Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 4: 70-luvun rikoselokuvat
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

A Narcotics Agent's Ballad (1972)

aka Narcotics/Prostitution G-Men; Mayaku baishun G-Men

A Narcotics Agent's Ballad #1 A Narcotics Agent's Ballad #2

Sonny Chiban unohdettu poliisielokuva A Narcotics Agent's Ballad (aka Narcotics/Prostitution G-Men) ei turhia ujostele aloituksensa kanssa. Kamera sukeltaa huumehöyryiselle seksiklubille, joka on täynnä himojensa valtoihin antautuneita narkkareita ja prostituutioon ajettuja alastomia naisia. Chiba-elokuvien yhteenlaskettu tissiennätys rikotaan jo ennen kuin alkutekstit ovat päättyneet. Pinnan alla kytenee kuitenkin jotain paljon väkevämpää: Kinji Fukasaku -tason rikoselokuva.

A Narcotics Agent's Ballad [1]
A Narcotics Agent's Ballad [2]

Elokuvan tarina käynnistyy alun klubilta, jonka kiiluvasilmäinen asiakas tapetaan sivukujalla. Paljastuu, että mies oli todellisuudessa poliisi. Vanhempi konstaapeli Yamamoto (Asao Sano) ja nuori Tamura (Hiroshi Miyauchi) alkavat tutkia tapausta. Ennen pitkää selviää, että Yamamoton oma teini-ikäinen tytär (Yayoi Watanabe) on prostituutioringissä mukana. Totuuden paljastuttua isäukko tappaa tyttärensä ja itsensä. Nuori Tamura jää rikostutkimusten kanssa oman onnensa nojaan.

Samoissa ympyröissä pyörii myös kovan luokan huumekyttä Kikuchi (Chiba), joka on soluttautunut jo niin syvälle alamaailmaan, ettei ole aina selvää kummalla puolella lakia mies operoi. Kikuchi on suoraan vastuussa huumeiden vastaista operaatiota johtavalle Sugawaralle (Tsusai Sugawara), mutta työn luonne vaatii jatkuvaa kentällä elämistä. Kikuchin pyörätuolissa istuva vaimo odottaa kotona pitkiä iltoja miehen hässiessä milloin mitäkin heroiiniaddiktia tai hengaillessa nais- ja huumekauppaa pyörittävien gangsterien kanssa uusien johtolankojen toivossa.

A Narcotics Agent's Ballad [3]
A Narcotics Agent's Ballad [4]

A Narcotics Agent's Balladin taustalla vaikutti japanilainen liikemies Tsusai Sugawara, joka oli jo pidempään ajanut huumeiden, prostituution ja sukupuolitautien vastaista kampanjaa. Idea elokuvaan syntyi Sugawaran johdolla ja hänet nähdään elokuvassa omana itsenään Chiban esimiehen roolissa. Ilonpilaajalta kuulostava moraalinvartija osoittautuu karismaattiseksi mieheksi ja luontevaksi valkokangasesiintyjäksi. Pehmoiluun ei sorruta myöskään elokuvantekijöiden toimesta, vaan filmille on tallentunut 70-lukulaisen karhea rikoselokuva, joka on alussa jo lipsahtaa puhtaaksi eksploitaatioksi. Johdannon jälkeen päästään kuitenkin kiitettävän vakavahenkisen rikosdraaman pariin.

Melko tuntematon ohjaaja Shin Takakuwa pitää elokuvan ilahduttavan hyvin käsissään. Takakuwa luotsaa henkilövetoista ja tunnelmallista neo-noiria eikä tunge väliin ainoatakaan koomista kevennystä. Rujo maailmankuva muistuttaa Fukasakun 70-luvun gangsterielokuvia, joskin niiden hektisyyden tilalla on lievää surumielisyyttä, jota Toshiaki Tsushiman (The Street Fighter, 1974) mainiot musiikit tukevat. Toimintakohtauksia on vain kaksi, molemmat erinomaisia. Näistä Chiban öinen pako autoverstaalta on suorastaan hiuksia nostattavan tiivistunnelmainen.

A Narcotics Agent's Ballad [5]
A Narcotics Agent's Ballad [6]

Keskeinen menestyksen osatekijä löytyy Takakuwan ja Takeo Kanekon (Return of the Sister Street Fighter, 1974) laatimasta käsikirjoituksesta, joka panostaa uskottaviin hahmoihin päähenkilöiden perheitä myöten. Nuori ja idealistinen Tamura muodostaa toimivan kontrastin Chiban karskille veteraanikytälle, ja miehet ajetaan herkullisesti törmäyskurssille. Poliisityön vaikutus ihmissuhteisiin välittyy uskottavasti ja jänniteruuvia kiristetään tarinan edetessä, kunnes panokset ovat lopussa hermoja raastavalla tasolla.

Chiba on elokuvassa uransa eräänlaisessa käännepisteessä. Aiemmin samana vuonna valmistunut Yakuza Wolf: I Perform Murder saatteli näyttelijän kovaotteisemman materiaalin pariin, mutta vasta A Narcotics Agent's Balladissa miehen katseessa alkoi olla sitä karisman ja kusipäisyyden yhdistelmää, joka tulisi seuraavien vuosien aikana (Battles Without Honour and Humanity: Hiroshima Death Match, 1973; Bodyguard Kiba, 1973; The Street Fighter, 1974) jalostumaan huippuunsa.

A Narcotics Agent's Ballad [7]
A Narcotics Agent's Ballad [8]

A Narcotics Agent's Ballad on väkevä suoritus, joka voidaan lukea 70-luvun japanilaisen rikoselokuvan parhaimmistoon. Samalle kyseessä on Army Intelligence 33:n (1968) ja Wolfguy: Enraged Lycantrophen (1975) ohella yksi merkittävimpiä unohdettuja Chiba-elokuvia, jotka kaipaisivat pikimmiten lisää huomiota ja kotivideojulkaisun osakseen.

Versioinfo (9.3.2018):

Elokuvaa ei ole koskaan julkaistu kotivideoformaatissa. Arvostelu perustuu japanilaiseen televisioesitykseen.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10