Caroline Munro
FrightFest 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Mientras duermes (2011) :: Sleep Tight

aka Malveillance; Bed Time; Flatmate

Mientras duermes #1 Mientras duermes #2

Genre

César (Luis Tosar) työskentelee vahtimestarina Barcelonan hienostoalueella sijaitsevassa kerrostalossa. Hän on pidetty herrasmies, josta yhdelläkään asukkaalla ei ole pahaa sanottavaa, mutta ulkoisen kuoren alla kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. César hautoo katkeraa kaunaa kaikkia onnellisia ihmisiä kohtaan, sillä hän ei itse ole kykeneväinen tuntemaan sitä. Yksi hänen pakkomielteiden kohteista on talossa asuva Clara (Marta Etura), jonka positiivisuus on kuin myrkkyä miehen sielulle.

Mientras duermes [1]
Mientras duermes [2]

César murtautuu iltaisin Claran asuntoon ja piiloutuu tämän sängyn alle. Claran nukahdettua César huumaa hänet ja viettää yöt naisen sängyssä. Miehen juonien perimmäinen tarkoitus on tehdä naisen elämästä niin vaikeaa kuin suinkin mahdollista, keinolla millä hyvänsä. Kaikki tuntuu olevan täydellisesti häiriintyneen Césarin hallinnassa, mutta vähitellen ongelmat alkavat kasaantua ja tilanne mutkistuu.

Mientras duermes etenee taidokkaan Jaume Balaguerón määrittelemällä tahdilla heti alusta alkaen eikä ote hellitä hetkeksikään. Espanjalaisohjaaja hallitsee tunnelmallisen trillerin ja siihen hienovaraisesti kiedotun mustan komedian niin hyvin, että hänen taitojaan on jo ehditty verrata jopa Alfred Hitchcockiin. Psykologinen jännityselokuva tuntuu sopivan Balaguerólle paremmin kuin perinteinen kauhuelokuva, joiden tekijänä hänet parhaiten tunnetaan.

Mientras duermes [3]
Mientras duermes [4]

Elokuva etenee yhden vuorokauden pituisissa jaksoissa, joiden aikana Césarin ottamat riskit myös kasvavat hänen yrittäessään saada selville Claran henkisen sietokyvyn rajat. César on kuin ilkeä parasiitti tai syöpäkasvain, suoranainen pahuuden inkarnaatio, jonka ainoa olemassaolon tarkoitus on vaikeuttaa muiden ihmisten elämää ja tuhota heidän elämänilonsa. Tunnelmaltaan Mientras duermes on ahdistavan synkkä. Tosarin karisma takaa sen, että katsojan sympatiat ovat useimmiten hänen puolellaan täysin moraalittomista ja häijyistä teoista huolimatta.

Mientras duermes oli yksi FrightFestin ohjelmiston vahvimmista ohjauksista ja sai todella hyvän vastaanoton niin yleisön kuin kriitikoidenkin taholta. Paikalla ollut ohjaaja kertoi keskittyvänsä seuraavaksi elokuvaan [REC] Apocalypse, jonka on tarkoitus jäädä nimensä mukaisesti kyseisen sarjan viimeiseksi osaksi.

Versioinfo (12.10.2012):

Mientras duermes nähdään Suomessa Night Visions Maximum Halloween 3012 -festivaaleilla, jotka järjestetään Helsingissä 31.10 - 4.11.2012.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSSMTPJMMHEMTM
  3.0 3.5 3.0 3.5 3.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Mientras duermes (2011)  Mientras duermes (2011)Sleep Tight  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12