Caroline Munro
HÕFF 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Kommandør Treholt & ninjatroppen (2010) :: Norwegian Ninja

aka Norra ninja

Kommandør Treholt & ninjatroppen #1 Kommandør Treholt & ninjatroppen #2

Kellertävän kesäistä 70-luvun filmiä muistuttava Norwegian Ninja palauttaa katsojat aikaan, jolloin kylmä sota oli kylmimmillään: Reagan maalaa piruja seinille tv:ssä ja Ruotsin ja muiden pohjoismaiden vesillä tehdään jatkuvasti sukellusvenehavaintoja. Tuohon aikaan liittyy varmasti paljon salaisuuksia, ja nyt yksi tällainen salattu historiankulku paljastetaan elokuvayleisöille.

NATO-maissa toimiva huippusalainen Stay Behind -organisaatio pyrkii torjumaan kommunismin uhkaa vanhalla salaliittofriikkien suosikilla: Lavastamalla terrori-iskuja, joista syy vieritetään venäläisille. Rauhanomaisella Ruohosaarella pitää tukikohtaansa ja koulutusleiriään toinen Norjan hallituksen salajärjestö: Kuningas Olavin ässä hihassa, ninjajoukot. Ilvesten, peurojen, susien ja jopa meritähtien kanssa peuhaavat ninjat eivät kovinkaan paljoa tappele, mutta hoitavat tehtävänsä kunnialla. Tukikohtaa suojaa näkymätön feng shui -suojakenttä. Stay Behindin terrori-iskujen eskaloituessa yhä tuhoisammiksi ninjajoukkojen komentaja Arne Treholt päättää toimia maansa hyväksi ja joutuu konfliktiin Norjan muiden salaisten operaattorien kanssa.

Kommandør Treholt & ninjatroppen [1]
Kommandør Treholt & ninjatroppen [2]

Ninjakulttuuria käsitellään selvästi rakkaudella. Savupommien suojin ilmestyvä Arne näpeltää mielellään heittotähtiä. Kun taustaansa täydellisesti sulautuneet ninjat lähtevät yllättäen liikkeelle, katsoja voi epäuskoisena haroa kelausnappia: "oliko se muka oikeasti siinä..." Myös aitojen liitopukuharrastajien suorittamat uhkarohkeat liitelyt vuorenseinämää lipoen ovat komeita. Taistelukoreografioistakaan ei löydy moittimista, silloin harvoin kun niitä nähdään.

"Moni luulee, että ninjat olivat salamurhaajia. Ei ole totta. He olivat maanviljelijöitä kuten me." Tuohon lainaukseen kiteytyykin hauskalla tavalla jotain elokuvan humaanista asenteesta. Norjalaiset ninjat eivät ole tylyjä kasvottomia tappajia, vaan osaavat myös elellä ihmisiksi. Huvittavinta Norwegian Ninjassa on se, että ninjajoukkojen komentaja Arne Treholt on oikea henkilö, joka tuomittiin Norjassa vakoilusta useiksi vuosiksi vankilaan ja leimattiin maanpetturiksi. Odottamaton marttyyrinäkökulma antaa mahdollisuudet herkulliseen pilailuun, mutta tietenkin pitäisi olla norjalainen jotta vitsi iskisi täydellä voimalla. Pääosa Mads Ousdal tulkitsee komentaja Treholtin roolin oikealla vakavuudella, tunteen palolla ja rehdin skandinaavisella naiiviudella. Mies jopa näyttää melkoisen urpolta, hyvällä tavalla.

Kommandør Treholt & ninjatroppen [3]
Kommandør Treholt & ninjatroppen [4]

Tällaisen yhteen hölmöön vitsiin nojaavan komediatuotoksen ollessa kyseessä hiipii mieleen oikeutetusti pelko siitä, että kestääkö elokuvan huumoria lainkaan. Vitsit vaihtelevat nokkelista visuaalisista hupailuista kyseenalaiseen naamanvääntelyyn, mutta varsinaista vaivaannuttavaa puskafarssia on yllättävän vähän. Innovatiivisuudeltaan ja toteutukseltaan Norwegian Ninja polkee suohon pohjoismaiden ninjamarkkinoita vuosikymmenet hallinneen Mats Helgen ö-toimintapaukut Neukku ninja (Russian Terminator, 1989) ja The Ninja Mission (1984). Vedenalaiset kuvaukset ja sympaattiset pienoismallit ovat hyvinkin näyttäviä.

Jonain päivänä Suomestakin vielä tulee ninja-elokuva, kyse on vain siitä kuka ehtii ensimmäisenä. Ainakin A.J. Annila (Jadesoturi, 2006) on pitkään puuhastellut "ninja-musikaalia" nimeltä Credits. Genre-elokuvat saattavat saada täällä Pohjolassa uutta nostetta tuotantokuluja laskevista vaihtoehtoisista tavoista työstää elokuvaa. Norwegian Ninjan tuottaja Eric Vogel tutustui suomalaisiin Star Wreck: In the Pirkinning (2005) ja (tulevan) Iron Sky -elokuvien tekijöihin ja otti omaa filmiään varten käyttöön näiden luoman elokuvantekoalustan, Wreckamovien. Wreckamovie on eräänlainen crowdsourcing-periaatteella netissä toimiva yhteistyömalli, ja Norwegian Ninja on erinomainen näyte sen potentiaalista.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSSMKKMHPI
  2.0 1.5 3.5 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8