Caroline Munro
Italia violenta - osa 1: Fernando Di Leo
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Liberi armati pericolosi (1976) :: Young, Violent, Dangerous

Villit, vapaat ja vaaralliset; Nuoret, väkivaltaiset ja röyhkeät

aka Young, Violent, and Desperate; Dirty Devils

Liberi armati pericolosi #1 Liberi armati pericolosi #2

Omien ohjaustensa lisäksi Fernando Di Leo laati käsikirjoituksen kahteen rikoselokuvaan, jotka saivat ensi-iltansa italocrimen kuumimpana vuonna 1976. Kumpikin sijoittuu kyseisenä ajanjaksona suosionsa huipun saavuttaneeseen poliziotteschi-poliisielokuvan genreen, johon Di Leo ei itse tehnyt kuin korruptiokuvaus Shoot First, Die Laterin (Il poliziotto è marcio eli "mätä poliisi", 1974). Molemmat ovat myös parempia kuin Di Leon 70-luvun loppupuolen ohjaustyöt.

Liberi armati pericolosi [1]
Liberi armati pericolosi [2]

Villit, vapaat ja vaaralliset ohjasi Romolo Guerreri (syntyjään Girolami), Di Leon vanha ystävä: he olivat tehneet yhteistyötä jo Guerrerin toisen westernin Johnny Yuma käsikirjoittamisessa 1966. Guerrerin muut crime-ohjaukset ovat poliisin korruptoituneisuuden (likaisena etsivä Bellinä Franco Nero) kuvauksen pioneeri Ring of Death (Un detective, 1969), La polizia è al servizio del cittadino? (1973), City Under Siege (Un uomo, una città, 1974) ja Kreikassa kuvattu agentti/vakooja-henkinen Kuolema Ateenassa (Sano stato un agente C.I.A., 1978). Teoksista näkee, ettei Guerreria kiinnostanut tasapäinen poliziotteschi fasistisin, poliisin oma-aloitteisuutta ihannoivin painotuksin, mistä etenkin Villit, vapaat ja vaaralliset on hyvä esimerkki.

Fernando Di Leo teki käsikirjoituksen ihailemansa Giorgio Scerbanencon romaanin pohjalta; sama kirjoittaja oli hieman epäsuoremmin inspiroinut myös Di Leon klassikkojen Kauhua, vihaa ja verta (I ragazzi del massacro, 1969), Milano kaliberi 9 (Milano calibro 9, 1972) ja Ajojahti (La mala ordina, 1972) syntyä. Jälki on taas kerran laadukasta: Villit, vapaat ja vaaralliset on tarinaltaan poikkeuksellisen vahva poliziotteschi. Se ottaa omaperäisen tarkastelukulman Italian kaupunkien kaduilla järkyttäneeseen mielivaltaiseen väkivaltaan seuraamalla kolmen räjähdysalttiin nuoren miehen rikosaaltoa jättäen virkavallan selkeästi kintereille, ihmettelemään myöhässä teinirikollisten epätoivoa. Tässä kohtaa mukaan tuodaan Di Leolle tyypilliseen tapaan sosiaalista kommentointia, joka on jälleen hieman ympätyn ilmeistä paikoin alleviivaavissa yksinkertaistuksissaan. Pölhöimpänä esimerkkinä voi mainita poliisin sättivän monologin yhden rikkaista oloista lähtöisin olevan rikollisen vanhemmuuden vastuulliset velvollisuudet laiminlyöneelle isälle.

Liberi armati pericolosi [3]
Liberi armati pericolosi [4]

Näistä pienistä notkahduksista huolimatta Villit, vapaat ja vaaralliset säilyttää melankolisen ja itsetuhoisen tunnelmansa hienosti loppuun asti Di Leon käsikirjoituksen ja Guerrerin ohjauksen viedessä tarinaa varmasti eteenpäin. Elokuva alkaa kun hätääntynyt Lea (Eleonora Giorgi) saapuu Tomas Milianin esittämän komisarion puheille pyytäen tätä estämään poikaystävänsä Luisin (Max Delys) sekopäisten kaveriensa Blondien (Stefano Petrizzi) ja Joen (Benjamin Lev) replika-aseilla suunnitteleman ryöstön ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtuu. Kolmikon ja poliisien kohtaaminen muuttuu kuitenkin sokeeraavaksi verilöylyksi kun poikien revolverit paljastuvat aidoiksi. Alkaa jatkuvasti pahempaan suuntaan taittuva pakomatka, jossa edetään Milanon keskustasta syksyiselle maaseudulle.

