Caroline Munro
Female Prisoner Scorpion - Sosiopoliittisen eksploitaatioviihteen ytimessä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

New Female Prisoner Scorpion: #701 (1976)

aka Shin joshû Sasori: 701-gô; La nouvelle femme scorpion - prisonnière n° 701

New Female Prisoner Scorpion: #701 #1 New Female Prisoner Scorpion: #701 #2

Japanilaisilla menestyssarjoilla ei ollut tapana pysyä pitkään haudoissaan. Jatko-osia tuotettiin hurjalla vauhdilla (Abashiri Prison, 10 filmiä 1965-1967; Battles Without Honor and Humanity, 5 filmiä 1973-1974), uusintaversioita ilmestyi vuoden sisällä alkuperäisen julkaisusta (Bohachi Bushido: Code of the Forgotten Eight, 1973; Bohachi Bushido: The Villain, 1974) ja uusintastartit täyttivät kankaat (New Abashiri Prison, 1968-1972; New Battles Without Honor and Humanity, 1974-1976). Ei ollut yllättävää, että myös Female Prisoner Scorpion palasi kankaille pian alkuperäisen sarjan päättymisen jälkeen.

New Female Prisoner Scorpion: #701 [1]
New Female Prisoner Scorpion: #701 [2]

New Female Prisoner Scorpion: #701 on sarjan uudelleenaloitus ja ensimmäisen elokuvan löyhä uusintaversio. Ohjaajaksi nostettiin originaalien apulaisohjaaja Yutaka Kohira ja pääosaan School of the Holy Beastissä (1974) debytoinut Yumi Takigawa. Tarinan runko pöllittiin sarjan ensimmäisestä elokuvasta. Samaa vanhaa uusissa vaatteissa siis.

Nami (Takigawa) on tällä kertaa häihinsä valmistautuva nuori nainen, jonka sisko on korruptoituneen poliitikon sihteeri. Ei mene aikaakaan, kun poliittisista lehmänkaupoista perille päässyt sisko on hengiltä ja Nami kiven sisässä sisarmurhasta tuomittuna. Kyse on tietenkin poliitikon ja petollisen sulhon operoimasta lavastuksesta, jolla liika tietävä Nami lakaistaan maton alle. Loppufilmi mukailee vuoden 1972 elokuvaa dialoginsäästömoodiin menevää päähenkilöä myöten.

New Female Prisoner Scorpion: #701 [3]
New Female Prisoner Scorpion: #701 [4]

"Hän ei ole tavallinen nainen", lausuu sellitoveri Namin poltettua toisen vangin elävältä. Kohtauksessa manifestoituu New Female Prisoner Scorpion: #701:n keskeiset ongelmat: typeryys ja uskottavuuden puute. Takigawa oli neiti paikallaan Norifumi Suzukin nunsploitaatioklassikossa School of the Holy Beast, mutta Skorpionin sanatonta karismaa häneltä ei löydy. Takigawa ei missään vaiheessa vaikuta uitettua kissanpentua uhkaavammalta ilmestykseltä.

Ohjaajan pallille nostettu Kohira kärsii samankaltaisesta potenssiongelmasta. Politiikka loistaa poissaolollaan eikä elokuvasta löydy kovin kirpeätä sukupuolijännitettä. Naisten kanssa hän tuntuu olevan täysin hukassa, tietämättä mitä näyttelijöillä pitäisi tehdä. Surrealismi rajoittuu muutamaan jaksoon, joista ensimmäisessä savukoneet pukkaavat punaista höyryä talkilla valeltujen ukkojen tuomitessa Namin vankeuteen. Iton elokuvat olisivat voineet olla samankaltaisia, mikäli ohjaajalta olisi puuttunut visio ja taito.

New Female Prisoner Scorpion: #701 [5]
New Female Prisoner Scorpion: #701 [6]

Kaikesta huolimatta New Female Prisoner Scorpion: #701:issa on positiivista sen elokuvallinen peruslaadukkuus. Naisvankilagenressä on usein luotettu alhaisimpaan yhteiseen nimittäjään, eli halpaan seksikuvastoon. New Female Prisoner Scorpionin kehtaa kuitenkin luokitella oikeaksi elokuvaksi, jota katsotaan jonkin muun kuin irstailun takia. Eksploitaatioanti rajoittuukin muutamaan paljaan rinnan vilahdukseen sekä vankilanjohtajan silmään porautuvaan veitseen.

New Female Prisoner Scorpion: #701 [7]
New Female Prisoner Scorpion: #701 [8]

Arvostelun alussa luvatut uudet vaatteet puetaan päälle viimeisen vartin kostoepisodissa. Namin mustassa viitassa on nyt sisäpuolella leopardikuviot, mikä tekee sankarittaresta paitsi petoksen, myös muotivirtauksen uhrin. Muutoin lopetus on yllättävän iskevä, tarjoillen väkivaltaa, villin tyyliteltyjä kuvia ja elokuvan parasta näyttelijätyötä. Takigawa äänitti filmiin myös uuden teemakappaleen, joka on parempi kuin myöhempien vuosikymmenten (Female Prisoner Scorpion: Death Threat, 1991; Female Convict Scorpion, 2008) kammottavat cover-versiot Meiko Kajin alkuperäisestä teemakappaleesta. Onnistunut lopetus jättää muutoin keskinkertaisesta elokuvasta hyvän maun suuhun.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9