Caroline Munro
Cine español #1: Algunos sangre, senor Larraz?
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14

Whirlpool (1970)

aka Perversion Flash; She Died with Her Boots On; Déviations sexuelles; Perversione Flash; Vortice dei sensi

Whirlpool #1  

Genre

"She died with her boots on... and not much else."

Mies soutelee sumuisella järvellä tähyillen välillä mustaan veteen kuin etsien jotain. Järvi kätkee sisäänsä jonkin synkän salaisuuden ja vaikka pinta on tyyni, sen alapuoli huokuu uhkaavuutta. Italialaisen Stelvio Ciprianin melankolisen musiikin säestämä aloituskohtaus lataa katsojan juuri siihen mielentilaan, jota José Ramón Larraz on debyyttielokuvassaan hakenut. Whirlpool on pienimuotoinen mysteerielokuva, jossa on jo nähtävissä Larrazin henkilökohtaiset fetissit. Toisin sanoen paljasta pintaa, väkivaltaa, kaikkiruokaisia naisia sekä absurdia tunnelmaa riittää.

Whirlpool [1]
Whirlpool [2]

Sara (Pia Andersson) ja hänen miesystävänsä Theo (Larrazin alkuaikojen vakiotähti Karl Lanchbury) asuvat syrjäisessä kartanossa jonkin matkan päässä Lontoosta. Theo on maineikas valokuvaaja ja Sara on malli. Kartanossa heitä on viihdyttämässä myös toinen malli Rhonda (Johanna Hegger). Kolmikon välit ovat lämpimät ja seksuaalisten leikkien sävyttämät. Jotain kuitenkin tapahtuu ja välit rikkoontuvat, minkä seurauksena Rhonda ilmoittaa palaavansa Lontooseen. Rhonda kuitenkin katoaa yllättäen jälkiä jättämättä ja häntä jäljittämään ryhtyy niin Scotland Yardin etsivä kuin Rhondan entinen miesystäväkin. Heidän edesottamuksiinsa elokuvassa ei kuitenkaan kiinnitetä kovinkaan paljon huomiota, vaan tarinan lähdettyä käyntiin keskitytään olennaiseen.

Whirlpool [3]
Whirlpool [4]

Pari viikkoa Rhondan katoamisen jälkeen Sara iskee Lontoossa silmänsä kauniiseen aloittelevaan valokuvamalliin Tuliaan (Vivian Neves) ja kutsuu hänet viikonlopuksi kartanoonsa. Tulia lähtee mukaan ennakkoluulottomasti kuullessaan, että Saran ystävä Theo on hyvä valokuvaaja. Kartanoon päästyään käy nopeasti ilmi, että sekä Theo että Sara ovat seksuaalisesti erittäin vapaamielisiä ja heillä on Tulian varalle muitakin suunnitelmia kuin viatonta viikonlopunviettoa. Pian kolmikko vetääkin kunnon kännit hassua tupakkaa poltellen ja ryysypokeria pelaten. Tämän "mestarillisen" suunnitelman ansiosta Theo päätyy kieriskelemään Tulian kanssa takkatulen ääreen, mutta normaali seksi ei tunnu saavan Theossa aikaan aivan haluttua reaktiota.

Whirlpool [5]
Whirlpool [6]

Juonen edetessä Tulia seuraa kuin vaistonvaraisesti ja tietämättään Rhondan askeleita kokien samat asiat niin hyvässä kuin pahassa, Theon ja Saran suosiollisella avustuksella. Mystinen ja unenomainen huilumusiikki (jota paikallinen kylän asukas soittaa) herättää Theossa pinnan alla kytevät halut ja tarpeet. Vaativan valokuvaajan mallit ovat kuvaajansa vertauskuvallisia uhreja, mutta Theon kohdalla pakkomielteisen kuvaamisen ja seksuaalisen rappion liitto on tärkeämpää kuin mitkään moraalisäännöt. Larrazille ominaiset hämyiset unijaksot toimivat Whirlpoolissa varoituksena Tulialle - varoituksena, jota hän ei kuitenkaan ymmärrä tai edes halua kuunnella. Kolmikon pyrkimykset kohti hetkellistä ja täydellistä seksuaalista balanssia ovat kuitenkin mahdottomia, koska kadonneen Rhondan historia vainoaa taustalla.

Whirlpool [7]
Whirlpool [8]

Whirlpoolin suurimpia vikoja on juonen ennalta-arvattavuus. Käsikirjoitus ei pysty tarjoamaan minkäänlaista yllättävyyttä, eikä se sitä oikeastaan yritäkään. Onnistuneesti luotu mysteerinomainen tunnelma sekä Larrazin tavaramerkit pitävät kuitenkin katsojan mielenkiinnon yllä, vaikka debyyttielokuville usein tavanomainen, hieman amatöörimäinen ote onkin havaittavissa. Larraz hakee useissa kohtauksissa romanttista fiilistä mutta onnistuu saamaan aikaa vain rutiininomaista sleazeilyä. Whirlpool onkin Larrazille tyypillinen paljaan ihon myötäinen elokuva. Kuin kumihanska, joka on likainen vain sisäpuolelta.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSSMJM
  2.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14