Caroline Munro
Nippon Connection 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Coming Future (2010)

aka Shinka

Coming Future #1 Coming Future #2

Genre

Japanilainen independent-elokuva on vaikeuksissa. Taitoa löytyisi ämpärikaupalla, mutta maan elokuvateollisuus kärsii maailmalaajuisesta ilmiöstä: suuret multiplexit murhaavat pieniä elokuvateattereita kilpaa. Japanissa tilanne on vielä keskimääräistä ongelmallisempi, sillä yritysmaailma on vahvasti verkostoitunut. Moni teatteriketju esittää ainoastaan omien pitkäaikaisten yhteistyökumppaniensa elokuvia. Independent-ohjaaja saa olla onnellinen, jos saa elokuvallensa kourallisen yksittäisiä näytöksiä muutamassa riippumattomassa arthouse-teatterissa. Yleensä avuksi tarvitaan jokin independent-elokuvan tukemiseen erikoistunut järjestö. Ja ennen kaikkea tätä: itse elokuvalle pitäisi jotenkin onnistua järjestämään rahoitus!

Coming Future [1]
Coming Future [2]

Ohjaaja Kyuya Nakagawan Coming Future syntyi viimeksi mainitun puutteesta. Nakagawalla on hyvät kannukset elokuvantekijäksi - hän on mm. toiminut apulaisohjaajana Sion Sonon elokuvissa sekä ääniteknikkona Yoshihiro Nishimuran, Koji Shiraishin ja Yuya Ishiin töissä. Nakagawan tavoite vuodelle 2009 oli ohjata oma elokuva. Kun rahoitusta ei löytynyt, päätti Nakagawa painua Tokion kaduille jouluaattona tekemään nollabudjetin dokumenttia japanilaisen independent-elokuvan eli jishu eigan tilasta - sekä sen ohessa vangitsemaan palasen elävää Tokiota digivideolle.

Coming Future ei ole tyypillinen dokumentti. Se ei selitä kertojaäänen kera faktoja japanilaisen elokuvan tilasta, eikä se piipahda paikallisten elokuvayrittäjien luona dokumentoimassa nykytilannetta. Sen sijaan Nakakawa pirautti joukolle tuttaviaan - Tetsuaki Matsue (Live Tape, 2009), Koji Shiraishi (Shirome, 2010), Satoko Yokohama (German + Rain, 2006), Nobuhiro Yamashita (Ramblers, 2003) jne. - ja käveli heidän kanssaan ympäri öistä Tokiota. Käsikirjoitusta ei liiemmin ollut, vaan filmille oli tarkoitus saada tarttumaan vapaamuotoista jutustelua elokuvateosta kunkin vieraan ottaessa omissa osuuksissaan ohjat käsiinsä. Lopputulos on mielenkiintoinen.

Coming Future [3]
Coming Future [4]

Nakagawan ohjaajakamuista mielenkiintoisin on eittämättä Kenji Onishi, joka vannoo 8-millimetrisen filmin nimeen. Hän kantaa tälläkin kertaa mukanaan kameraa, jolla kuvaa lyhyitä klippejä kaikesta näkemästään mielenkiintoisesta. Niitä Onishi voi myöhemmin käyttää elokuvissaan. Töistä ei välttämättä tule koherentteja tällä tavalla, mutta ei sillä ole väliä. Onishi katsoo muidenkin elokuvat mieluiten puolivälistä eteenpäin, koska alussa on kuitenkin vain turhaa jaarittelua.

Jossain määrin vastakkaista laitaa edustaa Nobuhiro Yamashita. 2000-luvun vaihteen mielenkiintoisimmalla elokuvantekijällä on tätä nykyä jo suuren luokan mainstream-hittejä vyöllään, mm. Linda Linda Linda (2005). Silti Yamashita on viime vuodet väsännyt televisiosarjojen jaksoja, dokumentteja, kännykkäsarjoja ja idolivideoita. Viime kerrasta kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta oikean elokuvan tekemiseen on niin kauan, että ohjaaja epäröi vieläkö taito olisi tallella. Tilannepäivityksenä tosin mainittakoon, että vuonna 2011 Yamashita sai kuin saikin uuden elokuvan My Back Pages aikaiseksi, joka on vieläpä keskiluokan mainstream-julkaisu.

Coming Future [5]
Coming Future [6]

Mielenkiintoista jutustelua riittää monen muunkin ohjaajan osalta. Puolivälissä elokuvaa törmätään Yoshihiro Nishimuran ja Noboru Iguchin elokuvien vakiotähteen ja tankotanssijaan Cay Izumiin, joka vetää performanssia liikennetolpissa roikkuen. Paras hetki tulee kun - pientä spoileria pelkäävät lukijat hypätköön seuraavan rivin ylitse - Nakagawa päättää pysähtyä juttelemaan niitä näitä kadulla vastaan tulevien teinityttöjen ja jenkkisotilaiden kanssa. Hommassa ei ole loogista pointtia, mutta se on vapauttavaa elokuvantekoa. Juuri tähän jishu eiga parhaimmillaan tarjoaa mahdollisuuden - kaupallisten ja kangistuneiden kaavojen rikkomiseen jollain innovatiivisella.

Coming Future ei ole elokuva suurille yleisöille, mutta japanilaisesta jishu eigasta kiinnostuneille ja siitä ainakin hitusen entuudestaan tietäville se on mukava hengailutrippi alansa siistimpien ohjaajien parissa. Elokuvan Nippon Connection -festivaalinäytöksestä kerrottakoon kuitenkin yksi ohjaajan paljastama masentava fakta: kukaan ei ole koskaan saanut naista tekemällä jishu eigaa! Onnea ohjaajalle tyttöystävän etsintään!

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15