Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 4: 70-luvun rikoselokuvat
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

Doberman Cop (1977)

aka Detective Doberman; Doberman deka; Doberuman deka

Doberman Cop #1 Doberman Cop #2

Kinji Fukasaku nousi Graveyard of Honorin (1975) kaltaisten töiden myötä 70-luvun merkittävimmäksi nihilististen gangsterielokuvien tekijäksi Japanissa. Ohjaajan viimeinen 70-luvun rikoselokuva Doberman Cop istuttaa Sonny Chiban kuitenkin totuttua keveämpiin saappaisiin. Dokumentaarishenkiset rikoselokuvat alkoivat tähän aikaan olla jo menneen talven lumia. Fukasakun oma loppukauden mestarityö Hokuriku Proxy War oli julkaistu vuoden 1977 alussa. Keskikesällä teattereihin tulleessa Doberman Copissa oli eri ääni kellossa. Kyttäleffa heittää turhan realismin romukoppaan ja maustaa pohjimmiltaan rujoa rikostarinaa sarjakuvamaisella toiminnalla.

Doberman Cop [1]
Doberman Cop [2]

Chiba on Doberman Copissa Okinawalta Tokioon saapuva maalaiskyttä Kano. Metropolissa riehuu polttomurhaaja, jonka uhrilistalta löytyy Kanon entinen naapuri. Tapausta pidetään selvänä, mutta Kano ei ole vakuuttunut kärventyneen ruumiin identiteetistä ja arvelee hiilikasan kuuluvan eri henkilölle. Epäilys saa vahvistuksen, kun etsivä törmää yakuza-liikemies Kaijin (Hiroki Matsukata) manageroimaan pop-tähti Mikiin (Janet Hatta), joka istuu väitetyn vainajan profiiliin hämmentävän hyvin.

Perinteinen poliisityöskentely ei kuulu Kanon toimitapoihin. Mies on ilmiselvä kylähullu, joka uskoo mieluummin oraakkelin kuin kuolinsyytutkijan sanaan. Tokiolaiskyttien hylkimä etsivä edistää tutkimuksiaan muun muassa vierailemalla strippiklubilla, jossa hän tulee tanssijattaren väkisin makaamaksi kesken esityksen. Hieman myöhemmin kyttä on onnistunut kaveeraamaan kokonaisen moottoripyöräjengin, jonka päämajassa poltellaan sulassa sovussa ruohoa. Todellinen riemu repeää, kun Kano saa käsiinsä .44 Magnumin - kukaan ei ollut muistanut varoittaa Tokion poliisivoimia miehen liipaisinherkkyydestä.

Doberman Cop [3]
Doberman Cop [4]

Katsojalta ei mene kauaa järkeillä, että hänen silmilleen vyörytetään sarjakuvakohtauksia. Havainto on oikea; pohjalta löytyy Fist of the North Star -kirjoittaja Bronsonin manga, jota julkaistiin 1975-1979. Turhasta uskollisuudesta lähdemateriaalille elokuvaa ei silti voi syyttää: sankarin okinawalaisuus on elokuvantekijöiden omaa sepitystä ja elokuvan Kano on sarjakuvavastinettaan tuplasti vanhempi. Chiban omat vahvuudet on kirjoitettu tarinaan antamalla Kanolle karatetaidot ja ripustamalla Chiba pilvenpiirtäjän seinälle hienossa panttivanginvapautusoperaatiossa.

Doberman Cop [5]
Doberman Cop [6]

Fukasakulle Doberman Cop oli poikkeama normista, sillä hänen useimmat muut 70-luvun rikoselokuvansa olivat tosipohjaisia jitsuroku-elokuvia, jotka löivät luun kurkkuun nihilismillään. Doberman Cop alkaa kohtauksella, jossa Chiba kävelee Tokion yössä olkihattu päässään ja iso musta sika repussaan. Fukasaku pitää silti huolen, ettei hommaa vedetä aivan läskiksi. Keveän pinnan alta löytyy 70-lukulaisen nihilistinen rikostarina, jossa poliisit hakkaavat epäiltyjä henkihieveriin ja korruptio kukoistaa joka puolella. Tarinan lopussa sarjakuvasankari Kanon kasvot on murjottu verille eikä katsojaa enää naurata.

Doberman Cop vaatii kaksijakoisuutensa takia pientä totuttelua, mutta imaisee alun jälkeen tehokkaasti mukaansa. Fukasakun kerronta on energistä ja musiikkibisneksen mädänneisyyden alamaailmaan kietova tarina keskivertoa mielenkiintoisempi. Toimintajaksot ovat ehtaa Fukasakua, jossa päät räjähtelevät Chiban Magnumin sylkiessä luoteja. Letkeyden ja kovanaamaisuuden välillä vuorotteleva Chiba sopii hänkin Kanon saappaisiin erinomaisesti. Tähden parhaimmistoon Doberman Cop ei lukeudu, mutta keveähkönä rikosviihteenä elokuva on pätevämpi kuin voisi kuvitella.

Doberman Cop [7]
Doberman Cop [8]

Doberman Copin seikkailut jatkuivat vuonna 1980 televisiosarjassa Bakuso! Doberman Deka, jossa homma laitettiin jälleen täysin uusiksi tekemällä Kanosta moottoripyöräkyttä. Chibaa ei sarjassa nähty, mutta näyttelijäkaartiin liittyneellä Etsuko Shihomilla oli siinä merkittävä sivurooli.

Versioinfo (9.3.2018):

Arrow julkaisi elokuvan dvd ja blu-ray -formaateissa hyvillä ekstroilla varustettuna kesäkuussa 2017

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10