Caroline Munro
Ilkeä hermafrodiitti: Gene Simmonsin pahisroolit 1980-luvulla
sivu: 1 · 2

Korkean patorakennelman päällä tapahtuva loppukohtaus päättää mallikkaasti Velvet von Ragnarin päivät kaksineuvoisena ilkimyksenä Ei liian nuori kuolemaan -elokuvassa. Mitä Gene Simmonsin esittämien pahishahmojen hengenlähtöihin tulee, jotain vielä railakkaampaa oli luvassa:

Gary Shermanin ohjaus Elävänä tai kuolleena (Wanted: Dead or Alive, 1987) marssitti valkokankaille palkkionmetsästäjä Nick Randallia kullanhohtoisessa takatukassaan näytelleen Rutger Hauerin sekä Simmonsin esittämän häikäilemättömän arabiterroristi Malak Al Rahimin. Elokuva perustui löyhästi Steve McQueenin tähdeksi nostaneeseen samannimiseen lännensarjaan 50-luvun lopulta. Nick Randall oli luonnollisesti McQueenin Josh Randall -hahmon jälkeläinen.

Randall on kovaotteinen entinen CIA-mies, joka metsästää katujen saastaisimpia kriminaaleja kunnioitettavan asearsenaalinsa kera ja kuittaa vaivoistaan palkkion. Koska CIA on saanut vihiä Al Rahimin livahtamisesta maahan, suostuttelee järjestö Randallin entisiin hommiinsa terroristijahtiin. Elokuvateatterin räjäyttämisellä terroritekonsa aloittava Al Rahim osoittautuu Randallin vanhaksi arkkiviholliseksi vuosien takaa, ja arabirikollista motivoikin sekä henkilökohtainen kosto että mahdollisimman suuren ihmisuhrien määrän aikaansaaminen. Mainittakoon, että räjähdyshetkellä elokuvateatterissa pyörii ulkomainosten mukaan Rambo-elokuva.

Malak Al Rahim on omalla tavallaan Simmonsin konnarooleista vakuuttavin. Siksi onkin harmi, että hänelle suodaan valkokangasaikaa suhteellisen vähän ja elokuvakin on rutiininomainen kasari-action, jonka machoilevista one-linereista ja ennalta-arvattavuuksista voi tosin saada irti paljonkin viihdearvoja, jos tällainen kama maistuu. Oma tapauksensa on elokuvan alkumetreillä rabbin asuun pukeutuneen israelilaissyntyisen ja juutalaisen Simmonsin esiintyminen elokuvassa arabiterroristina. Tehtävä vaati Simmonsin omien sanojen mukaan pään tyhjentämistä omista ajatuksista ja heittäytymistä Al Rahimin nahkoihin.

Se onnistui oikein mainiosti ja onkin sääli, ettei Simmons tehnyt vastaavia rooleja enempää, sillä hän on kaikissa tässä käsitellyissä tapauksissa parempi kuin elokuvansa. Niin haluavat voivat nähdä Elävänä tai kuolleena -elokuvan jopa vuoden 1987 profetiana äärimuslimien harjoittamasta terrorismista.

Me päätämme kuitenkin tämän artikkelin elokuvan loppukohtaukseen; siinä kahlittu Malak Al Rahim kuulee (vielä sokallinen) käsikranaatti suussaan, onko edessään seisova Nick Randall kiinnostunut erikoisbonuksesta, joka elävästä terroristista on luvattu.

 JSJMKKMHTPJLMK*TKALKA
1.Wanted: Dead or Alive (1987)Wanted: Dead or Alive (1987)3.0...3.53.0...3.02.53.003.00
2.Never Too Young to Die (1986)Never Too Young to Die (1986)3.53.0...2.5.........3.00...
3.Runaway (1984)Runaway (1984)3.5......2.52.02.51.52.402.00
 JSJMKKMHTPJLMK*2.802.50
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2

kommentit

odota...
Mika Helminen kommentoi (13.4.2017 10:23:55)
user avatar Tiedoksi, että "Never Too Young To Die" ilmestyi tällä viikolla Shout Factoryn julkaisemana blu-ray/dvd -kombona:
https://www.shoutfactory.com/film/action-adventure/never-too-young-to-die
vastaa »

kommentoi artikkelia ja/tai elokuvia