Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 7: Samuraielokuvat
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy (1978)

aka The Shogun's Samurai; Intrigue of the Yagyu Clan; Yagyu Clan Conspiracy; Yagyû ichizoku no inbô

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy #1 Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy #2

Japanin historia on täynnä legendaarisia samuraitarinoita, joista kaksi on ylitse muiden: Tokugawa-veljesten taistelu shogunin virasta sekä 47 lojaalin samurain tarina. Kinji Fukasaku filmasi molemmat vuonna 1978. Ensimmäisenä kankaille ennätti Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy. Elokuvaa mainostettiin Toein paluuna periodidraaman pariin 12 vuoden tauon jälkeen (*) ja se julkaistiin hallinneesta kaksoisnäytössysteemistä huolimatta yksittäisteoksena. Yleisö pulitti lipusta täyden hinnan ja lisää oli pian tulossa.

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [1]
Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [2]

Shogun's Samurai sijoittuu vuoteen 1624. Maan sotavoimien ylipäällikkö shogun Hidetada Tokugawa on juuri potkaissut tyhjää, mikä on ajanut hänen poikansa katkeraan valtakamppailuun. Hovin suosikki uudeksi shoguniksi on nuorempi veli Tadanaga Tokugawa (Teruhiko Saigo), jolla on tukenaan kamariherra Doin (Shinsuke Ashida) uskolliset Koga-ninjat. Menehtyneen shogunin miekkailunopettaja Munenori Yagyu (Kinnosuke Nakamura) on kuitenkin päättänyt junailla vanhemman veljen Iemitsu Tokugawan (Hiroki Matsukata) maan johtoon. Yagyu vetää omat lapsensa miekkamies Jubei Yagyuta (Sonny Chiba) myöten mukaan juonitteluun, jossa ihmishenki ei paljoa paina.

Tokugawa-veljesten tarina on japanilaiskatsojille pääpiirteissään tuttuakin tutumpi, minkä johdosta elokuvantekijöillä on ollut tapana varioida sen yksityiskohdista erilaisia tulkintoja. Fukasakun lähestymistapa on politiikan nostaminen keskiöön. Uuden shogunin valinta on kutkuttavan likaista poliittista peliä, jossa valta lepää varjoista vaikuttavien kieroilijoiden käsissä. Teema on tuttu Fukasakun yakuza-elokuvista, joissa moraalittomat gangsteripomot pelaavat nuorilla miehillä shakkia.

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [3]
Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [4]

Politiikka on avain myös pääosaa esittävän Kinnosuke Nakamuran (50- ja 60-lukujen suurin samuraielokuvatähti paluuroolissaan) teatraalisen suoritukseen. Muodollinen artikulointi luo koskettavan maskin hahmolle, joka ei voi antaa todellisten tunteidensa purkautua. 1600-luvun hierarkkisessa Japanissa etikettivirheestä saattoi nimittäin menettää päänsä.

Shogun's Samurain toinen omaperäisyys on historian railakas uudelleenkirjoitus. Kohtaus, jossa luonnollisiin syihin menehtyneeksi uskottu tosielämän henkilö salamurhataan leikkaamalla tämän pää irti, sai eittämättä teatteriyleisöt kusemaan housuihinsa. Ohjaaja itse kuittasi käänteen sanoin "niinhän on saattanut tapahtua" (Outlaw Masters of Japanese Film, 2005), muistuttaen samalla virallisen narratiivin olevan aina voittajien kirjoittamaa.

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [5]
Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [6]

Aivan ongelmitta Fukasaku ei tarinan painolastista selviä. Hahmoja on massiivinen katras ja pelkästään elokuvan trailerissa nähtävä "pääosissa" -lista sisältää 27 nimeä. Sivujuonteita on liikaa, vaikka vastapainona asetelma syveneekin molempien puolten saadessa marttyyrinsä. Katsojan suosikkitiimistä ei silti ole epäilystä, sillä Chiba, Hiroyuki Sanada ja Etsuko Shihomi pelaavat kaikki samassa joukkueessa. Nuoremman Tokugawan puolia pitää lähinnä japanilaisen elokuvan karismaattinen auktoriteetti Tetsuro Tamba harmittavan pieneksi jäävässä roolissa miekkamiehenä, joka iskee terällään vaikka kiven kahtia.

