Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 5: Karatevuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Bodyguard Kiba (1973)

aka Bodigaado Kiba

Bodyguard Kiba #1 Bodyguard Kiba #2

Elitistissä jo kertaalleen käsitelty toimintarymistely The Bodyguard (1976) on Sonny Chiban ystäville tuttu tapaus. The Bodyguard on amerikkalaistettu laitos vuonna 1973 Japanissa julkaistusta elokuvasta Bodyguard Kiba. Alkuperäisversion ollessa genrehistoriallisesti merkittävä elokuva otetaan Bodyguard Kiba nyt uuden tarkastelun alle alkuperäisessä muodossaan. Samalla tutustutaan elokuvan japanilaisen ja länsimaalaisen leikkauksen eroihin.

Chiba esittää Bodyguard Kibassa karate-eksperttiä, joka työskentee henkivartijana. Kovanaaman todellinen intohimo on kuitenkin karatetietoisuuden levittäminen maailmalle. Elokuvan alussa Kiba kohtaa onnekseen joukon lentokonekaappareita, joiden naamat tuusan nuuskaksi taottuaan hän selittää lehdistön edessä kuinka karate on vastaus kaikkiin maailman ongelmiin. Kiba puhuu suoraan katsojalle pitkät litaniat karaten voimasta ja tarinoi oman mestarinsa edesottamuksista. Jutut pohjaavat Chiban tosielämän opettajan Masutatsu Oyaman seikkailuihin. Kohtauksen taustalla pyöritetään myös katkelmia Oyamasta treenaamassa oppilaidensa kanssa. Myöhemmin elokuvassa nähdään jopa Oyamaa esittävä valokuva Kiban seinällä.

Bodyguard Kiba [1]
Bodyguard Kiba [2]

Bodyguard Kiban amerikkalainen leikkaus alkaa hieman erilaisissa tunnelmissa. Chiba esittää tässä versiossa itseään, elokuvaan on filmattu uusi johdanto ja alkuun liitetty Tarantinon myöhemmin varioima Ezekiel-puhe (tarkempi kuvaus The Bodyguard -arviossa). Japaniversion karatefilosofiat on myös heitetty roskakoriin, Oyama-materiaalit sijoitettu eri paikkaan ja lehdistötilaisuuden dialogi dubattu uuteen uskoon niin, että puheen aiheena on karaten sijaan kansainvälisen huumerikollisuuden torjuminen. Muutos on saavutettu melko huomaamattomasti, sillä myös japanilaisessa versiossa karaten syvällisempi käsittely unohdetaan Kiban päästessä tehtävänsä pariin eli suojelemaan mafian ahdistelemaa naista (Mari Atsumi). Loppuelokuva kuluu Chiban mätkiessä päälle karkaavia gangstereita ja roistojen punoessa epämielenkiintoisia huumekuvioitaan.

Bodyguard Kiban japaniversiossa karatefilosofia tekee hupaisan paluun elokuvan lopetusjaksossa, jossa Kiba vaikuttaa unohtaneen kaikki seikkailun mittaan syntyneet ruumiit ja uhoaa lehdistön edessä haastavansa koko maailman karatensa avulla. Koko ruumisralli on ollut hänen mukaansa vain hyvää mainosta kamppailulajeille. Puheen johdosta sankarista muodostuu Japanileikkauksessa varsinainen kusipää. Kansainvälisestä printistä kohtaus puuttuu kokonaan.

Bodyguard Kiba [3]
Bodyguard Kiba [4]

Bodyguard Kiba pohjaa Ikki Kajiwaran samannimiseen sarjakuvaan, jonka inspiraationa puolestaan toimi Masutatsu Oyaman elämä. Sarjakuvien tarinat olivat fiktiivisiä, mutta niissä oli selkeitä yhtymäkohtia todellisuuteen. Lähemmäksi aitoa asiaa päästiin Kajiwaran toisessa Oyamaan pohjaavassa sarjakuvassa Karate baka ichidai, jonka ensimmäinen elokuvasovitus Karate Bull Fighter ilmestyi vuonna 1975. Siinä missä Karate baka ichidai -sarjakuvat oli suunnattu lapsille ja nuorille, tähdättiin runsaasti seksiä ja väkivaltaa sisältänyt Bodyguard Kiba aikuislukijoille.

Rutiiniohjaaja Ryuchi Takamorin käsissä Bodyguard Kiba ei kääntynyt erityisen hyväksi elokuvaksi, oli sitten kyse kummasta versiosta tahansa. Elokuvan molemmat leikkaukset viihdyttävät Chiban karisman ja spagetti-western -henkisen kuvaston ansiosta, mutta tarinankerronnassa ei ole kehumista. Taistelukohtaukset ovat niin ikään holtittomasti kuvattuja ja leikattuja, vaikka laajakuvaprintissä niistä saakin hieman paremmin selvää kuin kotivideomarkkinoita pitkään kiertäneissä full screen -versioissa. Chibaa kuuntelee mieluiten hänen omalla äänellään, ja tosielämää sivuavat karatejutustelut ovat mielenkiintoisia, mutta kansainväliseen versioon tehdyt lisäykset ovat nekin hupaisia. Musiikit ovat molemmissa printeissä suurin piirtein samat.

Bodyguard Kiba [5]
Bodyguard Kiba [6]

Bodyguard Kiban genrehistoriallinen merkitys pohjaa ennen kaikkea siihen, että elokuva oli lajinsa ensimmäinen moderni edustaja. Elokuva veti Japanissa sen verran väkeä teattereihin, että Chiba palasi Kiban rooliin jatko-osassa Bodyguard Kiba 2 (1973), jossa persaukinen sankari liittyi rikollisten palvelukseen ja sai rinnalleen tulevien vuosien karatetähdet Etsuko Shihomin ja Masashi Ishibashin. Valitettavasti jatkoseikkailu oli tarinaltaan entistä heikompaa höttöä.

Versioinfo (30.4.2018):

Ei dvd-julkaisua. Elokuvan amerikkalainen laitos on sen sijaan saatavilla BCI:n dubattuna dvd:nä.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11