Caroline Munro
Fantasporto 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Secuestrados (2010) :: Kidnapped


Secuestrados #1 Secuestrados #2

Genre

Espanjassa tapahtui yli 8500 väkivalloin kotiin tunkeutumista vuonna 2006, kasvua edelliseen vuoteen oli 5,6%. Tuoreempia tilastoja ei ollut käytettävissä, mutta päätellen siitä, että espanjalaisohjaaja Miguel Ángel Vivas on tarttunut aiheeseen, on asia edelleen ajankohtainen eikä hyökkäysten määrä ole välttämättä vähenemään päin.

Secuestrados [1]
Secuestrados [2]

Vivasin yhdessä Javier Garcían kanssa käsikirjoittama Kidnapped luottaa tyylilajinaan raakaan realismiin. Kolmen huppupäisen rikollisen häikäilemätön tunkeutuminen äveriään madridilaisperheen uuteen ylelliseen taloon tuntuukin vakuuttavan todelliselta.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Vivas ehtii ammattimiehen ottein tutustuttaa katsojat hyökkäyksen kohteeksi joutuvaan perheeseen varsin lyhyessä ajassa elokuvan alkuminuuttien aikana. Noin viisikymppisen hyvin toimeentulevan pariskunnan Jaimen ja Martan, sekä heidän 18-vuotiaan tyttärensä Isan huolettomat muuttopuuhat ja uuden kodin sisustaminen saavat katsojien sympatiat puolelleen, joten julman ja aggressiivisen roistojoukon invaasio tuntuu erityisen vastenmieliseltä. Naamioitujen miesten uhkaavuutta lisää heidän vaitonaisuutensa, harvakseltaan virkottuja lauseita tehostetaan voimalla ja pistoolilla uhrin ohimolla.

Secuestrados [3]
Secuestrados [4]

Kriminaalien vähäpuheisuus selittyy sillä, että kaksi miehistä paljastuu elokuvan edetessä albanialaisiksi. Ehkä realiteetteihin perustuva valinta, ehkä ei, mutta voisi kuvitella seuraavan jonkinlaisia syytöksiä yhden kansallisuuden leimaamisesta. Vai ovatko venäläiset jo täysin out ja albanialaiset kuuminta kamaa, kun elokuviin tarvitaan itärikollisia tai -mafiaa. Joka tapauksessa syntyperäinen albaani Dritan Biba tekee vakuuttavan roolin pelottavana Jefenä, yhtenä tunkeutujista.

Kylmänrauhallinen ja tunteeton Jefe pakottaa perheen isän luottokortteineen yöllä mukaansa pankkiautomaattikierrokselle tilien tyhjentämistä varten. Öisen Madridin kaduilla tapahtuva Jefen ja isä Jaimen hermopeli onkin kutkuttavaa seurattavaa ja yökuvineen kiehtovasti toteutettu. Päällimmäinen motiivi roistoilla on siis raha; ryöstösaalis meille ja homma on ohi. Mutta koska perheen äitiä ja tytär Isaa vartioimaan jäävät kaksi muuta ovat moraaliton kuumakalle ja omatunnon tuskia poteva nuorukainen, ongelmia seuraa vääjäämättä.

Secuestrados [5]
Secuestrados [6]

Kidnapped yltyy rujoksi ja veriseksi kuvaukseksi siitä, kun oman kodin pyhyyttä ja koskemattomuutta loukataan. Se onnistuu välittämään pelkoa ja hysteriaa raadollisen realistisesti, eikä vähiten perheen tytärtä esittävän Manuela Vellésin suorituksen ansiosta. Ohjaus ja tekninen toteutus ovat varmaa työtä, mitä nyt split screen -tekniikan elokuvallisuudesta voi olla montaa mieltä. Kohtauksessa jossa jaettua kuvaa käytetään ensimmäisen kerran, se on jopa perusteltua. Toisessa kohtauksessa jo ihan liikaa.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JMMH
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8