Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Looper (2012)


Looper #1 Looper #2

Looper alkaa kohtauksella, jossa Joseph Gordon-Levitt odottelee aseen kanssa maissipellon laidalla ja ampuu välittömästi tyhjästä äkillisesti ilmestyvän, huputetun vangin. Tällainen koukuttaa väkisinkin katsojan heti kättelyssä. Aikamatkailuelokuvat ovat yleensä huonoimmillaankin kiehtovia ajatusleikkejä, ja Looperia saa katsoa miltei loppuun asti ennen kuin siitä löytyy mitään edes etäisesti huonoa.

Looper [1]
Looper [2]

Vuoden 2044 maailma muistuttaa kovasti nykyistä, mitä nyt joitain pieniä uusia ilmiöitä on pintautunut kuten että "loopereiksi" kutsutut palkkamurhaajat teloittavat ja hävittävät mafian tulevaisuudesta lähettämät vangit (!). Tulevaisuuden gangsterikuningas, mystinen Rainmaker, on lähettänyt menneisyyden operaatiota hallinnoimaan Aben (Jeff Daniels, Dumb and Dumber, 1994). Kieroksi homman tekee se, että mafian toimista liikaa tietäviä loopereita myös lähetetään takaisin teloitettavaksi, ja huhun mukaan Rainmaker on systemaattisesti teloituttamassa jokaisen looperin. Eräällä keikalla Joe-nimellä tunnetun looperin (JGL eli Joseph Gordon-Levitt, Inception, 2010) edessä onkin hänen oma vanhempi versionsa (Bruce Willis), joka pääsee karkuteille. Loppuelokuvan ajan Joe lähinnä jahtaa itseään ja samalla valottuvat mysteerit siitä mikä tulevaisuudessa meni vikaan. Samantapaista ideaa on käsitelty aiemmin esim. The Door (Die Tür, 2009) -elokuvassa, jossa aikawarpin läpi kulkeutunut Mads Mikkelsen vahingossa tappaa menneisyyden itsensä.

Looper [3]
Looper [4]

Juoni on kirjoitettu helposti seurattavaksi. Aikamatkailuleffojen peruspolttoaine eli paradoksiongelmat jätetään miltei kokonaan käsittelemättä ja kuitataan Aben kommentilla: "This time travel crap, just fries your brain like an egg". Ratkaisu on raikas poikkeus indieleffa Primerin (2004) kaltaisiin teoksiin verrattuna, joissa katsojalla on syytä olla kynä ja ruutupaperia mukana, jotta on mitään mahdollisuutta pysyä kärryillä villisti vääntyilevillä aikajanoilla. Koko Looper-maailman logiikka on niin heppoisella pohjalla, että loputtomalle "miksi"-polulle on aivan turha lähteä, se ei ole elokuvan pointti. Lisäksi mukaan on kirjoitettu plot device -tapaan tulevaisuuden maailmassa esiintyvä mutaatio, joka antaa joillekin ihmisille vähäiset telekineettiset kyvyt.

Rian Johnsonin debyyttinään ohjaama ja käsikirjoittama Brick (2005) oli näppärä high school -maailmaan sijoitettu neo-noir, jossa JGL ratkoi huumekuolemamysteeriä teatraalisesti tipahtelevan dialogin luodessa erikoista tunnelmaa. Samaa omaperäistä otetta on havaittavissa myös Looperissa, jonka alkuperäisen idean Johnson kirjoitti jo ennen Brickiä. Pätemään jatkuvasti pyrkivä tappaja-cowboy Kid Blue (Noah Segan, Deadgirl, 2009) -hahmo on kuin suoraan Brickin oudosta, luuserien täyttämästä maailmasta. Segan ja Johnson ovatkin tehneet yhteistyötä sekä Brickissä, The Brothers Bloomissa (2008) että Looperissa. Samaan ystäväporukkaan kuuluu tietenkin JGL, ja kaikkien Johnsonin leffojen musiikeista vastaava Nathan Johnston, joka erityisesti Brickin tapauksessa onnistui erinomaisesti. Looperin sävellykset ovat nekin kunnianhimoisia.

Looper [5]
Looper [6]

Kiinnostavan juonen ja pätevän tuotannon lisäksi Looperia kannattelee hyvä näyttelijätyö. Sitähän on jo totuttukin odottamaan mm. Mysterious Skinissä (2004) loistaneelta Gordon-Levittiltä. JGL on maskeerattu kasvoiltaan mahdollisimman paljon Bruce Willisin näköiseksi. Lopputulos on jotenkin outo ja hieman puistattava, mutta sopii elokuvan tunnelmaan ja kieltämättä saa miehet muistuttamaan toisiaan. Willis taas on Willis.

Vuonna 2044 Amerikka on kohtuullisen arkisen näköinen. Kadut ovat edelleen täynnä nykyisen näköisiä autoja, eikä teknologia ole mitenkään erityisen dramaattisesti muuttanut elämää. Tulevaisuuden Joe päätyy Kiinaan. Vuoden 2074 Shanghai on upean näköinen, mutta sitä ei näytetä kovin laajalti, ehkäpä budjettisyistä. Looperin hienoin yksittäinen kohtaus on dynaaminen montaasijakso Shanghaissa, jossa Joe riehuu, rikostelee, rakastuu ja vanhenee 30 vuoden ajan.

Looper [7]
Looper [8]

Aivan loppuun asti Johnsonin näppärä käsikirjoitus ei kanna. Loppuratkaisu on jopa melko idioottimainen ja latistaa tunnelmaa. Tämä on kuitenkin helppo antaa anteeksi näin hyvän katsojalla pelaamisen jälkeen. Looperista saa samoja hyviä ajattelevan ihmisen scifi-viboja kuin Inceptionista, mutta näistä kahdesta Looper on selkeästi parempi: siinä ei tarvitse katsella loputtomia tympeitä toimintajaksoja joissa ammutaan konetuliaseilla ja lasketaan suksilla rinteitä. Toki Looperissakin ammuskellaan, mutta kiehtova juoni ei koskaan hautaudu toiminnan alle.

****-
keskiarvo
toimitus
3.12/5.00 (13)
 JSSMJLTPJMKKJM*MHMEMMMK*EMPI
  3.0 3.0 2.5 2.5 3.5 4.0 3.0 3.0 4.0 2.5 3.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.41/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (19)
53%
Looper (2012)  Looper (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15