Caroline Munro
FrightFest 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Stitches (2012)


Stitches #1 Stitches #2

"Klovni: Klovni tai pelle on koominen hahmo, jonka tunnistaa yleensä pukeutumisesta. Klovni voi esiintyä esimerkiksi sirkuksessa ja erilaisissa lasten tapahtumissa tai olla osa karnevaalia."

"Koulrofobia: Klovnien pelko."

Lastenkutsut päättyvät ikävästi Stitches-klovnin saadessa surmansa lasten tekemän kepposen takia. Klovnin elämä - ja kuolema - ei ole kuitenkaan niin yksiselitteistä ja pian naamaripäisistä kollegoista koostuva okkultistiposse jo manailee pelleloitsujaan paikallisella hautausmaalla. Stitchesin tyyliin maskeerattu kananmuna varastoidaan hautaholvin syövereihin odottamaan parempia aikoja.

Stitches [1]
Stitches [2]

"Jos klovnin keikka jää kesken hän ei voi levätä rauhassa eikä sama vitsi ole koskaan hauska toiseen kertaan kerrottuna." Stitchesin traagisen kuoleman todistanut nuori Tom (Tommy Knight) näkee yllä mainitun sananparren mukaan vannovan kultistiporukan hautausmaalla. Traumaattiset kokemukset jättävät jälkensä Tomin mieleen ja vuosien kuluessa niistä muodostuu pahanlaatuinen koulrofobia. Kuusi vuotta myöhemmin kouluikään ehtinyt Tom näkee edelleen verisiä pellejä ja väkivaltaisia näkyjä joka paikassa, sekä unessa että valveilla. Tomin pelot ruumiillistuvat epätodennäköisten sattumien kautta ja mystiset voimat herättävät Stitchesin takaisin eloon. Paikallinen Pelle Hermanni tulee kuokkimaan Tomin kotibileisiin täynnä vihaa hänen kuolemansa aiheuttaneita kakaroita kohtaan.

Stitches [3]
Stitches [4]

Stitches on ilkeästi yliampuva ja kauttaaltaan sysimusta kauhukomedia, jonka parasta antia ovat uskomattoman kovatasoiset ja hauskat veritehosteet. Mässäilyn saralla elokuva on lajinsa parasta tykitystä sitten Peter Jacksonin Braindeadin (1992). Pelkät efektit riittävät syyksi elokuvan katsomiseen, mutta kliseinen käsikirjoitus ja harrastelijamaisen tönköt näyttelijäsuoritukset ovat asioita, joihin on hyvä asennoitua ennen elokuvan katsomista. Käsikirjoitus jättää joitain mielenkiintoiselta vaikuttaneita piirteitä syventämättä. Esimerkiksi klovniperinteitä vaalivista okkultisteista olisi saanut revittyä tarinaa varmasti paljon enemmänkin.

Todellinen valonpilkahdus muutoin arkkityyppisen hahmokaartin joukossa on nimiroolissa nähtävä Ross Noble. Noble on tunnettu englantilainen stand-up -koomikko ja nauttii täysillä jokaisesta kohtauksestaan. Erityisen "hauska" hänen roolinsa ei ole, vaikka tahallisen paskat one-linerit sopivatkin elokuvan ja hahmon luonteeseen. Noble antoi taidonnäytteen räävittömästä stand-up -osaamisestaan FrightFestissä ainakin Stitchesin ja The Seasoning Housen maailmanensi-iltojen yhteydessä.

Stitches [5]
Stitches [6]

Tuotantoarvoiltaan Stitches on irlantilaisen Conor McMahonin suurin elokuva tähän mennessä. Elokuvan meiningistä paistaa läpi aito tekemisen ilo ja omistautuneisuus sen ilmiselvistä puutteista huolimatta. Ja siis vielä kerran, jos asia ei jo tullut selväksi: efektit ovat huippuluokkaa.

"Not every party ends with a dead clown."

***½-
keskiarvo
toimitus
2.63/5.00 (4)
 SMTPEMPI
  3.5 2.0 1.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.21/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (8)
13%
Stitches (2012)  Stitches (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12