Caroline Munro
Nikkatsun arkistoista: osa 3
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Girl and the Wooden Horse Torture (1982)

aka Dan Oniroku shoujo mokuba-zeme

Girl and the Wooden Horse Torture #1 Girl and the Wooden Horse Torture #2

Vuonna 2011 kuollut japanilaiskirjailija Oniroku Dan oli yhden miehen S&M-tehdas, joka lykkäsi markkinoille pienen kuorma-autollisen alistamiskuonaa. Nikkatsu iski kultasuoneen Danin kirjasta sovitetulla hittielokuvalla Flower and Snake (1974), jonka jälkeen studio hankki yksioikeudet Danin tarinoihin. Vuosien 1974 ja 1988 välillä Nikkatsu tuotti yhteensä 36 Danin kirjoihin perustuvaa elokuvaa. Näistä useimpia markkinoitiin kirjailijan nimellä, joka asetettiin elokuvan nimen eteen etuliitteeksi.

Girl and the Wooden Horse Torture [1]
Girl and the Wooden Horse Torture [2]

Danin kirjoituksiin pohjaavien elokuvien suosiota ei voi kieltää; niiden elokuvallisesta laadusta sen sijaan voidaan olla montaa mieltä. Danin tarinat toistavat liki täsmälleen samaa kaavaa kidnapattavasta hienostonaisesta, josta koulitaan nöyrä palvelija pitkän nöyryytysprosessin avulla. Moraalisesta näkökulmasta elokuvat olivat usein arveluttavia, sillä niiden sympatiat tuntuivat olevan naisia alistavien miesten puolella eikä tarinoita lyöty sillä tavalla ylitse, että ne olisivat näyttäytyyneet puhtaana fantasiana. Allekirjoittanut pitää lähes kaikkia Dan-sovituksia sekä vastenmielisinä että pitkäveteisinä.

Mutta mitä tapahtuu kun Dan-tarinaan tarttuu vahvojen naisten kuvaajana tunnettu huippukäsikirjoittaja Takashi Ishii ja kameran taakse asettuu epätyypillisten Dan-sovitusten taitajana sittemmin maineen saanut Fumihiko Kato? Tuloksena on Girl and the Wooden Horse Torture, eräs Nikkatsun S&M-genren mielenkiintoisimmista elokuvista.

Girl and the Wooden Horse Torture [3]
Girl and the Wooden Horse Torture [4]

Takashi Ishiin kädenjälki näkyy elokuvassa sen ensimmäisestä kohtauksesta lähtien. Lukion englanninopettaja Muraki (Shiro Shimomoto) näkee koulun ikkunasta kuinka häirikkötytöt pahoinpitelevät hänen oppilastaan Namia (Serina Nishikawa). Muraki syöksyy ulos ja onnistuu ajamaan kiusaajat pakosalle, mutta lyyhistyy sairaskohtauksen kourissa maahan. Pelästynyt Nami juoksee pois, jättäen Murakin oman onnensa nojaan.

Pian alun tapahtumien jälkeen Nami alkaa nähdä surrealistisia unia, joissa häntä alistetaan tai hänen opettajansa kostaa hänen puolestaan pahantekijöille. Totuus ja kuvitelma alkavat sekoittua samalla kun Namin vartaloon ilmestyy selittämättömiä köysien jättämiä ruhjeita. Myöhemmin Muraki lavastetaan syylliseksi raiskausyritykseen ja hänet erotetaan koulusta. Murakin ja Namin tiet kohtaavat uudelleen kaksi vuotta myöhemmin Namin löytäessä kodittoman Murakin makaamasta kadunvarresta.

Girl and the Wooden Horse Torture [5]
Girl and the Wooden Horse Torture [6]

Psykologisesti mielenkiintoinen ja haastava Girl and the Wooden Horse Torture on raikas irtiotto Danin yksioikoisista tarinoista, joiden hahmot tavallisesti jakautuvat tylsämielisiin kiduttajiin ja häpeileviin naisiin. Kiitos kuuluu eittämättä Ishiille. Murakista on rakennettu yhä syvemmälle henkisen ja fyysisen kärsimyksen syövereihin putoava uhri. Hänen matkansa kohti alistajan saappaita on pikemminkin sairaskertomus kuin miehinen fantasia. Nuori ja omapäinen Nami on niin ikään on täydellinen vastakohtaa Danin tyypillisille "hazukashii" (noloa) -repliikkejä viljeleville hienostorouville.

Girl and the Wooden Horse Torture ajautuu perinteiselle Dan-osastolle vasta love hotelliin sijoittuvassa loppuhuipennuksesta, jossa on mukana myös elokuvan nimen lupaama puuhevonen. Kliimaksi voi olla lajityyppiin tottumattomille yllättävän härski ja pitkä, mutta jakso rakentuu sitä edeltäneen draaman varaan eikä täysin hukkaa hahmojen välistä psykologista jännitettä. Mukana myös muuan janonsammuttamiskohtaus, joka edustaisi lajityylissä normaalisti pelkkää törkyä, mutta muuttuu tämänkertaisessa kontekstissa nerokkaan kieroutuneeksi huumoriksi.

Girl and the Wooden Horse Torture [7]
Girl and the Wooden Horse Torture [8]

Debyyttiohjaaja Fumihiko Kato siirtää Ishiin käsikirjoituksen kankaalle onnistuneesti. Kato on visuaalinen ohjaaja, jonka tunnelmallisimmissa elokuvissa on usein kauhuelokuvamainen pohjavire. Tästä hyvänä esimerkkinä käy Katon viimeinen Nikkatsu-elokuva, Danin teksteihin perustuva Exotic Mask in Hell (1988). Siinä nuori nainen matkustaa syrjäiseen vuoristokylään vain havaitakseen, että paikallisissa asukkaissa on jotain mätää. Girl and the Wooden Horse Torturessa Kato sommittelee hienoja kuvia hyödyntäen sadetta, sumua ja tiukkoja lähikuvia, jotka ovat myös Ishiin tavaramerkkejä. Musiikkivalinnat ovat toimivia, joskin klassisten sävelten käyttö vie paikoin elokuvalta sen omaperäisintä terää.

Girl and the Wooden Horse Torture on harvinainen esimerkki siitä, kuinka Nikkatsun matalaotsainen S&M-genrekin kykeni tuottamaan mielenkiintoisia elokuvia kun aihetta lähestyttiin psykologisesta näkökulmasta ja kokonaisuus voideltiin tyylikkäällä visuaalisella toteutuksella. Muutamien jaksojen härskiyden takia elokuvaa ei kuitenkaan voi suositella aivan varauksetta. Ikävää on myös, että elokuvaa on markkinoitu harhaanjohtavalla nimellä ja surkealla seksielokuvajulisteella. Todellisuudessa Girl and the Wooden Horse Torture on pikemminkin S&M-teemalla maustettu Angel Guts -elokuva kuin perinteinen Oniroku Dan -sovitus.

Versioinfo (25.7.2017):

Elokuvasta löytyy Office YK -yhtiön ei-anamorfinen halpa-dvd, jonka laadun voi olettaa vastaavan hyvää VHS-kasettia. Tekstityksiä japanilaiselta levyltä ei löydy. Arvostelu pohjaa VoD-versioon.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JMMK*
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10