Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23

The Human Centipede (First Sequence) (2009)

aka The Human Centipede; Inimsajajalgne

The Human Centipede (First Sequence) #1 The Human Centipede (First Sequence) #2

Elokuva alkaa tahallisen kliseisesti. Kaksi nuorta "hyvin naisellista" amerikkalaisnaista, Lindsay (Ashley C. Williams) ja Jenny (Ashlynn Yennie), ovat lomamatkalla kiertelemässä ympäri Eurooppaa. Matka on vienyt heidät Berliiniin ja suunnitteilla on illanviettoa kaupungin ulkopuolella järjestettävissä juhlissa. Matka juhlapaikalle tyssää nopeasti: ensin eksytään ja kaiken lisäksi autosta puhkeaa kumi. Liftaaminen tai avun pyytäminenkään ei auta, koska ilmeisesti ainoat tietä käyttävät ihmiset ovat überpervoja saksalaisia irstailijoita. Yhteisellä päätöksellä he lähtevät etsimään lähintä taloa soittaakseen apua. Katsojan kannalta erityisen huvittavan tästä päätöksestä tekee se, että sen sijaan, että tytöt kävelisivät tietä pitkin, he päättävät "oikaista" öisen metsän lävitse.

Alku tuo mukavalla tavalla mieleen Eli Rothin elokuvan Hostel (2005). Molemmissa sinänsä typeränoloinen alku toimii katsojaa kiusoittelevana tekijänä ja molemmissa tapauksissa se säätää katsojan fiiliksen elokuvan vaatimalle tasolle. Katsoja voi vielä tässä vaiheessa nauttia siitä, että luulee tietävänsä mitä seuraavaksi tapahtuu. Tiettyyn pisteeseen saakka tämä onkin helppoa, mutta sitten mennään alueelle, jolle tervemielinen ei normaaliolosuhteissa edes kurkistaisi.

The Human Centipede (First Sequence) [1]
The Human Centipede (First Sequence) [2]

Lindsay ja Jenny ovat jo vähällä vajota epätoivoon, mutta lopulta he löytävät talon metsästä. Heidät päästää sisään omalaatuisen näköinen mies, joka esittelee itsensä Tri Josef Heiteriksi (Dieter Laser). Heiter tarjoutuu soittamaan apua ja tarjoaa naisille juotavaa. Jossain vaiheessa toinen tytöistä kysyy, asuuko mies talossa yhdessä vaimonsa kanssa. Asialliseen ja kuivakkaan sävyyn annettu vastaus on kylmäävä: "Minä vihaan ihmisiä." Viimeistään tässä vaiheessa naiset huomaavat tehneensä virheen luottaessaan talon isäntään, mutta on jo liian myöhäistä perääntyä.

Pahansisuiselta hyönteiseltä näyttävä sosiopaatti Tri Josef Heiter on siamilaisiin kaksosiin erikoistunut kansainvälisesti arvostettu kirurgi. Hän ei kuitenkaan koe kaksosten erottamista toisistaan enää ammatillisesti mielekkäänä puuhana, vaan mielessä on aivan uusia näkemyksiä sekä ihmis- että eläinkunnan tulevaisuudesta. Hänen ensimmäinen kokeilunsa oli ns. 3-koira, jossa kolme rottweileria ommeltiin kiinni toisiinsa yhdeksi kuusijalkaiseksi koiraeläimeksi. Kokeilu epäonnistui pahasti, mutta kunnianarvoisa hullu tiedemies Tri Heiter ei lannistunut. 3-koira on haudattu pihamaalle ja on aika aloittaa seuraava kokeilu: ihmistuhatjalkainen!

The Human Centipede (First Sequence) [3]
The Human Centipede (First Sequence) [4]

>> Seuraava kappale sisältää spoilaavaa tietoa koskien Tri Heiterin suunnitelmia.

