Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 3: Turskan tähteet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Villmark (2003) :: Dark Woods

aka Die Tote am See; Vildmark

Villmark #1 Villmark #2

Norjan karu luonto saarineen, vuonoine ja vuorineen on taannut eristäytyneen miljöön useallekin jännitys- ja kauhuelokuvalle. Tanskalainen The Wicker Man -variointi Mørkets øy (1997) toi tanskalaisen naisen Norjaan saamaan huutia. Syytä ei ole unohtaa vieläkään BBC:n sarjaa Maelstrom (1985), joka kuten tunnettua, pelotti lauantai-iltaisin löysät housuun meille 70-luvulla syntyneille muinoin 80-luvulla. Jackassilla karaistunut pullamössösukupolvi ei sarjan päälle enää ymmärtänyt kun se vihdoin esitettiin uudestaan Yle Teemalla 2000-luvulla. Tuskin ymmärtäisi niille muillekaan saman ajan pöksyn ruskettajille; Kivikasvojen Lepakkolinnalle ja Avaruuden piruille (1953).

Villmark [1]
Villmark [2]

Norjalaisilla itsellään toki olisi kotikenttäetu, ja Elitisti onkin jo aiemmin esitellyt pari norjalaista kauhuelokuvaa: hylättyyn hiihtokeskukseen sijoittuvan Fritt viltin (2006) ja metsän keskellä tapahtuvan Texasin moottorisahamurhat -tribuutin Rovdyrin (2008). Villmark on sitten jo ehtaa erämaakauhua, jonka suurin innoittaja on varmasti ollut vuoden 1999 blockbuster The Blair Witch Project. Luonnollisestikaan samoihin katsojalukuihin ei pohjoismaalaisella elokuvalla ole asiaa, mutta Villmarkin liki 150 000 katsojaa teattereissa ei ole väheksyttävä saavutus. Vaikka Villmark oman osansa kieppuvalla taskulampun valossa kameralla kuvattua metsässä juoksentelua sisältääkin, jää The Blair Witch Project onneksi vain esikuvan asemaan turhan apinoimisen sijaan. Selkeä The Evil Dead -viittauskin saadaan mahdutettua mukaan.

Villmark [3]
Villmark [4]

Elokuva on heti alussa ajamassa itseään pahaan sudenkuoppaan. Turhan totiseksi muuttuva tosi-tv oli loppuun kaluttu idea jo ensimmäisellä puraisulla, ja Villmarkissa tämä on onneksi vain lähtökohta, joka suurimmaksi osaksi unohdetaan koko elokuvan ajaksi. Vanhempi tv-kehäkettu Gunnar (Bjørn Floberg) ottaa nuoren kuvausryhmänsä mukaan keskellä ei mitään -sijaitsevalle mökillensä. Ideana on, että kuvausryhmä saa kokea mitä tulevat kuvattavat, mutta tämän edemmäksi ei tässä edetä. Ongelmaksi muodostuukin käsikirjoitus, joka tarjoilee selvittämättä jääviä arvoituksia, pelkästään seuraavaa kohtausta pohjustavaa käyttäytymistä ja idioottimaista logiikkaa yrittäessään selittää tapahtumia. Loppuratkaisu ei allekirjoittaneelle auennut toisellakaan katsomisella. Dvd:ltä löytyvä vaihtoehtoinen loppu vääntää asiaa rautalangasta, mutta mitään järkeä siinä ei silti ole.

Villmark [5]
Villmark [6]

Toisaalta tämä kaikki sopii eurooppalaisen kauhuelokuvan perinteeseen mainiosti. Tunnelma on tärkeintä, mutta koska ulkoasu on enempi amerikkalaista 2000-lukua kuin italialaista 70-lukua, ei tätä kaikkea voi anteeksi antaa. Nuorehkot näyttelijät (Kristoffer Joner, Marko Iversen Kanic, Eva Röse, Sampda Sharma) hoitavat kuitenkin hommansa hyvin ja tartuttavat oman epävarmuutensa ja pelkonsa myös katsojaan. Viiraako Gunnarilla pahemminkin päässä, ja mitä vikaa on läheisessä lammessa.

Villmark [7]
Villmark [8]

Villmark kuvaa kesäisen luonnon niin hienosti, että katsoja haistaa kuivan havumetsän neulaset olohuoneessaankin sekä tuntee auringon lämmön ja yön kosteamman viileyden ihollaan. Ja yön myötä postikorttimaisemat muuttuvat. Kuva on kauniin rakeista ja heti parin metrin päässä alkavat varjot, joihin on helppo halutessaan kuvitella jotain mustikanvarpua epämiellyttävämpää. Ja tässä tapauksessa ei tietenkään olla pelkän kuvitelman varassa. Hillitty äänimaailma on yhdistelmä metsän ja lintujen ääniä sekä vähäeleistä ja sinänsä hienoa musiikkia, jota käytetään kyllästymiseen saakka.

Versioinfo (19.3.2009):

Scanbox on julkaissut Villmarkin dvd:nä, joka sisältää tekstityksen myös suomeksi ja englanniksi. Edellä mainitun vaihtoehtoisen lopun lisäksi löytyy runsaasti muitakin ekstroja, joita ei ole tekstitetty.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6