Toimintanarkkareille Shogun's Samurai lienee pieni pettymys, kuten elokuvan videovuokraamosta 80-luvulla poimineet elitistinalut saattavat muistaa. Ympäri elokuvaa on ripoteltu lyhytkestoisia yhteenottoja, mutta mitään ikimuistoista ei nähdä. Toimintaesiintyjät ovat odotetusti Japan Action Clubin miekkamiehiä ja ninjoja. Koreografiasta vastasi kuitenkin vuonna 1952 perustettu, miekkatoimintaan erikoistunut maineikas Toei Tsurugikai -yksikkö, joka suunnitteli toimintajaksot realismia ja Chiban atleettisia vahvuuksia tasapuolisesti silmällä pitäen. Tästä huolimatta Chiba painuu mieleen enemmänkin eläväisen roolisuorituksensa ansiosta, mikä muodostaa hyvän kontrastin Nakamuran teatraalisuudelle.

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [7]
Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [8]

Chiba on roolissaan itse asiassa niin hyvä, että hänet sementoitiin saman tien television ja valkokankaiden viralliseksi Yagyu Jubei -tulkiksi. Chiba veti Jubein saappaat jalkaansa vielä elokuvaan pohjaavissa televisiosarjoissa The Yagyu Clan Conspiracy (1978-1979), Yagyu abaretabi (1980-1981) ja Yagyu Jubei abaretabi (1982-1983), samuraifantasiassa Samurai Reincarnation, sen samannimisessä näytelmäversiossa (1981), televisioelokuvassa Shogun Iemitsu, Hikosa and Tasuke Issin (1989) sekä videolevitykseen kuvatun Sarutobi Sasuke and the Army of Darkness -sarjan osissa 3 ja 4 (2005).

Vaikka The Yagyu Clan Conspiracy ei edustakaan aivan tunnistettavinta Fukasakua, päivitti se samuraidraamat 70-luvulle vähintään tyydyttävästi. Aikalaisyleisö oli samaa mieltä: elokuva nousi julkaisuvuotensa kolmanneksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Kolmen miljardin jenin tuotantobudjetti tuli takaisin kolminkertaisena vielä elokuvateatterien siivun jälkeenkin. Bonuksena päälle satoivat lisämassit kansainvälisiltä markkinoilta. Elokuva nähtiin teattereissa muun muassa Saksassa ja Yhdysvalloissa, eikä Suomessakaan jääty samuraimiekasta paitsi filmin saavuttua videomarkkinoille vuonna 1986 Nordic Videon toimesta. "Kaamean tositarinan" peloteltiin takakansitekstissä vievän heikkohermoisilta yöunet kaulankatkaisuineen!

Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [9]
Shogun's Samurai: The Yagyu Clan Conspiracy [10]

*) Elokuvan trailerissa esiintyvä väite Shogun's Samuraista Toein paluuna perioditoiminnan pariin 12 vuoden tauon jälkeen vaikuttaa viittaavan Toei Tsurugikai -yksikköön, joka vetäytyi samuraielokuvien parista vuonna 1966, sekä mahdollisesti myös Nakamuraan joka jätti Toein samana vuonna. Todellisuudessa Toei oli tuottanut tämän jälkeenkin muutaman samuraigenreen kuuluvan tai sitä vähintäänkin sivuavan elokuvan (mm. Eleven Samurai, 1967; Bounty Hunter -sarja, 1969-1972). Väitettä voidaan kuitenkin pitää todenmukaisena sikäli, että pari samuraifilmiä vuosikymmenen taitteessa oli kuin neula heinäsuovassa verrattuna yhtiön 50-luvun samuraielokuvavuosiin.

Versioinfo (15.7.2019):

Shogun's Samurain voi hankkia omakseen BCI:n / Venturan laadukkaana R1 dvd-julkaisuna tai samaa masteria hyödyntävänä UK-julkaisuna. Upea teräväpiirtomasterikin olisi saatavilla Toeilta, mikäli joku vain tajuaisi laittaa sen levylle.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 JSTPMK*
  3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (9)
67%
The Shogun's Samurai (1978)  The Shogun's Samurai (1978)Shogun samurai  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8