Caroline Munro
Italia violenta - osa 1: Fernando Di Leo
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Killer contro killers (1985) :: Killer vs. Killers

aka Death Commando; Killer vs Killer; Death Command

Killer contro killers #1 Killer contro killers #2

Voi voi. Hieman surettaa Fernando Di Leon uran päätös Killer vs. Killers. Sekä siksi, ettei sitä aikanaan laskettu Italiassa edes teatterilevitykseen että yksinkertaisesti siitä syystä, että se on melkoisen onneton elokuva. Onneton ja ennen kaikkea ponneton. Di Leon 70-luvun alussa tiukasti katsojan kurkkuun käynyt tyyli on vuoteen 1985 mennessä litistynyt tasapaksuksi, vailla varsinaisia, vakavasti otettavia huippukohtia eteneväksi perus-campiksi, jonka takaa olisi mahdotonta tunnistaa lahjakkuutta mikäli Killer vs. Killers sattuisi olemaan ensimmäinen kosketus Di Leon elokuviin.

Killer contro killers [1]
Killer contro killers [2]

Killer vs. Killers saa toivomaan, että Di Leon viimeiseksi rikoselokuvaksi olisi jäänyt melko hyvä Verta ja timantteja (Diamanti sporchi di sangue, 1978). Sen jälkeen valmistuivat vielä ansiokas To Be Twenty (Avere vent'anni, 1978) sekä budjettirajoitukset edukseen kääntävä (mitä ei voi sanoa Killers vs. Killersistä), varsinaisen crime-luokituksen välttävä The Last House on the Left (1972) -vaikutteinen mökkitrilleri Madness (Vacanze per un massacro, 1980). Viidakkosekoilu Ammattisoturit (Razza violenta, 1984) oli jo melkoista sotkua ja Killer vs. Killers jatkaa samalla hölmöilylinjalla.

Madnessin tapaan Killer vs. Killers ei siis asetu puhtaasti polizieschin tai eurocrimen genremääritteisiin, vaan on ennemmin tavanomaista halpistoimintaa. Juonessa oleellisessa osassa on joka tapauksessa huolellisesti suunniteltu ryöstö ja käsikirjoituksen inspiraationa John Hustonin film-noir-klassikko Asfalttiviidakko (The Asphalt Jungle, 1950), mikä riitti elokuvan sisällyttämiseen Elitistin spektaakkelimaiseen "Italia violenta" -artikkelisarjaan, kun samalla voidaan kurkistaa Di Leon viimeiseen työnäytteeseen.

Killer contro killers [3]
Killer contro killers [4]

Neljä ammattirikollista, kaikki erikoisalansa huippuja, palkataan salaperäisen läskin (Franco Diagone) toimesta murtautumaan huolellisesti vartioituun tehtaaseen varastamaan öljyn energialähteenä korvaavan vallankumouksellisen aineen kaava. Ryöstöoperaatio onnistuu, mutta sitten konnat kääntyvät toisiaan vastaan. Di Leon kovimpiin suosikkeihin lukeutuneen Asfalttiviidakon suuntaan pokkaaminen näkyy Killer vs. Killersissä tämän käänteen lisäksi hahmojen nimissä: Henry Silva on salamurhaekspertti Sterling (Silva tosin esitti samannimistä hahmoa, vaikkakin poliisia, jo varhaisemmalla italianvierailullaan Emilion Miraglian rikosdraamassa The Falling Man - Qualla carogna dell'ispettore Sterling, 1968), Fernando Cerulli kassakaapinmurtaja Jaffe ja Diagonen läski nimeltään Hagen. Heidän lisäkseen keikkaan osallistuu italokasariuden ilmentymän Dalila Di Lazzaron (Keltapyjamainen tyttö, 1977) esittämä naisvaras (kyllä, sukupuoli on hänen erikoisominaisuutensa) Cherry sekä kuski Ferrari (huomattavan vaisu viiksiniekka Albert Janni).

