Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23

The Sniper (2009)

Koulutettu tappamaan

aka Sun cheung sau; Godly Gunslingers; Shen qiang shou; Sniper

The Sniper #1 The Sniper #2

OJ (Edison Chen) on Hongkongin poliisin SDU:n (Special Duties Unit) vastavärvätty tarkka-ampujalupaus. Kouluttajakseen hän saa kylmähermoisen kiväärimestari Hartmanin (Richie Ren), jota kuitenkin huolestuttaa OJ:n ylimielinen pätemistarve. SDU joutuu pian tositoimiin kun joukosta Hartmanin todistajalausunnon perusteella vankilaan lähetetty Lincoln (Huang Xiao Ming) palaa maisemiin suunnitelmanaan kostaa kokemansa vääryys. Lincoln on totta kai ainoa ampuja maailmassa, joka on vielä Hartmaniakin parempi. Niinpä OJ:n on lopulta jäähdytettävä päänsä ja todistettava kykynsä tulitaistelussa Lincolnia vastaan.

The Sniper [1]
The Sniper [2]

The Sniperin alkupuolella aseporno ja välähdyksenomaiset kuvat todelliselta suurkaupungilta näyttävästä Hongkongista ruokkivat lupausta mahdollisesti nautittavasta pintakiillotetusta, ultramodernista teknologiajännäristä. Paikoin elokuva pärähtää ihan positiivisella tavalla älyttömiin sfääreihin, kuten heti ensimmäisessä koulutussessiossa nähtävässä otoksessa, jossa Hartman filosofoi tarkka-ammunnan saloista todella huonosti CGI:lla toteutetun luodin kiitäessä hidastettuna kohti maalitaulua.

Muutenkin ohjaaja Dante Lam (The Twins Effect, 2003) on katsonut asiakseen käyttää elokuvassaan jokaista mahdollista kuvallista kikkaa, jotka nykypäivän isobudjettisiin toimintaelokuviin on tapana yhdistää: kamera pyörii ja syöksyy, kuva hidastuu, vaihtaa väriä ja ruutua jaetaan useampiin osiin. Muutaman kerran aikaansaatu efekti on omalla infantiililla tavallaan varsin ilahduttava, mutta temppuiluun kyllästyy nopeasti. Tämä yhdistettynä rasittavan idioottimaiseksi leviävään juoneen alkaa vituttaa viimeistään noin tunnin kohdalla.

The Sniper [3]
The Sniper [4]

Näinkin umpipöhkön tarinan voisi silti ehkä hyväksyä toimintajaksojen henkarina, mikäli pääosissa olisi edes etäisesti karismaattisia esiintyjiä. Roolitus on kuitenkin The Sniperin kenties pahin ongelma. Poliisien puolella näyttelijöiksi kääntyneet poppistarat Edison Chen ja Richie Ren ovat lähinnä ärsyttäviä, eivätkä mene oikein läpi kovaksikeitettyinä sniper-machoina. Todellinen floppi on kuitenkin pahis Huang Xiao Ming, jonka suoritus etenee ontosta poseeraamisesta täydelliseen naurettavuuteen kun Lincolnin psykologisia ongelmia aletaan valottaa. Hieman enemmällä iällä ja kasvonrypyillä siunattu Jack Kao Jie tuntuu jo näiden ominaisuuksiensa ansiosta porukan pätevimmältä, vaikka rooli triad-pomona on sekin äärimmäisen yksioikoinen.

The Sniper [5]
The Sniper [6]

The Sniper ajautui jälkituotantovaiheessa ongelmiin päätähti Edison Chenin massiiviisen seksiskandaalin johdosta, kun Chenin kuuluisista partnereistaan napsimat intiimit valokuvat vuosivat nettiin alkuvuodesta 2008 ja käytännössä kaikki kohun osapuolten projektit laitettiin välittömästi jäihin. Tapaus on selvästi vaikuttanut myös elokuvan rakenteeseen, sillä alussa päähenkilöksi vahvasti pedattu OJ koetetaan kadottaa taustalle tarinan edetessä. Editointi lienee tehnyt draaman kaaresta entistäkin huteramman, vaikka esimerkiksi Hartmanin perheestä kertovan sivujuonen jättämistä puolitiehen ei tämän piikkiin voikaan laittaa.

The Sniper [7]
The Sniper [8]

The Sniperin ansiot jäävät muutamaan vinhaan toimintakohtaukseen, joissa on hieman sitä meininkiä, jota nykypäivän ammuskeluhonkkarilta toivoisikin näkevänsä. Tyhmänä, supersliipattuna pyssytrillerinäkään se ei silti saavuta edes keskinkertaista tasoa. Onnettoman juonenkuljetuksen ja pallittomien popidoliroolisuoritusten läpi kärsiminen ei ole parilla ballistisesti pätevällä minuutilla korvattu.

Elokuvan jälkeen ohjaaja-käsikirjoittaja -pari Dante Lam ja Jack Ng Wai Lun jatkoivat yhteistyötään mielenkiintoisemmassa Beast Stalkerissa (2008), joka kuitenkin ehti ensi-iltaan ennen Chen-kohun väliaikaisesti hyllyttämää The Sniperia.

*½---
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23