Caroline Munro
Italia violenta - osa 2: Umberto Lenzi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14

Milano rovente (1973) :: Gang War in Milan

aka Burning City; La guerre des gangs

Milano rovente #1 Milano rovente #2

Umberto Lenzin rikoselokuvista ensimmäisenä valmistui Gang War in Milan, jonka pääosaan hän valitsi lähinnä spagurooleistaan tunnetun Antonio Sabaton sekä mm. lukuisissa muissa eurocrime-elokuvissa näytelleen Philippe Leroyn.

Milano rovente [1]
Milano rovente [2]

Sisilialaissyntyinen Salvatore "Toto" Cangemi (Antonio Sabato) on Italian muotipääkaupunki Milanon isoviiksisin parittaja. Yhdessä lähimmän ystävänsä Lino Carruzzin (Antonio Casagrande) kanssa hän hoitelee pimppausbisnesten ohella vihannesten ja hedelmien tukkukauppaa eläen makeaa elämää. Kaikki on hyvin kunnes ranskalainen, kansainväliseen huumediilaukseen erikoistunut Roger "Le capitaine" Daverty (Philippe Leroy) vaatii yhteistyötä tarkoituksenaan käyttää Toton prostituoituja huumeidensa levittämiseen.

Milano rovente [3]
Milano rovente [4]

Ranskalaisen kovanaaman ehdotus on selkeä: Joko Toto suostuu yhteistyöhön tai sitten itkee ja suostuu. Toto ystävineen päättää kuitenkin valita kolmannen vaihtoehdon ja laittaa kovan kovaa vasten. Pienten, vaikkakin veristen välienselvittelyjen jälkeen kaksikon kinastelu paisuu täysimittaiseksi "jengisodaksi", jonka panoksena on Milanon rikollisherruus. Jäädessään alakynteen Toto palkkaa sovittelijaksi Chicagolaista gangsterielämää ja "väkivaltaista diplomatiaa" ihannoivan Billy Baronen (Alessandro Sperli).

Milano rovente [5]
Milano rovente [6]

Gang War in Milanin käsikirjoitus etenee sujuvasti - pelaten kuitenkin itsensä pussiin elokuvan loppupuolella - ja eri osapuolten välienselvittelyn parissa viihtyy, vaikka nahistelun kuvaaminen sanalla "sota" tuntuukin liioitellun mahtipontiselta. Gang War in Milan ei pyytele anteeksi esittäessään molemmat päähenkilöt totaalisen moraalittomina ja itsekeskeisinä kusipäinä. Väkivaltaa riittää, mutta koostuessaan suurelta osin mm. prostituoitujen pahoinpitelystä tai muusta juonen kannalta jokseenkin epäolennaisesta se ei jaksa loputtomiin kiinnostaa. Varsinkin jos vertailukohteeksi otetaan vaikkapa Lenzin myöhempien elokuvien kyttäsankarien yliampuva ja überväkivaltainen no bullshit -tyyli.

Päähenkilöiden karisma ei myöskään riitä mihinkään ihmetekoihin roolisuoritusten jäädessä kauas genren kovimpien nimien Maurizio Merlin, Tomas Milianin tai Franco Neron määräämästä perustasosta. Tomas Milian olikin oiva valinta Lenzin seuraavan eurocrimen, loistavan Almost Humanin (Milano odia: la polizia non può sparare, 1974), pääosaan.

Milano rovente [7]
Milano rovente [8]

Gang War in Milan on kelpo eurocrime-debyytti, mutta tuskin kukaan vielä elokuvan valmistuessa olisi osannut aavistaa, että Umberto Lenzistä tulisi muutaman vuoden sisällä yksi kaikkien aikojen kovimmista crime-ohjaajista.

Versioinfo (24.2.2010):

1970-lukulaisten elokuvien gangstereihin ei ole luottamista, mutta onneksi pystymme kuitenkin luottamaan italialaisen hopeakiekkojen halpisjulkaisija Dagoredin "laatuun". Markkinoille on nimittäin jälleen kerran ulostettu täysin luokaton dvd-julkaisu, jonka ainoa positiivinen puoli on englanninkielisillä tekstityksillä varustettu alkuperäinen ääniraita. Kuvanlaatu on huonoa vhs-tasoa eikä ekstroista ole tietoakaan, ellei Dagoredin muiden suttujulkaisujen trailereita lasketa. Elokuvasta ei ole muita dvd-julkaisuja.

***--
keskiarvo
toimitus
2.80/5.00 (5)
 JSSMJLTPPI
  3.0 3.0 2.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
Milano rovente (1973)  Milano rovente (1973)La guerre des gangs  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14