Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 3: Moderni toiminta
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

G.I. Samurai (1979)

aka Time Slip; Les guerriers de l'apocalypse; Day of the Apocalypse; Sengoku jieitai

G.I. Samurai #1 G.I. Samurai #2

Japanilaisessa genre-elokuvassa koettiin yhden aikakauden päätös 70-luvun lopulla perinteisen studiosysteemin tullessa lopullisesti tiensä päähän. Suurten studioiden elokuvatuotanto oli aiemmin ollut mekaanista toimintaa, jonka puitteissa genre-elokuvia syntyi liukuhihnalta ja näyttelijät olivat kuukausipalkallisia työläisiä. Systeemi asetti usein rajoitteita elokuvien taiteelliselle kunnianhimolle, mutta mahdollisti myös ammattitaidolla tehtyjen genretuotteiden nopean tuotannon.

G.I. Samurai [1]
G.I. Samurai [2]

Vanhan järjestelmän murtuessa viihdemoguli Haruki Kadokawa oli ensimmäisten joukossa uusilla apajilla. Isältään vuonna 1975 mediakustantamon perinyt Kadokawa panosti Hollywood-henkisiin suurtuotantoihin, joissa rahaa poltettiin näyttäviin kuvausympäristöihin, massiivisiin toimintajaksoihin sekä eri studioiden entisistä luottonäyttelijöistä kasattuihin tähtikaarteihin. Tuloksena oli parhaimmillaan G.I. Samurain kaltaisia suureellisia viihde-elokuvia, joissa rällättiin kalliilla sotakalustolla ja räjäytettiin puoli kuvaustannerta taivaan tuuliin. Tuotantoon sijoitettu runsas miljardi jeniä ylitti esimerkiksi Toein Samurai Reincarnationin (1981) tuotantobudjetin kaksinkertaisesti ja olisi luultavasti kustantanut toista tusinaa Street Fighteria. Tämä eittämättä sopi toiminnannälkäiselle Sonny Chiballe, joka ei ollut muutamaan vuoteen päässyt tekemään kunnon stunttirymistelyä.

Ryo Hanmuran vuonna 1971 julkaistuun tieteistarinaan pohjaava G.I. Samurai asettaa Chiban johtamat modernit sotajoukot vastakkain 1500-luvun samuraisoturien kanssa. Sotaharjoituksissa oleva komppania imeytyy selittämättömän ilmiön johdosta ajassa satoja vuosia taaksepäin. Sotilaat löytävät itsensä kahden sotivan samuraiklaanin välistä. Miesten onneksi kaikki heidän kalustonsa tankista helikopteriin ja ampuma-aseisiin ovat tallella. On aika laittaa luoteja terästä vastaan ja näyttää samuraille mistä moderni mies on tehty.

G.I. Samurai [3]
G.I. Samurai [4]

G.I. Samurai oli Chiballe jokseenkin samaa kuin avoimien ovien päivä lelukaupassa pikkupojalle. Pelkästään huikeassa loppusodassa laitetaan sadoittain samuraita kylmäksi aseilla, tankilla ja taisteluhelikopterilla. Samurairyysyissä esiintyviä avustajia on palkattu niin suuret määrät, että avoimella tantereella kuvatut kohtaukset saavat jopa klaustrofobisia sävyjä miekkamiesten vyöryessä päälle loputtomina massoina. Chiba suorittaa elokuvassa myös lukuisia hienoja stuntteja, kuten helikopterista köyden varassa roikkumisen yli 100 kilometrin tuntinopeudessa. Osa elokuvan stunteista on kuvattu Chiban päässä olevaan kypärään kiinnitetyn kameran kautta. Myös Chiban oppipoika Hiroyki Sanada todistaa kylmäpäisyytensä hyppäämällä helikopterista maankamaralla kankaita pitelevien avustajien syliin.

