Caroline Munro
Night Visions: Colttikonsertti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Night Visions Colttikonsertti, 17.-20.1.2013


Night Visions -festivaali yllätti ystävänsä järjestämällä keväisen ekstrafestivaalin, joka oli rakennettu Quentin Tarantinon Django Unchainedin ensi-illan mukaisesti lännenelokuvien ympärille. Festivaalin ohjelmisto koostui pääasiassa 60- ja 70-lukujen italialaisista westerneistä, mutta mukana oli myös taidonnäytteet espanjalaisesta (Cut-throats Nine, 1972) ja blaxploitaatiowesternistä (Black Rider a.k.a. Joshua, 1976). Tarantinon uutuutta lukuun ottamatta kaikki elokuvat esitettiin kulttuurillisesti arvokkailta filmikopioilta.

Tapahtuma salli mainion tilaisuuden tutkiskella spagettiwesterniä lajityyppinä, sillä suurin osa kyseisen lajin omista alalajeista oli edustettuna perseilykomediasta politiikkaan ja jopa eksoottisempaan kungfu-westerniin. Yksittäisen genren tarkastelussa peruselementit tulevat muutenkin selkeämmin esille katsottaessa tunnetuimpien perusklassikoiden ulkopuolelle. Ne erottuvat selkeämmin tusinatavarasta ja unholaan jääneistä teoksista.

Lännenelokuva genrenä on erityisen hahmovetoinen ja siihen liittyy kiinteästi myytti yksittäisestä sankarista. Uudisraivauksen hengessä sankarin on tavallisesti puhdistettava väkivallan pesäkkeet ja tuotava mukanaan rajaseuduille järjestys. Nämä vähäpuheiset miehet näyttävät ideaalinsa ennemmin teoillaan kuin sanoillaan. Kiiltokuvamaiseen amerikkalaiseen vastineeseensa verrattuna italialainen spagetti on väkivallan kuvaukseltaan kimurantimpaa, moraalintajultaan venyvämpää ja kaikin puolin kovaksi keitetympää. Jo peruslähtökohdiltaan kyynisemmissä tarinoissa sankarin tavoitteena ei yleensä ole asettua aloilleen. Keskushenkilön päämääränä ei ole normaali elämä vailla taistelun tuoksetta tai vaaran tuomaa adrenaliinipurskahdusta, vaan raadollisesti vain se paljon puhuttu kourallinen dollareita. Ja ne kangetaan antagonistin kylmästä kädestä.

Tämä artikkeli katsastaa Colttikonsertti-festivaalin elokuvien lännenmiesten luonteiden kuvaukseen ja miten miehet sovitetaan laajempaan spagukaanoniin. Spagujen maailmassa miehen on osattava olla kova koville.

Sivu:

1 2 3 4 5 6