Caroline Munro
Cine español #2: Eloy de la Iglesia
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Una gota de sangre para morir amando (1973) :: Murder in a Blue World

aka Clockwork Terror; Le bal du vaudou; To Love, Perhaps to Die; Dead Angel - Einbahnstraße in den Tod; I vizi morbosi di una giovane infermiera

Una gota de sangre para morir amando #1 Una gota de sangre para morir amando #2

Hyvää uutta vuotta! Joskin tämä vuosi on kaukana tulevaisuudessa. Espanjalaisohjaaja Eloy de la Iglesian seitsemäs elokuva vei katsojat 70-luvun alussa keskelle futuristisen yhteiskunnan hedonistista sykettä: Pop-design hallitsee kuvapintaa ja Flash Gordonin alkuperäisprintit ovat haluttua huutokauppatavaraa. C-kasettisoitin on tehnyt paluun, eikä maailma ole vielä löytänyt hoitokeinoa ihmiskuntaa vaivaavaan väkivaltaisuuteen - nyt ratkaisu näyttäisi kuitenkin olevan lähellä. Itsetietoisesti, joskin häikäilemättä Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiinista (1971) lainannut Murder in a Blue World nostaa keskipisteekseen Ana Vernia -nimisen hoitajan, joka hyvin omaleimaisella tavalla etsii mielihyvää.

Una gota de sangre para morir amando [1]
Una gota de sangre para morir amando [2]

Elokuvassaan Iglesia halusi tietoisesti pureutua kubricklaiseen mentaliteettiin. Mutta vaikka Murder in a Blue World olisi helppo leimata rip-offiksi, sisältää se myös oman persoonallisen lisänsä. Toki siinä on neljän miehen rikoksia tekevä ja omassa ylivertaisuudessaan rypevä kypäräjengi, sekä ihmisen psykologiaa neurologisin välinein tutkiva tiedemies. Hän etsii keinoja tukahduttaa ihmisen psykoottisia taipumuksia. Elokuvan sielun muodostaa kuitenkin kertomus Sue Lyonin (Lolita, 1962) näyttelemästä hoitajattaresta, joka löytää mielihyvänsä kuuntelemalla juuri rakastelemiensa miesten sydämen lyöntejä ennen kuin puhkaisee sydämet kirurginveitsellä. Lopussa kaikki nivoutuu yhteen; kertomukseksi kuolevasta maailmasta.

Una gota de sangre para morir amando [3]
Una gota de sangre para morir amando [4]

Kuten niin monessa muussa genre-elokuvassa on Murder in a Blue Worldin suurin ongelma käsikirjoitus, joka ei oikein tahdo kantaa. Ohjaajana lahjakas Iglesia onnistuu kuitenkin tilkitsemään tarinan puutteet ja suvannot tiiviillä kerronnallaan. Jälleen kerran hän myös luo lopetuksen, joka on sanalla sanoen nerokas. Aivan kuten läpimurtoelokuvassaan El techo de cristal (The Glass Ceiling, 1971) asettaa se kaiken aiemmin nähdyn uuteen kontekstiin - molempien elokuvien maailma avautuu tulkinnoille vasta, kun on nähnyt niiden päätepisteen. Sinällään yksinkertaisista tarinan aineksista Iglesia kasvattaakin mieleenpainuvan kysymyksenasettelun, jonka äärelle tekee mieli palata.

Erityisesti silmiin pistää yhteiskuntakritiikistään tunnetun Iglesian halu täyttää futuristinen maailmansa nuorilla ja kauniilla ihmisillä, jotka kukin etsivät väkivallan keinoin minuuttaan. Sen sijaan vanhan maailman, elokuvan vanhat herrat, francolaisuuden ikonit, hän sijoittaa kontrolloituun laboratoriotilaan, missä heitä voi tarkastella ainoastaan ikkunan läpi ikään kuin he olisivat kulttuurin museoesineitä. Oman mielipiteensä tästä kulttuurista Iglesia esittää viimeisessä otoksessaan.

Una gota de sangre para morir amando [5]
Una gota de sangre para morir amando [6]

Kunhan luopuu ajatuksesta, että Murder in a Blue World on pienen budjetin Kubrick -jäljitelmä, löytää pinnan alta ainutlaatuisen ajanpeilauselokuvan, joka trillerin keinoin tulkitsee yhteiskunnan läpi leikannutta murrosta. Osuvasti sensuurin alaisuudessa tuotettu elokuva haluttiinkin päättää aivan uuden vuoden kynnykselle, taitekohtaan.

Sittemmin Iglesia palasi suoraviivaisempien poliittisten tulkintojen pariin, muun muassa elokuvissa La criatura (1977) ja El diputado (1978).

Versioinfo (9.8.2010):

Elokuvasta on olemassa entisen Paganin, nykyisen Hb Filmsin ei-anamorfinen (2.35:1), kohtuu laadukas R0-PAL julkaisu englanninkielisellä ääniraidalla. Kyseinen versio on julkaistu kahdella eri kannella, Paganin ja Hb Filmsin nimen alla. Julkaisuun on palautettu aikoinaan BBFC:n tekemät leikkaukset, joskin muutama dialogikohtaus puuttuu.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 SMJM
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6