Caroline Munro
Night Visions Maximum Halloween 3015
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Black Mass (2015)

aka Messe noire; Black Mass. Estrictamente criminal; Strictly Criminal; Black Mass - L'ultimo gangster

Black Mass #1 Black Mass #2

Black Mass on tyhjänä kolisevan Hollywood-tynnyrin perikuva. Se on teknisesti kelvollinen ja hyvän näköinen elokuva, joka sisältää hyviä roolisuorituksia sekä sliipatun tenhoavasti eteenpäin kulkevan tarinan. Silti elokuvasta on turha yrittää etsiä mitään omaperäisyyttä muistuttavaa. Kaikki sen sisältämät ideat on jo moneen kertaan testattu ja toimiviksi todettu.

Black Mass [1]
Black Mass [2]

Etukäteen elokuvan kiinnostavimmaksi aspektiksi on nimetty Johnny Deppin paluu ruotuun. Lahjakas näyttelijä tekeekin pitkästä aikaa roolin, joka ei ole silkkaa kyllästyttävää pelleilyä ja outojen hahmojen päälleliimatun hupsuja piirteitä. Nyt Depp astuu väkivaltaisen sosiopaatin James "Whitey" Bulgerin nahkoihin. Bostonia hallussaan pitänyt irlantilaistaustainen rikollispomo piti härskien rötösten lomassa hyvät välit sekä FBI:hin että aluehallintoon. Tässä auttoi, että senaattorina toimi oma pikkuveli Billy (Benedict Cumberbatch) ja rikollisliigatutkijoiden johdossa lapsuusystävä John Connolly (Joel Edgerton).

Black Mass [3]
Black Mass [4]

Elokuva on kerrottu takaumana. Kiinni napatut rikostoverit "juontavat" muistelmat Bulgerin rikollisista toimista. Alussa näkökulmahenkilöksi asetetaan nuori portsari Kevin Weeks (Jesse Plemons), joka pääsee väkivaltaisen yhteenoton kautta Bulgerin lähipiiriin. Hahmo kuitenkin heivataan nopeasti sivummalle ja seurataan Bulgerin urakehitystä yleisemmästä näkökulmasta.

Connolly ja Bulger somivat diilin, jonka myötä Bulger antaa FBI:lle informaatiota vihollisjengeistään ja agentuuri ei puutu sen tarkemmin hänen bisneksiinsä. Seuraa runsaasti rikosmontaaseja, gangstereiden murhia (yleensä autoihin) ja kohtauksia, joissa Bulger istuu perheensä kanssa ruokapöydässä. Väleissä leikataan FBI:hin, jossa yhä vihaisemmat esimiehet kyselevät yhä hermostuneemmalta Connolyltä, miksi Bostonin pahamaineisin mies on rötöksineen niin koskemattomissa.

Black Mass [5]
Black Mass [6]

Depp esittää varsin hyvin täyttä sosiopaattia, mutta elokuvasta toivoisi hieman luonteikkaampaa keskushenkilöä. Bulger on alussa väkivaltainen rikollinen, eikä oikeastaan kehity kuin hieman vainoharhaisemmaksi ja armottomammaksi elokuvan kuluessa. Sivuroolit lähinnä vilahtelevat ohi. Hollywoodin talenttipoolista on kaivettu rumimmat ja oudoimman näköiset pikkuosanesittäjät elokuvan rosvorooleihin, jottei kukaan erehtyisi näkemään harmaan sävyjä elokuvassa.

Rujon väkivallan, amerikkalaisen perhe-elämän ja neonvaloin valaistujen baarien kaveribondauksen yhdistelmä on tuttua kauraa jo kaikille Martin Scorsesen elokuvia nähneille. Vaikka Bulgerin tositapaus on kiinnostava, on kummallista miten kaikin kyvyinkään sopasta ei saa millään sen maukkaampaa. Vähintään se kielii innovatiivisempien ideoiden tarpeellisuuden puolesta, etenkin pohjiltaan tutunoloisissa genre-elokuvissa.

Black Mass [7]
Black Mass [8]

Lopuksi miettikäämme hetken elokuvan nimeä. Mitään okkultistisia menoja ei elokuvassa harjoiteta, lähinnä vain Bulger käy kerran pimeässä kirkossa. Myöskään elokuvassa ei esiinny mitään mustaa massaa tai muuta outoa materiaa. Otsikko on peruja Dick Lehrin ja Gerard O'Neillin pohjateoksesta. Kirjailijoiden mukaan kyseessä on satiirinen metafora, sillä FBI on tehnyt tavallaan sopimuksen itse paholaisen kanssa. Ei-katolilaisille moinen merkitys ei juuri aukene. Vaikuttaisi siis siltä, että molemmille teoksille on vain valittu hienon kuuloinen nimi.

**---
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (5)
 JSJMMMMK*PI
  3.0 2.5 2.0 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (7)
14%
Black Mass (2015)  Black Mass (2015)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13