle's Shadow; Snake and the Eagle's Shadow; She xing diao shou

Snake in the Eagle's Shadow #1 Snake in the Eagle's Shadow #2

Nyttemmin enemmän taistelukoreografin urastaan tunnettu Yuen Woo-ping on myös ohjannut vaatimattomat muutaman kymmenen elokuvaa. Vuonna 1978 ilmestynyt esikoisohjaus oli paitsi Yuenin, myös niihin aikoihin tuntemattoman Jackie Chanin läpimurto. Kumpikin on 90-luvun lopun jälkeen tehnyt siirtoa Hollywoodiin pääasiassa vähemmän särmikkäiden projektien muodossa. Särmättömyydestä ei -78 ollut havaittavissa merkkiäkään.

Snake in the Eagle's Shadow [1]
Snake in the Eagle's Shadow [2]

Kuten nimestäkin käy ilmi, elokuvassa on kyse kahden kilpailevan kung fu -kuppikunnan välillä. Kotkan kynnet ovat vainonneet käärmetyylin harjoittajat maanpakoon ja jäljittävät viimeistä mestaria, kerjäläiseksi naamioitunutta Pai Cheng-tieniä (Simon Yuen Siu Tien). Tämä taas törmää sattumalta Chanin esittämään Chien Fuhun, joka on taistelukoulunsa siivoushommiin alennettu häpeäpilkku. Chien Fu auttaa mestaria, joka ystävystymisen jälkeen opettaa tälle käärmetyylin alkeet. Samaan aikaan kotkatyylin suurmestari, lordi Sheng Kuan (Hwang Jang Lee), saapuu paikalle tappaakseen viimeisen vastustajansa.

Juoni on siis täyttä höttöä ja tapahtumat etenevät lähinnä tutulla hyväksi havaitulla keinolla: ihmiset törmäävät sattumalta toisiinsa juuri kun pitää. Tällähän ei tietysti ole minkään valtakunnan merkitystä, koska kiitettävän lukuisat ja tyyliltään ihastuttavasti varioidut mättökohtaukset sisältävät enemmän visuaalista runoutta kuin tusina sumuisten vuorten teenjuontidraamaa. Eritoten jakso, jossa Chan yrittää tavoitella riisikuppia mestarinsa otteesta, on puhtaan maagista katseltavaa. Chanin heitellessä pesurättejä lattiaa likaamaan pyrkivän opettajansa jalkojen alle taas liikkuu jo Chaplin-maaperällä. Huumorin taso on toki tuttua honkkarilaatua, eli hienovaraisuudessaan jossain Ernest goes Marx Brothers -tasolla.

Snake in the Eagle's Shadow [3]
Snake in the Eagle's Shadow [4]

Paitsi koreografia, myös nuori Chan on akrobatialtaan ja ajoitukseltaan hämmästyttävää katseltavaa - välillä huomasi lähes itse väistelevänsä liikkeiden mukana teatterin penkillä. Ei todellakaan ihme, että miehestä kasvoi supertähti. Pelkkien sinänsä helvetin hienojen iskujen ja potkujen sijaan käärmetyyli on enemmän vastustajaa välttelevää tanssia, joka nyt vain sattuu usein päättymään siihen että jännitetyt sormet musertavat vihollisen kurkkutorven.

Lopputaistelun mielettömät ääniefektit ja Chanin loikat ajavat jo hysterian partaalle ihastuttavassa mielisairaudessaan. Kuten niitä edeltävä kohtauskin, jossa kissa ja kobra taistelevat. Sittemmin itsensä telomisesta jo tavaramerkin tehneeltä Chanilta irtosi myös hammas Hwangia vastaan kamppaillessa. Menoahan se ei tietysti hidasta, päinvastoin.

Snake in the Eagle's Shadow [5]
Snake in the Eagle's Shadow [6]

Kun Snake in the Eagle's Shadow loppui, valtasi mielen lähes vastustamaton halu rynnätä kadulle ja hakata ihmisiä. Jos tämä ei ole hyvän elokuvan merkki, niin mikä sitten? "Nämä ranskalaiset ovat kylmiä! Maista käärmetyyliäni!"

****-
keskiarvo
toimitus
3.81/5.00 (8)
 JSSMTPJM*IRMK*PIPV
  3.0 3.5 5.0 3.5 4.0 4.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.88/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  26 (35)
74%
Snake in the Eagle's Shadow (1978)  Snake in the Eagle's Shadow (1978)Kotkan varjo  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11