Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23

It Is Fine. Everything Is Fine! (2007)


It Is Fine. Everything Is Fine! #1 It Is Fine. Everything Is Fine! #2

Night Visions -festivaalien perjantai-ilta oli pyhitetty ensisijaisesti ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä-tuottaja Crispin Hellion Gloverin (Paluu tulevaisuuteen, Tuhon ranta, Willard) salamyhkäisesti nimetylle "The Crispin Glover Experience!" -performanssille. Kestoa koko show'lla oli peräti huimat neljä ja puoli tuntia (ilman taukoja), joskin lopun kirjojen ja oheistuotteiden signeeraussessio venytti tapahtumaa vielä entisestään muutamalla lisätunnilla Gloverin jututtaessa jokaista jonossa ollutta henkilöä tuttavallisesti vähintään viiden minuutin ajan.

It Is Fine. Everything Is Fine! [1]
It Is Fine. Everything Is Fine! [2]

Tapahtumasta huokui hyvin omalaatuinen esoteerisuutensa, sillä Gloverin It-trilogian elokuvia ei ole mahdollista nähdä mitenkään muutoin kuin erikseen järjestetyissä näytöstilaisuuksissa, joissa mies itse on alusta loppuun asti mukana menossa. Glover kiikuttaa kelat henkilökohtaisesti paikalle, vetää show'nsa läpi samalla valvoen silmä kovana, ettei missään päin salia pilkahtele ylimääräisiä valoja, jotka saattaisivat olla peräisin kielletyistä tallennuslaitteista. Tunnelma on kauttaaltaan hyvin intiimi ja hieman häiriintynyt, ja sitä on myös alun slideshow-session jälkeen nähtävä It-trilogian keskimmäinen elokuva: It Is Fine. Everything Is Fine! (2007).

Elokuva on pääosanesittäjä Steven C. Stewartin (What Is It?, 2005) itsensä käsikirjoittama ja ideoima, joskin elokuvan ohjanneet Glover ja David Brothers joutuivat räätälöimään ylilaajaa alkuperäiskäsikirjoitusta hieman toteutuskelpoisempaan, edes jonkinlaista draamankaarta sisältävään, muotoon. Tarinan keskiössä on Stewartin itsensä esittämä CP-vammainen pyörätuolipotilas, joka ei voi sietää naisia jotka syystä tai toisesta haluavat leikata kauniit pitkät hiuksensa lyhyiksi. Jos juoni ei sellaisenaan kuulosta tarpeeksi erikoiselta, elokuvan tekee monin kerroin kiehtovammaksi tieto siitä, että Stewart itse on oikeasti CP-vammainen ja elokuva sisältää Stewartin itsensä mukaan ujuttamien hyvinkin eksploitatiivisvaikutteisten piirteiden lisäksi erittäin suorasukaista full frontal -hc-paneskelua nuorten isorintaisten naisten ja Stewartin välillä.

It Is Fine. Everything Is Fine! [3]
It Is Fine. Everything Is Fine! [4]

Stewartin ohella pääosassa nähdään mm. Margit Carstensen (Die bitteren Tränen der Petra von Kant, 1972), Lauren German (Hostel: Part II, 2007) sekä Gloverin oma isä, Bruce Glover (Die Hard Dracula, 1998) ja äiti, Marie Glover. Muilta osin cast koostuu lähinnä rintavarustuksiaan auliisti esittelevistä tyttösistä (mukana mm. Playboy-malli Jami Ferrell).

Teemoiltaan lähin vastine It Is Fine! Everything Is Finelle löytyy Japanista. Gô Shibatan käsikirjoittama ja ohjaama vuonna 2004 valmistunut Late Bloomer kertoo yhtälailla turhautumisen kautta murhanhimoiseksi äityvästä CP-vammaisesta. Myös Late Bloomerissa pääosanesittäjä on oikeasti CP-vammainen. Molemmat teoksista ovat omalla tavallaan hieman rosoisia ja paikoin teknisesti kömpelöitä (Late Bloomer tarkoituksella hyvinkin kokeellisesti leikattu). Silti molemmissa on oma hohtonsa, ja vaikka elokuvat eroavat monilta osin toisistaan on niille yhteistä se kantava voima, joka löytyy siitä aidosta innostuksesta ja tunteenpalosta, jolla pääosahenkilöt heittäytyvät rooliinsa.

It Is Fine. Everything Is Fine! [5]
It Is Fine. Everything Is Fine! [6]

Jos It Is Fine! Everything Is Finen näkisi ilman minkäänlaista taustatietoa, katoaisi siitä varmasti suuri osaa omaa mystiikkaansa. Siksi onkin tavallaan mieluisaa, että Glover on valinnut elokuvan levitystavaksi ainoastaan itse isännöimänsä live-näytökset. Toisaalta toki sääli että elokuva jää näin ollen valtaosalta kokonaan näkemättä. Ehkä elokuva saadaan myöhemmin laajempaan jakeluun, ehkä ei, mutta sitä odotellessa on ehdottoman suositeltavaa käydä tsekkaamassa Gloverin It-trilogian esityssessiot, jos siihen suinkin tilaisuus tarjoutuu.

****-
keskiarvo
toimitus
3.60/5.00 (5)
 JSSMTPKK
  4.0 3.5 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.64/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (6)
83%
It Is Fine. Everything Is Fine! (2007)  It Is Fine. Everything Is Fine! (2007)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23