Caroline Munro

Phantasm (1979)

Phantasm - yön kauhut

aka The Never Dead; Böse, Das; Fantasmi; Phantasma

Phantasm #1 Phantasm #2

Don Coscarelli on outo ohjaaja. Lähes joka toinen hänen elokuvistaan on uusi jatko-osa tälle miniklassikolle. No, ei kai siinä mitään. Jos on näin hyvän elokuvan onnistunut tekemään, niin kai sille saa sitten ihan rauhassa tehdä jatko-osiakin. Joka tapauksessa Phantasm valmistui jo 70-luvulla ja vieläpä niin pienellä budjetilla, ettei sillä nykyään ohjattaisi kuin straight-to-video -jännäreitä. Tämä ei voi olla näkymättä itse elokuvassa sillä efektit ovat välillä turhankin huonoja, eikä kaikkia elokuvaan mahdutettuja hienoja ideoita ole pystytty toteuttamaan kunnolla. Lisäksi Coscarelli ei ole kummoinenkaan ohjaaja, vaan leffa laahaa välillä pahastikin.

Phantasm [1]
Phantasm [2]

Itse elokuvassa hautausmaalle yöaikaan eksynyt teinipoika (Michael Baldwin) saa huomata, ettei kaupungin hautausurakoitsijalla ole täysin puhtaat jauhot pussissaan. Tämä kun kaivelee ruumiit ylös, vaikka pitäisi tehdä päinvastoin! Kun läheisessä pusikossa vielä asustaa pieniä kääpiöitä, niin jotain on selvästikin vialla. Valitettavasti hautausurakoitsija huomaa uhkarohkeasti sisätiloihin uskaltautuneen sankarimme ja aikoo varmistaa, ettei tämä levittele tietojaan. Tästä alkaa koko elokuvan kestävä taisto, jossa nopeasti käy selväksi ettei hautausurakoitsija ole täysin inhimillinen, tämän irtileikatut sormet kun jatkavat eloaan ja muuttuvat sitten kärpäshirviöiksi! Teinimme saa kuitenkin puolelleen isoveljensä ja hiukka hölmön joskin hyväsydämisen jäätelöauton kuljettajan (Reggie Bannister).

Phantasm [3]
Phantasm [4]

Vaikka Phantasm kieltämättä onkin hiukka laahaava tekele, on se myös sen verran omaperäinen ja hyvällä tunnelmalla höystetty, että lopputuloksesta on pakko pitää. Aivan oman taikansa elokuvaansa tuo Angus Scrimmin mestarillisesti esittämä hautausurakoitsija Tall Man, jonka hahmoa sitten hyödynnettiinkin jatko-osissa lähes kyllästymiseen asti. Tämä ensimmäinen osa on kuitenkin sarjan parasta antia, ja ehdottomasti kulttimaineensa arvoinen.

****-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 9.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (10)
 JSSMTPJMJM*THMMMK*EMPI
  3.0 3.5 4.0 2.5 4.0 4.0 3.0 2.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.46/5.00 (24)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  32 (50)
64%
Phantasm (1979)  Phantasm (1979)Phantasm - yön kauhut