Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 1: Varhaisvuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Yakuza's Song (1963)

aka Song of the Yakuza; Yakuza no uta

Yakuza's Song #1 Yakuza's Song #2

Ennen 60-luvun puolivälin historiallisia ninkyo-yakuzaelokuvia ja 70-luvun ultraväkivaltaisia jitsuroku-kuvauksia Toei tuotti runsain määrin nykyhetkeen sijoittuneita rikoselokuvia. Lajityyppi ei koskaan vakiinnuttanut seuraajiensa kaltaista asemaa elokuvahistoriassa, sillä siltä puuttui niiden helposti määriteltävä identiteetti. Toimintaan ja trendikkäisiin nuorisoelokuviin perehtynyt Nikkatsu teki sitä paitsi jo samankaltaisia elokuvia tyylikkäämmin. Yakuza's Song, pääosassaan Sonny Chiba, edustaa kuitenkin Toein varhaista rikoselokuvaa sympaattisemmasta päästä.

Yakuza's Song [1]
Yakuza's Song [2]

Chiba esittää elokuvassa tokiolaisen yakuza-jengin matala-arvoista jäsentä Shujia. Enemmän vapaalla kuin työtehtävissä viihtyvä nuori mies rakastuu opiskelijatyttöön (18-vuotias laulaja Chiyoko Honma), joka paljastuu Shujin kanssa veljeilleen muusikon (Saburo Kitajima) pikkusiskoksi. Ammattipuolella alkaa myös tapahtua, kun jengin hoivaan lähetetään Kobessa ongelmiin ajautunut ylimielinen öykkäri (Harumi Sone, Chiban vastapari Drifting Detective -elokuvissa). Väkivaltainen muukalainen on ison pomon poika, minkä takia hänen rikoksiaan peitellään viattomien kustannuksella. Kuten odottaa saattaa, nuorison ihmissuhdekoukerot vedetään pian solmuun niljakkaiden rikollispomojen toimesta.

Yakuza's Songissa sekoittuu miellyttävästi Nikkatsu-henkinen nuorekas rakkaustarina sekä Toein vanhankantainen yakuza-elokuva. Studiolavasteet, vanhahtava musiikki ja kunniallisten ja kunniattomien rikollisten kuvaus ovat ehtaa Toeita. Pirteä romanssi sekä rannoille ja muihin ulkoilmatiloihin sijoittuvat kohtaukset puolestaan tuovat mieleen Nikkatsun tyylikkäät trendielokuvat. Oman vivahteensa soppaan lisää säveltäjä Tooru Funamuran spagettiwesternhenkinen tunnelmointi. Huomion arvoista on toki, että tämä tapahtui jo ennen italolänkkärien nousua.

Yakuza's Song [3]
Yakuza's Song [4]

Chiba jatkaa Yakuza's Songissa jo edellisvuoden Gang vs. G-Menin (1962) viitoittamalla hillityllä linjalla. Valinta toimii todella hyvin: charmikkaan nuoren miehen esiintymistä on mukava seurata, eikä ole mikään ihme, että myös naisväki osoitti 60-luvun alussa suosiotaan nousevalle tähdelle. Chiba löytää hyvän tasapainon hyväntuulisuuden sekä rikollisympyröihin liittyvän synkkyyden välille. Vastapari Honma on mitä ihastuttavin nuori nainen, vaikka hahmo onkin kuin suoraan romanttisten rikossatujen oppikirjasta lainattu.

Rikoselokuvana Yakuza's Songilla ei ole mitään poikkeuksellista tarjottavanaan. Chiba ja Sone kovistelevat toisiaan muutamaan otteeseen ja lopussa konflikti eskaloituu väkivaltaiseksi yhteenotoksi. Rikoskuvasto toimii lähinnä tarinan eteenpäin työntäjänä. Alkupuolen pientä yskähtelyä lukuun ottamatta tempo pysyy kuitenkin hyvin yllä. Elokuva saavuttaa ylimääräisiä tyylipisteitä pukemalla Chiban vuorotellen valkoiseen ja mustaan pukuun.

Yakuza's Song [5]
Yakuza's Song [6]

Yakuza's Song ei ole mitenkään ihmeellinen yakuza-kuvaus, mutta toimii yllättävän hyvin Nikkatsu-henkisenä nuorekkaana rikosromanssina. Sympaattisten Chiban ja Honman suhteesta alkaa aidosti välittää elokuvan mittaan ja loppua kohden myös jännitys tiivistyy rikollisten ottaessa toisistaan mittaa. Kokonaisuudesta muodostuu mallikas esimerkki viihdyttävästä ja vanhakantaisesta studiotuotannosta. 75-minuuttisena elokuva ei ole pituudellakaan pilattu.

Versioinfo (15.2.2017):

Ei dvd-julkaisua. Arvostelu perustuu japanilaiseen VoD-versioon.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9