Ihmistuhatjalkaiseen Heiter tarvitsee kolme "vapaaehtoista", joilta poistetaan polvilumpion jänteet siten, että he voivat liikkua vain konttaamalla. Keski- ja loppuosaan valituilta henkilöiltä poistetaan hampaat. Etuosassa olevan ihmisen pakaroista leikataan auki suuret nahkaleet ja ne ommellaan kiinni keskiosassa olevan henkilön kasvoihin puolikuun muotoon, jotta osat pysyisivät mahdollisimman tukevasti kiinni toisissaan. Keskiosa ommellaan tiukasti kiinni etuosan peräpäähän. Olennaista on se, että reitti peräaukosta suuhun on esteetön ja tiivis; etuosasta loppuosaa kohti kulkevat "ravinteet" eivät saa päästä karkaamaan organismin ulkopuolelle. Loppuosa kiinnitetään keskiosaan samalla menetelmällä. Valmis yksilö on itsenäinen, kolmesta ihmisestä koostuva tuhatjalkaista muistuttava olento, jolla on yhtenäinen ruoansulatuskanava.

<< Spoileri päättyy

The Human Centipede (First Sequence) [5]
The Human Centipede (First Sequence) [6]

The Human Centipede (First Sequence) on uutta eksploitaatiota kipeimmästä päästä. Avantgarde-artistinakin kotimaassaan Hollannissa tunnettu ohjaaja Tom Six on kolmen aiemman elokuvansa perusteella kiinnostunut nimenomaan keskustelua herättävien ja kantaaottavien aiheiden parissa työskentelemisestä. The Human Centipede (First Sequence) on hänen ensimmäinen kauhuelokuvansa. Aiheesta huolimatta kyseessä ei ole nykypäivänä niin suosittuun gorno-genreen kuuluva elokuva, vaan pikemminkin mustasta komediasta, loistavista näyttelijäsuorituksista ja mutkattomasti etenevästä käsikirjoituksesta koostuva body horror -kauhuelokuva. Yksi elokuvan vahvimmista voimista on loistava saksalainen luonnenäyttelijä Dieter Laser, joka tekee Tri Heiterin roolissa todella vakuuttavaa jälkeä. Hän on yksi parhaista hullu tiedemies -hahmoista mitä valkokankaalla on ikinä nähty.

Kokonaisuudessaan videolle kuvattu elokuva on hyvin ohjattu ja sisällöltään todella omaperäinen verrattuna melkein mihin tahansa nykykauhu- tai eksploitaatioelokuvaan. Alhainen budjetti näkyy, mutta siitä huolimatta tapahtumapaikkana suurimman osan ajasta toimiva Tri Heiterin lukaali on kaikessa kliinisyydessään hyvin elokuvaan sopiva.

The Human Centipede (First Sequence) [7]
The Human Centipede (First Sequence) [8]

Jatko-osa The Human Centipede II (Full Sequence) on jo tekeillä ja varmasti toteutuukin, ellei sitten Tom Six epäonnistu hankkimaan projektilleen rahoitusta. Näin tuskin tulee käymään, sillä sen verran vakuuttavaa jälkeä The Human Centipede (First Sequence) on. Ohjaajan mukaan jatko-osan ihmistuhatjalkaisen kokoonpanoon kuuluisi jopa 12 henkilöä.

****-
keskiarvo
toimitus
3.09/5.00 (11)
 JSSMTPJMKKJM*MHMEMK*EMPI
  3.5 4.0 3.0 3.0 5.0 2.5 2.5 1.5 3.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.19/5.00 (29)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (33)
30%
The Human Centipede (First Sequence) (2009)  The Human Centipede (First Sequence) (2009)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (10.6.2012 01:08:57)
user avatar Ihan mielenkiintoinen avaus, mutta tuntui nimenomaan avaukselta ja jotain jäi puuttumaan. Kai se osittain johtui siitäkin, että tiesi katsoessaan, että tälle on jatkoa olemassa. Täytyy vain ihmetellä millaisesta mielikuvituksesta nousee tällaisia ideoita.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa