Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 1: Varhaisvuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Here Because of You (1964)

aka Kimitachi ga ite boku ga ita

Here Because of You #1 Here Because of You #2

Keskinkertainen ohjaaja Ryuichi Takamori luotsasi urallaan peräti 14 Sonny Chiba -elokuvaa eikä läheskään aina saanut aikaiseksi laadukasta jälkeä. Kaksikon tunnetuimpia yhteistöitä lienevät kaksi Bodyguard Kiba -elokuvaa sekä Yakuza Deka -sarjan kolmas ja neljäs osa. Chiban ja Takamorin ensimmäinen yhteinen elokuva, musikaalin aineksia sisältävä nuorisodraama Here Because of You, jossa Chiba esittää lukion liikunnanopettajaa, eroaa melko lailla heidän myöhemmistä elokuvistaan.

Here Because of You [1]
Here Because of You [2]

Odawaran rantakaupungissa kuvatun elokuvan keskiössä ovat eripuraiset lukiolaiset Hiroshi ja Chieko (Kazuo Funaki ja Chiyoko Honma), jotka eivät suoranaisesti rakasta toisiaan, mutta jonkinlaista kipinää heidän välillään on. Treffailulle ei riittäisi aikaakaan, sillä paineet yliopistoon pääsemisestä painavat päälle. Pahimmassa pulassa on luokkatoveri Akira (Masaaki Sakai), jonka isällä on pakkomielle saada poikansa Tokion yliopistoon. Nuorten liikunnanopettaja (Chiba) keventää tunnelmaa olemalla kaikin puolin mukava kaveri ja hengailemalla oppilaiden kanssa vapaa-ajallakin. Chiekokin on opettajaan hieman pihkassa ja pesee tämän pyykit saatuaan selville, että uusavuton mies on säilönyt muutaman kuukauden likaiset sukkansa kaappiin.

Sympaattinen liikunnanopettaja joutuu pulaan Akiran loukkaannuttua hänen tunnillaan. Oppilaan mäntti mutta vaikutusvaltainen isä (Ken Sudo) aloittaa opettajan potkuihin tähtäävään lokakampanjan ja tuo julkisuuteen opettajan väitetyn suhteen paikalliseen geishaan (Junko Miyazono). Konflikti huipentuu koulussa opettajien ja vanhempainyhdistyksen välillä pidettävään "oikeudenkäyntiin", jossa syytettyä opettajaa hiillostetaan jättämään työnsä. Oppilaat eivät kuitenkaan aio istua toimettomina, kun tekopyhä vanhempi sukupolvi yrittää oikeusmurhata heidän suosikkiopettajansa.

Here Because of You [3]
Here Because of You [4]

Here Because of You lanseerattiin kahden nousussa olleen pop-tähden yhteisprojektina. 19-vuotias näyttelijä/laulaja Honma oli kovassa huudossa esiinnyttyään edellisvuonna peräti 13 elokuvassa, mukaan lukien Chiban tähdittämä Yakuza's Song. Laulajanuraansa aloitellut Funaki nähtiin elokuvassa yhdessä ensimmäisistä rooleistaan. Mies jatkoi näyttelemistä vastaisuudessakin, mutta löysi suurimman suosionsa vasta myöhemmin koko kansan rakastamana enka-laulajana. Elokuvan arvo on täten vain kasvanut vuosien mittaan sen muodostuttua oivalliseksi aikakapseliksi kahden tunnetun tähden varhaisvuosiin.

Chiban ystävät eivät tietenkään moisesta iskelmälaulajasta piittaa, vaan iloitsevat Chiban saadessa Funakia keskeisemmän roolin. Miehen esiintymisessä on nuorekasta hyväntuulisuutta, mutta myös opettajan rooliin kuuluvaa tunteiden hillitsemistä. Liikunnanopettajan hahmoon sisältyy myös pieni sisäpiirivitsi, olihan Chiba ennen näyttelijäuraansa lupaava taitovoimistelija, joka tähtäsi olympiatasolle.

Here Because of You [5]
Here Because of You [6]

Elokuvan suurin vetonaula on kuitenkin kerrassaan ihastuttava Honma, joka säteilee 60-luvun elokuvatähden karismaa. Nuoren naisen pirteässä esiintymisessä on oman aikakautensa pölyttyneitä sukupuolikonventioita tuulettavaa kapinahenkeä, joka osoittaa ettei tyttöjen paikka ollut enää pelkästään hellan ääressä. Hahmo peilaa myös koko tarinan teemoja. Elokuva ottaa vahvasti kantaa nuorten puolesta esittäessään heidän vanhempansa tekopyhinä fossiileina, joita kiinnostaa ainoastaan oman maineen pönkittäminen lasten menestyksellä. Teema on ajankohtainen tänä päivänäkin osan japanilaisnuorista seuratessa vanhoillisten huoltajiensa toiveita koulutus-, ura- ja jopa avioliittovalinnoissa.

Ohjaaja Takamori on materiaalin parissa odottamattoman hyvässä vedossa - ehkäpä siksi, että kyseessä oli näytönhaluisen ohjaajan ensimmäinen elokuva. Tarina ei ole yllättävä, mutta elokuva etenee vauhdikkaasti musiikin, kuvauksen ja näyttelijöiden johdolla. Honman ja Funakin lauluja viljelevässä elokuvassa on mukana yksi musikaalijakso tarinan puolivälissä, ja samankaltainen energisyys värittää monia muitakin kohtauksia. Ilmaisussa on myös nähtävissä tietynasteista teatraalisuutta, mikä saa elokuvan tuntumaan ainoastaan hyvällä tavalla vanhanaikaiselta.

Here Because of You [7]
Here Because of You [8]

Here Because of You tähdättiin uuden nuorisoelokuvasarjan ensimmäiseksi osaksi. Myöhemmin valmistuneiden elokuvien siteet toisiinsa ovat kuitenkin niin huteria, että studio vaikuttaa unohtaneen alkuperäisen suunnitelman. Funaki ja Honma palasivat Takamorin ohjaukseen samana vuonna julkaistussa elokuvassa Dancing in Hawaii, jonka jälkeen Takamori ohjasi Honmaa vielä elokuvissa The Heart at Seventeen (1964) ja That Cute Girl (1965). Elokuvassa Sing to Those Clouds ohjaaja vaihtui Koji Otaan, mutta Honma ja Chiba toistivat Here Because of Youn roolinsa lähes sellaisinaan, joskin nimellisesti eri hahmoina. Chiba nähtiin myös pääosassa elokuvassa Dash to the Sun (1966), jossa hän esitti kitara kainalossa suurkaupunkiin saapuvaa nuorta muusikkoa.

Versioinfo (15.2.2017):

Toei on julkaissut elokuvan dvd:llä ilman tekstityksiä.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9