Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Outlaw (2007)


Outlaw #1 Outlaw #2

The Football Factory (2004) -ohjaaja Nick Loven vigilante-fantasia Outlaw kuulosti ennakkoon varsin hyvältä paluulta genren kipeimpiin ja arveluttavimpiin klassikoihin jo mainoskampanjaansa lanseerattujen lausahduksien "Football Factory with guns" ja "when order fails, violence prevails" sekä juonisynopsiksensa perusteella. Taistelutantereelta Irakista kotiin Lontooseen palaava sotilas Bryant (Sean Bean) huomaa vaimonsa löytäneen uuden miehen sekä kotimaansa olevan ojennuksen tarpeessa ja alkaa turhautuneena koota ympärilleen "fighting back" -kaartia hotellinsa luihun ja sekopäisen fasistiturvapäällikön (Sean Harris) avulla. Epäoikeudenmukaisesti kohdeltujen taviksien lisäksi toiminnasta kiinnostuu myös kyttä Walter (Bob Hoskins), joka alkaa diilaamaan iskujoukolle vinkkejä virkavallan ulottumattomissa olevan saasta-aineksen niittaamiseen.

Outlaw [1]
Outlaw [2]

Outlaw on täynnä idioottimaisia nostatuspuheenvuoroja ja monologeja, joissa Bryant mm. niputtaa samaan lauseeseen itsemurhapommittajat ja AIDS-potilaat hallituksen lellikeiksi samalla kun tavallisten kansalaisten niskaan syljetään. Vitun cunt-Blair! Elokuvan ainoa nainen on yhden henkilökohtaisen kostonhimon oikeuttava, arvattavasti tapettavaksi joutuva viimeisillään raskaana oleva vaimo. Hämmästyttävästi niin ikään "outlaw gangin" vähemmistöedustaja, musta muslimi, onnistuu tuntumaan erittäin rasistiselta vedolta, sillä hahmoa esittää Lennie James täysin ilmeisesti ainoastaan sen takia, ettei peittelemättömän oikeistolaista elokuvaa voitaisi syyttää ainakaan rasistiseksi.

Tämä kaikki oli kuitenkin varsin odotettavissa, eivätkä ne ole pointteja, jotka tekivät Outlaw'sta kehnon Night Visions -vigilante-paukun. Itse asiassa edellisessä kappaleessa kuvatut typeryydet enemmänkin tukisivat kunnon mielisairasta yöelämystä mikäli niiden ohessa olisi tarjolla jämäkän väkivaltaista ja banaalia oman käden oikeuden jakoa.

Outlaw [3]
Outlaw [4]

Outlaw'ssa on hyvin vakavia ongelmia tälläkin saralla. Se tuntuu keski-ikäisen huolestuneelta siinä missä The Football Factory oli poikamaisen vastuuton. Kostamisen suuntautuminen Jamesin esittämän Munroen vaimon murhan järjestäneen rikollisorganisaation perään satunnaisemman katujensiivoamisen sijaan on pettymys, kuten myös etenkin Jamesin ja Danny Dyerin hahmojen epäuskottava kehitys sydämellisestä asianajajasta ja kertaalleen turpiinsa saaneesta, arasta pukumiehestä poliiseja rynnäkkökivääreillä räiskiviksi todellisiksi lainsuojattomiksi. Jo tämän porukan kasassa pysyminen näyttää epätodennäköiseltä eikä jengin yhteisiin kohtauksiin saada minkäänlaista yhteen kasvun tuntua. Asetelmaltaan järjetön loppupaukuttelu tulee puskasta juuri kun hieman jännitystä on päässyt rakentumaan ja viimeisen laukauksen helppous on naurettavan löysä ratkaisu.

Ihan hyvää Outlaw'ssa on muutama näyttelijä sekä juonen dorkailusta huolimatta paikoin lähes potentiaalinen kulku alkutilanteesta kohti aika latteaksi jäävää suoraa toimintaa. Kohtalaista katsottavuutta rasitetaan kuitenkin vielä äärimmäisen ärsyttävällä tyylillisellä kikkailulla: rumasti digitaalisesti kuvatun elokuvan miltei jokainen otto heiluu tai zoomailee levottomasti ympäriinsä nykien. Komea poikkeus tähän ovat hienot ilmakuvat, joissa kamera liitää Lontoon ylitse.

Outlaw [5]
Outlaw [6]

Totaalitotinen Outlaw ei ole vigilantismia ja väkivaltaa vakavasti otettavasti tai ajatuksia herättävästi käsittelevä draamatrilleri eikä murhapitoinen "guilty pleasure" -kostonautinto Väkivallan vihollisen jatko-osien ja The Exterminatorin (1980) hengessä, vaan molemmilla painotuksilla arvotettuna aika lailla pakan pohjalla. Outlaw on typerä, muttei edes huvittavalla tavalla ja sen toiminta- sekä väkivaltakohtaukset jäävät mitäänsanomattomiksi. Väsynyttä mieltäni elokuva ei pystynyt tyydyttämään alkukantaisemmallakaan tasolla.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (4)
 SMJLTP
  2.0 2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.10/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11