Caroline Munro
Fantasporto 2017
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Caught (Jamie Patterson, 2016)

Fantasporton jälkimmäisen viikon tiistai toi mukanaan maailmanensi-illan Britanniasta. Jamie Pattersonin indie Caught tarjoaa ilahduttavasti vanhan liiton 70-lukulaista kauhuperinnettä yhdistettynä tieteiselementteihin. Uhkaavaa tunnelmaa ja brittiläistä maalaisidylliä sekoittavan elokuvan yhteydessä on käytetty ”alien home invasion” -kategoriaa, johon se mainiosti sopiikin. Vuonna 1972 viehättävässä kotitalossaan nummien keskellä työskentelevät journalistit Andrew (Ruben Crow) ja Julie (Mickey Sumner) kiinnittävät huomionsa lähistölle raskasta kalustoa kuljettaviin armeijan ajoneuvoihin. Ikään kuin paikalle oltaisiin valmistelemassa kokonaista tukikohtaa. Kouluikäisen poikansa Tobyn (Aaron Davis) ja vielä vauvaiässä olevan tyttärensä kanssa asuva toimittajapari haistaa omituisen, mutta mehukkaan jutun ainekset. Kun perheen kotiovelle ilmaantuu eksentrinen, itsensä herra ja rouva Blairiksi (Cian Barry ja April Pearson) esittelevä kaksikko, varmistuu, että jotakin on todella tekeillä.

Aluksi näennäisen ystävällisesti käyttäytyvä, oudosti puhuva pariskunta haluaa esittää Andrew’lle ja Julielle kysymyksiä, mutta muuttuu vähitellen uhkaavaksi ja väkivaltaiseksi. Ovatko Blairit ylipäänsä tästä ajasta tai tältä planeetalta? Liittyvätkö Toby-pojan näkemät painajaiset jotenkin asiaan? Mysteeriin saadaan hiljalleen vastauksia Blairien ottaessa Andrew’n ja Julien talon asukkaineen säälimättömin ottein haltuunsa. Muukalaiskaksikon raakuuksilta ei välty edes talolla poikkeava pahaa-aavistamaton kylän postimies (Dave Mounfield).

Caught lisää yhden ylimääräisen kierteen home invasion -elokuviin ulkoavaruuden muukalaiset -aspektillaan, tuoden kuitenkin muistumia jopa Michael Haneken Funny Gamesista (1997). Tähän voi olla syynä Cian Barryn mainio roolisuoritus uhkaavana ja outona, jopa surrealistisena herra Blairina. Sysimustaa huuumoriakin huokuva April Pearsonin täydentämä muukalaiskaksikko on muutenkin kiinnostavampi kuin värittömäksi jäävä isäntäperhe. Olen taipuvainen laittamaan sen enemmän näyttelijäsuoritusten kuin henkilöohjauksen piikkiin. Caught nappasi Fantasporton kriitikkopalkinnon, jota paikan päällä Portossa juhlisti iso liuta elokuvan tuotantotiimiä.

***--

Rewind (Pedro Joaquim, 2017)

Myös keskiviikko, maaliskuun ensimmäinen päivä toi mukanaan maailmanensi-iltoja Portossa. Niistä ensimmäinen ja heikompi, Pedro Joaquimin ohjaama sveitsiläistuotanto Rewind on sekoitus kauhua, scifiä ja sisäänpäin lämpiävää huumoria. Joaquimin käsikirjoittamassakin tarinassa pari-kolmekymppiset ystävykset ja uudemmatkin tuttavuudet heräilevät jonkun asunnosta ankarasti bailatun yön jälkeen. Kaikki ei kuitenkaan aamulla ole ihan kunnossa. Kaukana siitä.

Selittämättömiä tapahtumia ja kadonneiden ihmisten kohtaloa aletaan setviä yhden juhlijan videokameran tallentaman materiaalin avulla. Sieltä paljastuukin yhtä ja toista yön tapahtumista. Jopa enemmän kuin allekirjoittaneelle halvalla tehdyn näköisen ja amatöörimäisen Rewindin motiiveista. Perimmäinen idea välittyy, mutta se olisi tällä kertaa vaatinut lisäkypsyttelyä. Se, joka näihin found footage -pohjalta ponnistaviin juttuihin toisi jotain uutta ja ennennäkemätöntä, ansaitsisi kyllä hatunnoston.

**---

Division 19 (A.S. Halewood, 2017)

Keskiviikon toisena ensi-iltanäytöksenä nähtiin brittiläis-amerikkalainen yhteistuotanto Division 19. Englantilaisohjaaja Suzie Halewoodin toinen pitkä ohjaustyö on visuaalisesti näyttävä, vuoteen 2039 sijoittuva vankiladystopia. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat siis vain reilun kahdenkymmenen vuoden päähän lähitulevaisuudessa, mutta maailma ja vankeinhoitolaitos eivät ole entisellään.

Vankilat on muutettu tietynlaiseksi online-pelin ja tosi-tv:n välimuodoksi, jossa niiden asukit ovat menettäneet kaiken yksityisyytensä. Rangaistuslaitokset pyörivät mainosrahalla, ja yksityiset tilaajat pääsevät maksua vastaan internetin tietoverkkoja pitkin päättämään kaikesta mikä vangin päivittäiseen elämään kuuluu; ravinnosta, vaatetuksesta ja jopa vankilatappeluista. Systeemistä yrittää pakoa vankilan ”ladatuin” vanki, Jamie Dravenin esittämä Hardin Jones, joka haluaa kipeästi yksityisyytensä takaisin.

Rankoilla vertauskuvilla ja moraalikysymyksillä pelaava Division 19 toimii mielikuvituksellisen visuaalisuutensa varassa. Komeita kuvia tallennettiin Lontoon lisäksi esimerkiksi Detroitissa ja Kaliforniassa. Elokuvan hahmoilta jää kaipaamaan enemmän persoonallisuutta, vaikka aihepiiri onkin se mikä on. Kuvausteknisesti omaa ilmettä nimittäin löytyy senkin edestä. Division 19 pokkasi Fantasporton toisen kriitikkopalkinnon.

***--

Sivu:

1 2 3 4 5 6