Caroline Munro
HÕFF 2010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Iron Doors (2009)

aka Rauduksed

Ohjaus

Käsikirjoitus

Näyttelijät

Maa

Iron Doors #1  

TV-sarjojen ja mainosten maailmassa kannuksia hankkineen irlantilaissyntyisen, mutta Saksassa vaikuttavan ohjaaja Stephen Manuelin Iron Doors on suljetun paikan elokuva jo ihan liikaa jatko-osia kirvoittaneen Saw'n (2004) ja Cuben (1997) hengessä. "Ajattelevan ihmisen Saw" -luonnehdintaakin Haapsalun elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saaneen Iron Doorsin yhteydessä käytettiin.

Iron Doors [1]
Iron Doors [2]

Päähenkilö Mark (Axel Wedekind) herää yhden loisteputken valaisemassa sellimäisessä huoneessa betoniseinien ja paksun rautaoven takana, kiroten juomatapojaan. Ovatko ystävät tehneet sammuneelle Markille kepposen? Onko hänet kidnapattu vai mistä on kyse? Epätoivo saa Markista otteen ja pienet vinkit ja salaperäisesti huoneeseen ilmestyvät apuvälineet vihjaavat kyseessä olevan jonkinlaisen testin.

Päivien kuluessa jano- ja nälkäkuoleman loitolla pitämiseen ei ole muuta keinoa kuin pakovarmalta vaikuttavan huoneen lattialta löytyneessä rotanraadossa pesää pitävien toukkien einehtiminen ja oman ruumiineritteen hörppiminen kengästä käsin. Vahvalla tahdolla ja oikeilla valinnoilla Mark selviää koettelemuksen seuraavaan vaiheeseen, jossa testihenkilöllemme on luvassa jopa pienimuotoinen rakkaustarina, uusia haasteita ja lisää valintoja oikean ja väärän välillä. Vahvasti vertauskuvallinen, raamatullinenkin tarina ei loppujen lopuksi ole sitä miltä näyttää ja elokuvan alkuasetelma selvinnee katsojalle hämmentävän loppuratkaisun myötä.

Iron Doors [3]
Iron Doors [4]

Pitkiäkin elokuvia jo aiemmin ohjannut Manuel on ilmiselvä lahjakkuus ja Iron Doorsin visuaalinen puoli näyttää pienestä budjetista huolimatta erittäin hyvältä. Kuvaaja Jan Reiff on tallentanut elokuvan vivahteikkaasti suosiotaan koko ajan kasvattavaan digitaaliseen RED-formaattiin (mm. Antichrist, 2009; District 9, 2009) ja tästä puolesta ei löydykään moitteen sijaa.

Suurimmat kompastuskivet ovat pääosanesittäjä Axel Wedekind ja elokuvan englanninkielinen dialogi, joka oikeastaan suurimman ajan elokuvasta on Markin monologia. Wedekind ei pysty välittämään sellaista uskottavaa ahdistusta ja epätoivoa, jollaista selityksittä päiviksi lukkojen taakse jätetyltä ihmiseltä voisi odottaa. Mies virnuilee samaan tapaan kuin Roger Moore James Bondina pahimmassakin pinteessä ja oma lukunsa ovat kliseiset Pesci/Pacino -tyyliset kirosanavyörytykset ja näennäisen nokkelat viittaukset muihin elokuviin kuten Das Experiment (2001). Todennäköisesti elokuva olisi toiminut saksankielisenä luontevammin, mutta ymmärrettävästi englanniksi puhutulla elokuvalla on paremmat markkinat ja levitysmahdollisuudet.

Iron Doors [5]
Iron Doors [6]

On erittäin todennäköistä, että lahjakas ohjaaja Stephen Manuel tulee vielä tekemään parempiakin elokuvia. Rahkeita siihen ainakin on ja ohjaajan seuraava elokuva onkin jo jälkituotantovaiheessa.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (3)
 JSSMMH
  2.5 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11