Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 5: Karatevuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

The Street Fighter's Last Revenge (1974)

aka Gyakushû! Satsujin ken; Street Fighter Counterattacks!; Revenge! The Killing Fist; The Streetfighter's Last Revenge

The Street Fighter's Last Revenge #1 The Street Fighter's Last Revenge #2

The Street Fighter -sarjan laajalti teilattu päätösosa keventää sarjan tavaramerkiksi muodostunutta raakaa väkivaltaa ja saattelee sankarinsa uusille vesille. Takuma Tsurugi (Sonny Chiba) on tällä kertaa Bond-henkinen naistenmies, jolla on kotonaan vaatekaappi täynnä Mission: Impossible -sarjan (1966-1973) Rollin Handiltä pöllittyjä valeasuja ja kasvonaamioita. Edellä mainituista vakoojista poiketen Tsurugi tosin pelaa mafian rahat vain ja ainoastaan omaan taskuunsa. Konsepti toimii paremmin kuin elokuvan maine antaisi ymmärtää.

The Street Fighter's Last Revenge [1]
The Street Fighter's Last Revenge [2]

Yllättävä suunnanmuutos lienee messiin palanneen käsikirjoittaja Koji Takadan vaikutusta. Takada ei osallistunut Return of the Street Fighterin kirjoittamiseen, jolloin seurauksena oli suora kopio edeltäjästään. Nyt kun Takada on jälleen saatu mukaan, on tuloksena aivan uusi tarina, jossa jahdataan korruptoituneen poliitikon paljastukset sisältävää ääninauhaa. Kasetin perässä ovat niin gangsterit, karatetaitoinen syyttäjä kuin valeasuilla vastustajiaan hämäävä Tsurugi. On myös eittämättä Takadan ansiota, että elokuva vilisee terävää dialogia ja ääneen naurattavia solvauksia, joita ylimielinen Tsurugi latelee haastajilleen. Etenkin naisten arvostaminen tuntuu olevan Tsurugille ylitsepääsemätön haaste, seurauksena esimerkiksi taiwanilaistaistelija 'Liekehtivä linnun' kuittaaminen grillatuksi kanaksi.

Tsurugin hulvattomasta sovinismista huolimatta The Street Fighter's Last Revenge sisältää sarjan selvästi parhaat naisroolit. Kulttisuosikki Reiko Ike (Sex & Fury, 1973) on elokuvan ensimmäinen valttikortti, saaden petollisen viettelijän hahmoon aitoa pippuria ja arvokkuutta. Saavutusta voi pitää pienenä ihmeenä huomioiden kuinka epäkiitollisia useimpien karate-elokuvien naisroolit olivat. Poikkeus sääntöön oli tietenkin karatetaidoillaan miesten kunnioituksen ansainnut Etsuko Shihomi (Sister Street Fighter, 1974), joka onkin sopivasti mukana grillatun kanan roolissa. Shihomi ei pääse loistamaan aivan ansaitsemallaan tavalla toimintajaksoissa, mutta pelkkä läsnäolo voidaan tässä tapauksessa laskea plussaksi. Molempien tähtien stylisti tekee myöskin oluttuopin arvoista työtä saaden naiset näyttämään todella edustavilta. Ikelle rooli jäi yhdeksi hänen viimeisistään, sillä naisen ura upposi pinky violence -veneen mukana vuonna 1975.

The Street Fighter's Last Revenge [3]
The Street Fighter's Last Revenge [4]

Tsurugin leppoisammasta luonteesta ei kannata stressata liikaa. Vaikka Chiba jättääkin pahimmat ilkeilyt väliin, on hahmo yhä rahanahne paskiainen, joka ei epäröi paiskata vastustajaansa hautaustoimiston polttouuniin kesken matsin. Elokuvan väkivalta on alusta alkaen viihdyttävää, vaikkakin laadultaan hieman epätasaista, ja matseista puuttuu parhaiden Chiba-elokuvien murhahenki. Kovimmat paukut on säästetty tasokkaita kamppailulajikoreografioita sekä hillittömän hidastuskuvan Chiban naamatauluun iskeytyvästä kengästä sisältävään lopputaisteluun.

Ohjaaja Shigehiro Ozawa kumppaneineen viimeistelee paketin sujuvalla rytmityksellä, tyylikkäillä kuvakulmilla sekä Toshiaki Tsushiman mahtavilla musiikeilla, jotka saavat jälleen sukat pyörimään jaloissa. Kokonaisuus ei silti nouse lähellekään alkuperäiselokuvan tasoa, mistä on kieltämättä osasyyttäminen ikimuistoisten ilkeilyjen puutetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että The Street Fighter's Last Revenge ansaitsisi tulla sivuutetuksi: itse asiassa vaatii melkoista kapeakatseisuutta olla havaitsematta kuinka sujuva viihde-elokuva harhaanjohtavan Street Fighter -nimikkeen alle on kätketty. Elokuva ansaitsee vielä ylimääräisen plussan arvosanaansa kohtauksesta, jossa vampyyriasuinen Tsurugi säikäyttää tanssipartnerinsa torahampaillaan.

The Street Fighter's Last Revenge [5]
The Street Fighter's Last Revenge [6]

The Street Fighter's Last Revenge pääsi edeltäjiensä tapaan Yhdysvaltain teatterilevitykseen, mutta ainoastaan rajusti muunneltuna versiona. New Line Cineman kolmisen minuuttia lyhyemmässä leikkauksessa väkivaltaa on hieman siistitty, kohtaukset ovat eri järjestyksessä ja juonta on muutettu jälkiäänityksen avulla. Jenkkiversiossa poliitikon tunnustuksien sijaan ääninauhalta löytyykin huumeen valmistuskaava, kasetteja on hämmentävästi kaksi kappaletta, ja gangsterien palkkaama taiwanilainen karateka työskentelee poliisin piikkiin. Dubbaus ei myöskään millään tapaa lisää elokuvan huvittavuutta, vaan päin vastoin vesittää nasevimmat repliikit. The Street Fighter -trilogiasta sarjan ensimmäinen elokuva on ainoa, jota kannattaa edes harkita katsovansa englanniksi dubattuna.

The Street Fighter -sarja päättyi Last Revengeen. Tämä ei kuitenkaan estänyt Toein markkinointimiehiä kauppaamasta kaksi vuotta myöhemmin valmistunutta Karate Warriorsia (1976) sarjan neljäntenä elokuvana japanilaiskatsojille. Vaikka Karate Warriors (Kozure satsujin ken) ei tarinaltaan liity Street Fighter (Satsujin ken) -elokuviin, kantaa se alkuperäisnimessään samaa Satsujin ken -liitettä Street Fighterien kanssa, minkä johdosta useat japanilaiset tietokannat pitävät elokuvaa edelleen sarjan nelososana. Luokitus on vähintäänkin kyseenalainen, eikä sitä ole koskaan tuotu esille länsimaisten julkaisujen yhteydessä.

Versioinfo (30.4.2018):

The Street Fighter's Last Revenge on edeltäjiensä tapaan fiksuinta hankkia joko Optimumin UK-julkaisuna tai Future Filmin suomiboksina. HK Videon ranskalaisessa dvd:ssä kuva on turhan sinertävä; Toei puolestaan ei ole onnistunut julkaisemaan elokuvaa dvd:llä lainkaan.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.10/5.00 (5)
 JSTPJMMMMK*
  2.5 3.0 3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
The Streetfighter's Last Revenge (1974)  The Streetfighter's Last Revenge (1974)Gyakushû! Satsujin ken  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11