Caroline Munro
Italia violenta - osa 1: Fernando Di Leo
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Gli amici di Nick Hezard (1976) :: Nick the Sting

Tuhannesti petkutettu

Gli amici di Nick Hezard #1 Gli amici di Nick Hezard #2

Vuoden 1973 menestyksekkäin Hollywood-hitti, George Roy Hillin Puhallus (The Sting) sai kolme vuotta myöhemmin italialaisen äpärän, kun Fernando Di Leon Tuhannesti petkutettu valmistui. Mallielokuvan ideoita se noudattaa sen verran tiiviisti, että mieleen tulevat kaikenkarvaiset turkkilaiset teräsmiehet ja Star Warsit, vaikka budjetin pudotus ei ole yhtä roima eikä mopo karkaa oikeastaan kertaakaan käsistä. Samanhenkistä paikallissoveltamista on joka tapauksessa ilmassa. Kansainväliset levittäjät eivät liiemmälti halunneet pitää alkuperäisteoksen apinointia salassa, kun elokuvan dubatulle versiolle lyötiin sangen siekailematon käännösnimi Nick the Sting.

Gli amici di Nick Hezard [1]
Gli amici di Nick Hezard [2]

Viime vuosituhannenvaihteen helvetilliseen twist-buumiin kyrpiintyminen on syönyt jonkin verran Puhalluksen melko mekaanisesti etenevän kusetusjuonen viehätystä, mutta se toimii yhä hyvien veijarisuoritusten ja miellyttävän tunnelman ansiosta, mikä on aivan sama mitä Tuhannesti petkutetusta voi sanoa. Nyt yksin roistoporukkansa ytimensä muodostava naistenmies/katuhuijari Nick Hezard (Luc Merenda) lähtee jallittamaan isoa jenkkikiho Robert Clarkia (Lee J. Cobb) sekä suuren frangimäärän puhaltamisen että henkilökohtaisen koston nimissä. Puhalluksesta filmiin on napattu kaikki lopun jättimäiselle lavastusoperaatiolle perustuvaa suurhuijausta myöten, mutta Di Leo sekoittaa soppaan riittävästi Italiaa ja myös ranskalaisia rikoselokuvavaikutteita, jotta kokemuksesta jää kuitenkin oma makunsa. Amerikkalaisen 30-luvun tuulia on tuotu mukaan puvustukseen, lavastukseen ja Di Leon luottosäveltäjä Luis E. Bacalovin takuumaittavaan soundtrackiin, mutta tarina sijoittuu silti nykypäivän (eli 70-luvun puolivälin) Italiaan ja Sveitsiin.

Puhallukselle Tuhannesti petkutettu ei aivan pärjää johtuen siitä, että Luc Merendasta ei ole soolona korvaamaan Paul Newman/Robert Redford -parivaljakkoa. Tämä ei tarkoita, etteikö Merenda olisi Hezardina oikein mainio velmu, joka pääsee vielä vetämään limaisempaakin roolia, kun Hezard naamioituu röyhkeäksi valeliikemies Etienne Bormanniksi. Hyvän vastapelurin Merenda saa Lee J. Cobbista (mm. Valamiesten ratkaisu ja Manaaja), joka teki maassa ja rikosgenressä useammankin esiintymisen, esimerkiksi Stelvio Massin Mark - superkytässä (Mark il poliziotto, 1975) ja sen jatko-osassa. Tuhannesti petkutetun Robert Clark jäi Cobbin viimeiseksi elokuvarooliksi, sillä hän kuoli vielä samana vuonna sydänkohtaukseen 65-vuotiaana.

Gli amici di Nick Hezard [3]
Gli amici di Nick Hezard [4]

Elokuva jäi joutsenlauluksi myös pitkän linjan italialaiselle näyttelijälle Mario Pisulle, jonka lisäksi kampauksessaan hämmästyttävän paljon Crispin Gloveria muistuttava William Berger jää mieleen vehkeilevänä poliisina. Lainkaan ei haittaa sekään, että Kohtalokkaiden kuvien (Le foto proibite di una signora per bene, 1970) ja Kalman hääyön (Il rosso segno della follia, 1970) genrekaunotar Dagmar Lassander paljastaa rintansa - tämä puuttui Puhalluksesta! Väkivalta on puolestaan vain aika epägraafisen kurkunleikkuun ja kaasutusmurhan verran Puhalluksen PG-luokitusta raaempaa.

Elokuvan Nick the Sting -muodon englantidubbaus on huomattavan ärsyttävä ja vie tehoja ainakin Merendan suoritukselta, sillä Nick on jälkiäänitetty mongertamaan todella rasittavalla ranska-aksentilla, jonka kuuntelu puolentoista tunnin ajan repii korvia. Hieman kompensoi VideoRaman kasetin suomenkielinen tekstitys, jossa käytetään muun muassa termiä "paskahuora" sekä lausahdusta "aion rakastaa vittuasi".

Gli amici di Nick Hezard [5]
Gli amici di Nick Hezard [6]

Tuhannesti petkutettu on varsin pätevä spagetti-Puhallus. Esikuvan häpeilemättömän tarkka mukailu häiritsee vallan vähän kun Nick Hezard pistää vedättäen leveästi hymyillen ja tukka hulmuten. Pari älytöntä juonenkäännettä mahtuvat mukaan peri-italialaisiksi piristeiksi. Fernando Di Leolle elokuva ei ole mikään urahuippu tai edes ihmeempi osoitus kyvyistä kameran takana mutta nautittavana, kepeänä rikoskomediana se ei myöskään ole häpeäksi kenellekään sen tuotantoon osallistuneelle.

Versioinfo (1.12.2007):

RaroVideon julkaisema Gli amicidi di Nick Hezard dvd sisältää ainoastaan italiankielisen ääniraidan eikä englanninkielistä tekstitystä. Arvosteluversiona toiminut VideoRaman Tuhannesti petkutettu FIx on letterboxattu suunnilleen suhteessa 1.66:1. Hieman ihmetystä herättää epäedullisen tylsä kansikuva, jossa pitkästyneen näköinen Lee J. Cobb maleksii pelipöydän äärellä.

***--
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 SMTP
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12