Oman vivahteensa elokuvalle tuo sen fantasia-realismi, jossa tosielämän historialliset hahmot on alistettu fiktiivisen tarinan palvelukseen. Chiban esittämä komentaja liittoutuu 1500-luvulla eläneen sotalordi Nagao Kagetoran (myöhemmältä nimeltään Kenshin Uesugi) (Isao Natsuyagi) kanssa, joka kamppailee vallasta Shingen Takedan kanssa. Elokuvassa saadaankin vihdoin selville kuinka Takeda todellisuudessa kuoli - tietenkin Chiban käden kautta. Raa'an sotimisen väliajoilla harrastetaan myös tahattoman homoseksuaalisia sävyjä saavaa miesten välistä ystävyyttä.

G.I. Samurai [5]
G.I. Samurai [6]

Modernien sotilaiden ylivertainen varustelu ja tietotaso ajavat heidät kuitenkin nopeasti moraalittomuuksiin. Osa sotilaista lankeaa raiskaamiseen ja siviilien lahtaamiseen, toiset taas elättelevät toiveita kunniasta ja mammonasta. Jopa elokuvan päähenkilö osoittaa loppua kohden pimeät puolensa. Elokuvasta onkin jalostettu aikojen saatossa erilaisia leikkauksia yleisön tarpeiden mukaisesti. 139-minuuttinen japanilaisversio sekoittaa surutta miehisen vallanhimon kritiikkiä hilpeisiin jaksoihin, joissa sotilaat käyvät astumassa isorintaista leskeä, koska se oli ajan tapa. Yhdysvaltain levitystä varten elokuvasta leikattiin tunnin verran lyhyempi versio, josta on poistettu paitsi seksi, myös psykologiset teemat. Levityksessä on lisäksi ollut 117-minuuttinen printti, joka on piipahtanut myös Suomessa elokuva-arkiston esityksessä vuonna 2008. Kyse oli luultavasti elokuvan ensiesityksestä Suomessa, sillä vielä 80-luvulla elokuvatarkastamo kielsi videolevitykseen tarjotun version raaistavana.

Alkuperäisleikkauksen puhuttelevien elementtien ja letkeän toimintaviihteen yhdistelmä pitää mielenkiintoa hyvin yllä, vaikkei elokuvassa olekaan 70-luvun puolivälin rautaisten Chiba-elokuvien brutaalia potkua. Tarina ei laahaa muuten kuin pitkitetyssä lopetuskohtauksessa. Syy lopun kompurointiin on selvä: taustalla soiva hempeilevä lopetusteema "Endless Way" piti saada soitettua kokonaisuudessaan. Kyse oli Kadokawan bisnesstrategiasta, johon kuului oleellisena osana hittimusiikin, romaanien ynnä muiden elokuvaa tukevien oheistuotteiden samanaikainen lanseeraaminen.

G.I. Samurai [7]
G.I. Samurai [8]

Chiba nähtiin G.I. Samurain jälkeen vielä muutamassa muussakin hienossa toimintaelokuvassa, mutta aivan yhtä komeisiin tuotantoarvoihin ei enää ylletty. Tässä mielessä G.I. Samurai oli eittämättä eräänlainen Chiban modernin toiminnan aikakauden huipentuma.

Versioinfo (6.11.2017):

Elokuvasta kannattaa hankkia loppuunmyyty kahden levyn R1-painos, joka on julkaistu nimellä Time Slip. Levyn kuvanlaatu on vanhaa yhden levyn julkaisua huomattavasti parempi. Myös Optimumin UK-julkaisussa on sama laadukas printti, mutta heikommin koodattuna ja hevosten kaltoin kohtelun osalta 50 sekuntia leikattuna. Kaikki tiedossa olevat dvd-julkaisut sisältävät elokuvan 139-minuuttisen version.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 TPMK*
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (9)
67%
G.I. Samurai (1979)  G.I. Samurai (1979)Sengoku jieitai  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10