Henkilövetoisen trillerin kaikki hahmot on selkeistä päällimmäisistä tyyppiominaisuuksistaan huolimatta luonnehdittu kiinnostavan huolellisesti. Selväjärkisimmän Luisin pitää porukassa ystävyyden ohella piiloteltu seksuaalinen vetovoima johtajan roolin lunastavaan Blondieen, joka puolestaan taidokkaasti manipuloi koko pakoporukkaa. Lean nappaaminen jengiin mukaan matkan puolessa välissä tuo suhteisiin lisää jännitteitä. Hauskana lisäviihteenä voi bongata Di Leon viittauksia aikaisempiin elokuviinsa: nuorisojengi puhuu ainakin Kourallisesta dollareita sekä Ringosta (Lännen vaarallisin mies) ja Joe huudahtaa autoromuttamon pihalla "La mala ordina!".

Liberi armati pericolosi [5]
Liberi armati pericolosi [6]

Iloinen yllätys on myös elokuvan näyttelijäkaarti. Poikakolmikkoa näyttelevien Patrizin, Delysin ja Levin ei oikeastaan voisi toivoa olla parempia. Milian on virkistävää nähdä täysin vakavanaamaisessa roolissa Umberto Lenzin ja Stelvio Massin rikoselokuvien Monezza-hahmon (ensiesiintyminen Free Hand for a Tough Copissa 1976) ja Bruno Corbuccin Nico Giraldi -sarjan (alkaen Jepari ryysyissä, 1976) lomassa. Tyylikkääseen kaksiriviseen liituraitapukuun sonnustautuvan, maailman menosta huolestuneen komisarion osa antaa raamit loistosuoritukseen täysin ilman mesoavia maneereita. Parhaiten mieleen jää kuitenkin yhä elokuvissa aktiivinen Eleonora Giorgi (mm. eroottinen Disposta a tutto - Ready for Anything, 1977 ja Argenton Inferno, 1980), joka osaa sekä näytellä että näyttää hyvältä. Bonusta ropisee totta kai juonen kannalta melkoisen tarpeettomasta topless-kohtauksesta.

Liberi armati pericolosi [7]
Liberi armati pericolosi [8]

Villit, vapaat ja vaaralliset on eurocrimen kentällä piristävän näkökulman nuorisorikollisuuteen ja poliisityöhön tarjoava pieni helmi. Ainoastaan hieman tökkivät saarnapuheenvuorot tiputtavat sen todella erinomaisten italialaisten rikoselokuvien liigasta, mutta nämäkin lipuvat tuskatta ohi hyvien näyttelijäsuoritusten siivittäminä. Sanomaa ei ole edes sisällytetty väkivallan ja paljaan pinnan kustannuksella, vaan Villit, vapaat ja vaaralliset tarjoaa myös kaikkea sitä, mitä genreltä on lupa odottaa: konekivääritulta, romurallia ja sidottuja alastomia naisia. Vaikka kovin syvällisestä tapauksesta ei voida puhua, tarinaan ja hahmoihin sisällytetyt ajatukset tekevät elokuvasta montaa merkityksettömämpää peruspaukuttelua ja -kaahailua vaikuttavamman.

Versioinfo (1.12.2007):

RaroVideon Liberi armati pericolosi dvd on suositeltavaa laatua ainoana miinuksenaan kuvan ei-anamorfisuus. (Huono) englantidubbaus on myös mukana ja haastattelukoosteestakin löytyy tekstitys. Suomi-vhs:n Villit, vapaat ja vaaralliset on julkaissut Gerit Oy/Scan-Video Ab (suomennos printissä Nuoret, väkivaltaiset ja röyhkeät).

***½-
keskiarvo
toimitus
3.63/5.00 (4)
 JSSMTPPI
  3.5 4.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.88/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (7)
71%
Liberi armati pericolosi (1976)  Liberi armati pericolosi (1976)Young, Violent, Dangerous  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12