Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 3: Moderni toiminta
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Kamikaze Man: Duel at Noon (1966)

aka Kamikaze Guy: The Secret of the Diamond, The; Young Kamikaze & Co. - K.M. jagt Feuervogel; Hombre kamikaze; La pantera amarilla; Kamikaze Yaro: Mahiru No Ketto

Kamikaze Man: Duel at Noon #1 Kamikaze Man: Duel at Noon #2

Genre

Televisiosarja Key Hunter (1968-1973) teki Sonny Chibasta yhden Aasian johtavista toimintatähdistä 60-luvun lopulla. Näyttelijä ennätti kuitenkin harjoittelemaan konseptia jo muutamaa vuotta aiemmin valmistuneessa elokuvassa Kamikaze Man: Duel at Noon. Elokuvan ohjaajana toimi Kinji Fukasaku (Battles without Honor and Humanity, 1973), joka oli mukana ideoimassa Key Hunteria kaksi vuotta myöhemmin.

Kamikaze Man: Duel at Noon [1]
Kamikaze Man: Duel at Noon [2]

Kamikaze Man lainaa lähtökohtansa 60-luvun vakoojaseikkailuista ja Hitchcock-henkisistä jännäreistä, joissa viaton mies vedetään mukaan roistojen juonitteluun. Chiba on elokuvassa Ken Mitarai, rento naistenmies ja pienen lentoyhtiön pilotti, joka todistaa laskettelurinteessä murhan. Mies joutuu aluksi itse epäillyksi, kunnes rinteessä ollut taiwanilaisnainen todistaa hänen syyttömyytensä puolesta. Mitarai lähtee kiitollisuudenvelassa saattamaan naista kotimaahansa, jossa kaksikkoa kuitenkin odottavat vihamieliset gangsterit. Konnat ovat vakuuttuneita, että Mitarailla on tietoa toisen maailmansodan aikaisesta timanttikätköstä.

Kamikaze Man valmistui japanilais-taiwanilaisena yhteistuotantona, johon Toei osallistui ainoastaan levittäjän roolissa. Tapaus oli harvinaislaatuinen, sillä japanilaiset elokuvantekijät olivat vielä 60-luvulla pääosin studiotyöläisiä. Näyttelijät esiintyivät niissä elokuvissa, joihin studio heidät määräsi, eikä studioilla ollut tapana vikitellä toistensa tähtiä. Kamikaze Manin taustalla vaikutti pieni Ninjin Club -yhtiö. Firma oli perustettu 50-luvulla kolmen naisnäyttelijän toimesta tarjoamaan ohjaajille ja näyttelijöille mahdollisuuksia heidän taiteellisten päämääriensä toteuttamiseen. Ninjin Club ei kilpaillut suuria studioita vastaan, vaan toimi harmoniassa niiden kanssa myyden elokuviensa levitysoikeudet heille.

Kamikaze Man: Duel at Noon [3]
Kamikaze Man: Duel at Noon [4]

Kamikaze Man kuvattiin alkuvuodesta 1965. Ninjin Club oli sitä ennen käynyt konkurssissa Kwaidanin (1964) paisuneiden tuotantokustannusten takia, mutta yhtiön johtaja Shigeru Wakatsuki oli onkinut firmansa takaisin pinnalle. Kamikaze Man oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kolme merkittävää Toei-tähteä - Fukasaku, Chiba ja vieraileva tähti Ken Takakura - työskentelivät oman studionsa ulkopuolella. Miehet heittäytyivät haasteeseen intoa puhkuen.

Kamikaze Man oli viides Fukasaku-elokuva, jossa Chiba esitti pääroolia. Lopputuloksessa on samaa henkeä kuin kaksikon kepeissä Drifting Detective (1961) ja Hepcat in the Funky Hat (1961) -elokuvissa, joskin toimintaa on nyt enemmän ja tapahtumat on siirretty vieraalle maalle. Itämaan eksotiikalla herkutellaan niin katukuvissa kuin taiwanilaisten näyttelijöiden hyödyntämisellä merkittävissä rooleissa. Tästä huolimatta tuotantoa vaivaa tietty halpuus. Etenkin lopun takaa-ajoille olisi voinut etsiä maaseudun sorateitä mielenkiintoisemman näyttämön.

Kamikaze Man: Duel at Noon [5]
Kamikaze Man: Duel at Noon [6]

Chiballe Kamikaze Man oli näytön paikka toimintatähtenä. Nuoruuden intoa puhkunut Chiba muun muassa tarrasi kiinni lentoon lähtevään pienkoneeseen ja roikkui pakoon kaahaavan auton katolla - stuntti, joka lennätti näyttelijän komeassa kaaressa sairaalaan. Seurauksena oli kahden viikon petiloma. Oheen on mahdutettu myös hyppypotkuja, ammuskelua, laskettelua ja venekaahausta. Viihdyttävän toimintakuvaston tehoja syö ainoastaan muutamissa kohdissa käytetty kuvan nopeutus.

Käsikirjoituksen saralla Kamikaze Manin meriitit ovat heppoisempia. Fukasakun kynäilemä monimutkainen tarina jallittaa katsojaa, mutta verhon takaa ei lopulta paljastu mitään palkitsevaa. Himoittu timanttiaarre löytyy liki itsestään siinä vaiheessa, kun on loppurymistelyiden aika. Oivaltava tarina ei toki ole nautittavan toimintaelokuvan edellytys, mutta tällöin tapahtumat olisi suotavaa pitää rehellisen suoraviivaisina. Fukasakun energisyys ja Chiban stunttityöskentely onneksi kompensoivat tarinan kompurointia riittävissä määrin.

Kamikaze Man: Duel at Noon [7]
Kamikaze Man: Duel at Noon [8]

Kamikaze Manin kansainvälinen luonne siivitti sen varsin mukavasti ulkomaalaisille markkinoille. Japanin ja Taiwanin ohella elokuvaa levitettiin ainakin Saksassa, Espanjassa ja Meksikossa - paikoin melko hävyttömästi yleisöä huijaten. Esimerkiksi elokuvan espanjankielisessä julisteessa komeilee länsimaalainen sankari konepistooli kädessään ja japanilainen geisha rinnallaan - kumpaakaan ei elokuvasta löydy. Kamikaze Man ei myöskään jäänyt viimeiseksi kerraksi kun sen tähtiä nähtiin maailmalla, sillä niin Fukasaku (Tora! Tora! Tora!, 1970), Takakura (The Yakuza, 1974) kuin Chibakin osallistuivat lähitulevaisuudessa kansainvälisiin tuotantoihin. Chibalta oli seuraavaksi vuorossa amerikkalaisnäyttelijöitä vilisevä Terror Beneath the Sea (1966), ja joitain vuosia myöhemmin Tokyo-Seoul-Bangkok Drug Triangle (1973), jossa kainaloon tarttui Bruce Lee -elokuvien kaunotar Nora Miao.

Versioinfo (6.11.2017):

Toei on julkaissut Kamikaze Manin dvd:llä ilman tekstejä, mutta julkaisua on vaikea suositella. Jokin on mennyt pahasti pieleen kuvan suhteen, joka aaltoilee normaalin ja vahvasti vihertävän välillä parin sekunnin sykleissä. Sonny Chiba -festivaalilla Tokiossa nähdyssä 35-millimetrisessä kopiossa sekä Toein vanhassa, VHS-tasoisessa televisioprintissä ongelmaa ei ole.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10