Killer contro killers [5]
Killer contro killers [6]

Kalkkunana Killer vs. Killersissä on useampiakin nautittavia tyhmyyksiä, mutta se on aivan liian löysä, jotta tyydyttävää katsomiskokemusta syntyisi edes roskalinssien läpi katsottuna. Hauskoja hetkiä kuitenkin riittää muun muassa Sterlingin päivittäessä Mafiapomon (Il boss, 1972) Lanzettan sinkoiskun vielä liioitellumpaan suuntaan, hänen käyttäessään kotieläimiään, kuten leopardia ja haukkaa, vihollisten eliminoimiseen sekä vanha herra Jaffen pervoista huvituksista. Di Leokaan ei ole varmasti ollut Killer vs. Killersin kanssa täysin tosissaan, minkä todistaa viimeistään elokuvan ikimuistoisin kohtaus, jossa Cherry (Lazarron body double) hämää tehtaan vartijoita hyppimällä trampoliinilla muurin takana ylös alas - alasti ja typerä kukkahattu päässä - jotta Sterling saa hoideltua vahtipartion raketinheittimellään.

Killer contro killers [7]
Killer contro killers [8]

Toiminta pienoismallien räjäyttelyineen on sen verran säännöllistä, ettei Killer vs. Killersin äärellä ihan heti nukahda. Kaikki on kuitenkin kasassa sen verran lepsusti, että kenestäkään tai mistään tapahtuvasta piittaaminen on mahdotonta. Hankala sanoa, mitä Di Leon ohjaajankyvyille 80-luvulla tapahtui, mutta Italian kuihtuva elokuvateollisuus ei antanut hänelle enää Ammattisoturien ja Killer vs. Killersin jälkeen uutta mahdollisuutta. Lähes koko aikaisempi filmografia puhuisi sen puolesta, että toisissa oloissa annettavaa taiteenlajille olisi vielä hyvinkin voinut löytyä.

Versioinfo (1.12.2007):

Dvd:llä Killer vs. Killers on ilmestynyt RaroVideon Il boss -tuplan kakkoslevyllä ilmaisena ekstrana, mikä onkin suunnilleen se, minkä elokuva ansaitseekin. Kuvanlaatu on kelvollinen ja italiaksi puhuttu elokuva englanniksi tekstitetty. Kansikuvineen ja takakansiteksteineen ulkoiselta olemukseltaan täysin harhaanjohtavan Killer vs Killer -Fixin on jukaissut Gerit Oy.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.17/5.00 (6)
 JSSMTPMK*
  3.5 2.0 1.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.40/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (8)
63%
Killer contro killers (1985)  Killer contro killers (1985)Death Command  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

kommentit

odota...
amato kommentoi (3.11.2009 14:21:24)
user avatar Mulle tää menee aika hyvinkin juuri noiden wtf?/trashtuokoioiden (tää trampoliinikohtaus, kuvassakin näkyvä Silvan suorittama singollammunta pikkuauton sisältä!, ja vaikka se trashtyypillisyys että lopun ammuskeluun osallistuu ja kuolee ammuskelun aikana huomattavasti enemmän populaa kuin alkuasetelmassa, niin ja nää eläimet!) takia.

Ei kovinkaan brutaali crime, mutta melkoisen kreisi.
vastaa »
Jetro Suni kommentoi (8.1.2013 13:39:00)
user avatar Komppaan amatoa. Turhaan moitittu "erilainen" Di Leo. Henry Silva huvittavan pökkelössä pääroolissa, läjäpäin wtf-elementtejä (hillittömät singolla ammuskelut, gepardin usuttaminen pahisten kimppuun, tissitrampolinisti ja vanhan kassakaappiekspertin talossa bailaavat alastomat hutsut jne jne.) ja muutenkin kauttaaltaan viihdyttävä kokemus. Suosittelen!
vastaa »
anonyymi kommentoi (12.12.2021 21:56:25)
user avatar Ei helveta suominauhan kansitaidetta :D. Jos/kun tämä oli roska missä harjoitellaan ammuntaa nukutusnuolilla sivullisiin ja muija mätkii käsilaukulla muutaman kovanaaman kanveesiin mielikuva vuosien takaa muiden hölmöyksien lisäksi ihan viihdyttävä raina. Hyvä huono leffa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa