Caroline Munro
Fantasporto 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Enemy at the Dead End (2010)

aka Desire to Kill; Joogigo Sipeun

Enemy at the Dead End #1 Enemy at the Dead End #2

Niin sanottujen yhden huoneen elokuvien ollessa kyseessä, vaaditaan ohjaajalta, käsikirjoitukselta, näyttelijöiltä ja koko tekijäkaartilta yleensä hiukan erilaista panostusta kuin useampaan miljööseen sijoittuvassa filmatisoinnissa. Se mikä taloudellisessa mielessä on mahdollista säästää, on onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi syytä korvata tarvittavalla innovatiivisuudella.

Enemy at the Dead End [1]
Enemy at the Dead End [2]

Korealainen ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Kim Sang-hwa ja Owen Cho ei ole onneksi lähtenyt soitellen sotaan, vaan noin 80-prosenttisesti yhteen sairaalahuoneeseen sijoittuva Enemy at the Dead End säilyttää mustan huumorin sävyttämän väkivaltahuuruisen intensiivisyytensä miltei elokuvan loppumetreille asti. Ennen kaikkea se on kahden taitavan näyttelijän Cheon Ho-jinin (I Saw the Devil, 2010) ja Yu Hae-jinin show. Kuin hypoteettisessa Shakespearen sairaalanäytelmässä täysillä irrottelevan Ho-jinin ja Hae-jinin lisäksi on mainittava kikattavaa tyttöenergiaa verrattomassa hoitsun hahmossa mukaan tuova korealainen tv-saippuatähti Seo Hyo-rim.

Enemy at the Dead End [3]
Enemy at the Dead End [4]

Harvat ulkokohtaukset ja takaumat rytmittävät vierekkäisiin sairaalavuoteisiinsa sidottujen raajarikkojen muistinmenetyspotilaiden Min-hon (Ho-jin) ja Sang-eopin (Hae-jin) yritykset ottaa toinen toisiltaan nirri pois. Kyllä, yritykset tehdään tippapullot heiluen ja kipsatut raajat kolisten juurikin sängystä käsin mitä mielikuvituksellisimmin konstein. Lolitamainen hoitajatar Ha (Hyo-rim) onnistuu kuitenkin tahtoen ja tahtomattaankin harmonisoimaan vihanpidon tiettyyn rajaan asti.

Enemy at the Dead End [5]
Enemy at the Dead End [6]

Miten tähän tilanteeseen on tultu selviää katsojalle tarinan edetessä ja potilaiden muistin hiljalleen palatessa. Enemy at the Dead End tasapainoilee trillerin ja mustan komedian välimaastossa sortumatta kuitenkaan missään vaiheessa hölmöilevän farssin puolelle. Jo lähes perinteikkääseen korealaistyyliin graafista väkivaltaa ja hurmetta riittää yllin kyllin ja elokuvan lopussa kaiken niputtava syy-seuraus -suhteiden paljastuminen tuo mukaan jopa tieteiselokuvan elementtejä.

Enemy at the Dead End [7]
Enemy at the Dead End [8]

Enemy at the Dead End pitää katsojan sopivasti varpaillaan äkkiväärällä huumorillaan ja monimuotoisuudellaan, antaumuksellisesta näyttelijätyöstä puhumattakaan. Elokuva käsittelee onnistuneesti myös moraalikysymyksiä päähenkilöidensä ympärillä. Elokuvallisesti kohtalaisen tyydyttävän loppuratkaisun myötä ja arvoitusten ratkettua päähenkilöitä onkin enemmän kuin tämän omaperäisen ja hyvin kirjoitetun elokuvan katsoja kenties arvelikaan.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Enemy at the Dead End (2010)  Enemy at the Dead End (2010)Joogigo Sipeun  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8