Caroline Munro
Yubari International Fantastic Film Festival 2017
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Outdoor Begins (Lim Jinseung, 2017)

Beethoven Medley oli kaikessa karseudessaankin helppo pala purtavaksi verrattuna festivaalin toiseen korealaiseen kammotukseen Outdoor Begins. Raivostuttavassa kauhufarssissa pelkurimainen pikkugangsteri lähetetään leikkaamaan leireilyalueen jääräpäisen omistajan peukaloa irti. Äijä onnistuu tehtävässä vasta uhrin tunaroitua itsensä hengiltä. Matalaan profiiliin pyrkivän gangsterin epäonneksi alueella majaillee joukko nuoria, joilla on tietenkin vain yksi asia mielessään. Mahdollisista silminnäkijöistä olisi päästävä eroon.

Outdoor Beginsistä löytyy yksi oma idea. Leirintäalueella pyörii taikamaski, joka päätyy vuoron perään gangsterin ja seksinnälkäisten nuorten käsiin. Maskilla on kyky kohottaa hetkellisesti omistajansa itseluottamusta - sekä pudota kasvoilta aina väärällä hetkellä. Seuraa vähäverisiä murhia, seksikomediaa jossa ei saada edes rintoja kameran eteen, sekä todella nolostuttavia vitsejä, joissa parodioidaan muun muassa Tähtien sotaa ja Taru sormusten herrasta -elokuvia. Mukana on myös hämmentävä määrä dildoväkivaltaa. Minkäänlaista hupia siitä ei tosin irtoa, ja feministitkin voivat olla huoleti kaikkien uhrien ollessa miehiä.

*----

Tonight She Comes (Matt Stuertz, 2016)

Slashereissa on kautta aikain nähty murhaajan kasvoilla jos jonkinmoista maskia. Tonight She Comesin oivallus on ollut jättää naispuoliselta murhaajaltaan maskit ja samalla kaikki muukin vaatetus narikkaan. Keskenkasvuisen yleisön parissa eittämättä innostusta herättävään ideaan turtuu käytännössä yllättävän nopeasti ja ehkäpä hyvä niin, sillä splatterin alkaessa yleisö voi keskittyä olennaiseen.

Tonight She Comesissa kaksi hoopoa ja himokasta nuorta miestä (toinen cool, toinen koominen runkkari) pyrkivät toimittamaan kirjeen syrjäseudulla asuvalle naiselle. Samalle alueelle on päätynyt myös leireilemään kaksi bikineissä viihtyvää ja poikkeuksellisen ärsyttävää naista. Ruumiita alkaa pian syntyä, kun talon sisältä paljastuu omituisia asukkaita ja metsässä vaeltaa jonkinlainen alaston kostaja, joka silpoo kaiken eteensä tulevan.

Tonight She Comes on modernissa hengessä tehty genreparodian ja veripaltun yhdistelmä. Itsetietoinen elokuva leikittelee kauhuelokuvan perusaineksilla vetäen kaiken astetta yliampuvammaksi ja itseironisemmaksi. Veri lentää kaaressa ja muutamaan kertaan kutkutellaan onnistuneesti katsojan oksennusrefleksejä. Efektit ovat asiallista käsityötä. Elokuvan päästessä saatanallisten rituaalien pariin tarinaan ilmaantuu myös aitoa mukaansatempaavuutta. Kokonaisuus toimii kohtalaisesti, varsinkin porukassa katsottuna muutaman oluen kera. Lopulta on silti vaikea välttyä ajatukselta, että Evil Dead Trapin (1988) tai jonkin muun aidon genretuotteen uusintakatselusta olisi irronnut kahta kovemmat kicksit.

**½--

Sivu:

1 2 3 4 5