Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17

Real Steel (2011)


Real Steel #1 Real Steel #2

Shawn Levyn ohjaama scifi-urheiludraama Real Steel on tahkonnut paljon rahaa Yhdysvaltain lippuluukuilla. Tämä on huomionarvoista, koska kyseessä ei ole valmiiseen lelu- tai videopelisarjaan perustuva lisenssielokuva, vaan sen pohjana toimii romaanistaan Olen legenda (1954) tunnetun Richard Mathesonin novelli Steel (1956). Elokuvan suosiota selittänee se, että se pelaa sisällöllään hyvin vahvasti varman päälle. Robotit ovat juuri nyt pinnalla Transformers- ja Iron Man -sarjojen suosion myötä, ja altavastaajan tie vaikeuksien kautta suuruuksien rinnalle on hyväksi havaittu kaava jo lukemattomissa muissa urheilukertomuksissa. Elokuvan keskiössä sykkii silti vieraantuneen isän ja pojan lähentyminen yhteisen harrastuksen parissa.

Real Steel [1]
Real Steel [2]

Vuonna 2020 verenhimoiset yleisöt ovat kyllästyneet ihmisten välisiin taistelulajeihin, koska niissä revitään vastustajan raajoja ja päitä irti aivan liian harvoin. Siispä nyrkkeily on jätetty kauko-ohjattavien jättirobottien puuhaksi. Entinen nyrkkeilijä Charlie Kenton (Hugh Jackman) tienaa rahaa puulaakimatseista robottien ohjaajana. Ennemmin showmiehen elkeistä kuin taktiikasta kiinnostunut Charlie yleensä menettää kalliit taistelijansa huolimattomuudelle kehässä. Siksi mies on pahasti velkaantunut ja yrittää nyhtää rahaa mistä vain saa. Kälyn miljonäärimies ilmoittaa olevansa valmis maksamaan maltaita Charlien pojan Maxin (Dakota Goyo) huoltajuudesta. Ehtona on ainoastaan, että isä viettää poikansa kanssa kesän, samalla kun miljonääri on reissussa Italiassa.

Real Steel [3]
Real Steel [4]

Charlie tarvitsee epätoivoisesti voittoja ja ottaa robottitaistelusta kovasti kiinnostuneen Maxin mukaan suunnitelmiinsa. Uuden kehien kuninkaan rakentamiseen tarvitaan varaosia. Yöllisellä matkalla romuttamolle Charlie ja Max löytävät hylätyn harjoitusrobotin nimeltä Atom. Vanhan robotin etuna on kyky kopioida ja oppia ihmisen liikkeitä. Maxin vaatimuksesta Charlie järjestää Atomille ottelun. Kun pienikokoinen robo yllättäen voittaa, alkaa Charlie sparrata suojattiaan entistä kovempiin koitoksiin.

Real Steelin teemana on ihmisyyden voitto koneista. Vanhanaikainen Atom näyttää ja liikkuu ihmisen tavoin, toisin kuin uusinta huutoa olevat taistelurobotit, joilla voi olla vaikkapa useita päitä ja luonnottoman suuret ruumiit. Lihasmuistia painottava harjoittelu osoittautuu tehokkaammaksi kuin lauma nörttejä ohjaamassa robottia tietokoneiden ääreltä. Kuten aiheeseen sopii, sankarit elävät melodramaattista tunteiden vuoristorataa. Samalla tarinan pahikset ovat kylmiä, vähäpuheisia ja tyytyvät seuraamaan tilannetta hiljaa omasta norsunluutornistaan.

Real Steel [5]
Real Steel [6]

Häpeilemättömän hölmö perusidea toimii suhteellisen hyvin robottien kaksintaistelukohtauksissa. Ikävä kyllä elokuvan alkupuolen vimmaisen väkivaltaiset maanalaiset tappelut tyyntyvät loppua kohti tavanomaisemmaksi elokuvanyrkkeilyksi Rockyn tapaan. Stallonen elokuvista on muutenkin otettu mallia, sillä isän ja pojan lähentyminen naurettavan macho-urheilun kautta muistuttaa elokuvasta Over The Top - terästäkin kovempi (1987). Onneksi Hugh Jackman on Sylttyä ilmaisuvoimaisempi näyttelijä, joten kehitys lierosta kunnon isäksi on uskottavampi. Dakota Goyo sen sijaan tuo ikävästi mieleen Star Wars Episodi I:n (1999) puunaamalapsinäyttelijä Jake Lloydin.

Kaikkiaan elokuva on kliseinen ja turhan siirappinen. Mutta kunnon robottirymistelyä kaipaavat tuskin silti pettyvät.

Versioinfo (11.11.2011):

Elokuvan Suomen ensi-ilta on 2.12.2011

**½--
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 MMEMPI
  1.5 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17